°C 28

VG Čajanka: Besplatni eko sajam okupit će domaće OPG-ove i informirati vas o ekološkom uzgoju hrane

04.10.2019.

Petar Brnada

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, zajedno s Gradom Velika Gorica, Ekoregija VG organizira događaj pod nazivom VG Čajanka, koji će se održati 12. listopada ispred Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici s početkom u 12 sati.

-VG Čajanka zamišljena je kao jednodnevni besplatni eko sajam gdje bi se na jednom mjestu okupili postojeći lokalni OPG-ovi i eko proizvođači te predstavili svoje proizvode posjetiteljima, a u sklopu sajma planirana su i edukativna predavanja o ekološkom uzgoju i zdravijem životu- kažu iz Ekoregije.

Kako dodaju, unatoč popularizaciji zdravog življenja građani još uvijek nisu dovoljno informirani o načinu uzgoja ekoloških proizvoda kao ni o načinima kako doći do ekološkog certifikata.

-Cjelokupna ideja ovoga projekta je predstaviti postojećim lokalnim OPG-ovima, vlasnicima vrtova, građanima i široj javnosti važnost ekološkog uzgoja hrane. Planira se i zabavni program, gdje će građane i posjetitelje zabavljati Velikogorički izvođači, a za okrjepu će se dijeliti domaći čaj- poručuju organizatori.

Što se tiče satnice, od 11 do 12 sati predviđeno je okupljanje izlagača i pripremanje za izlaganje kod  Muzeja Turopolja. Od 12 do 14 sati održat će se edukativno predavanje u dvorani Turističke zajednice grada Velike Gorice na adresi Trg kralja Tomislava 2. Tamo će prvo od 12 do 12:30 sati predavanje održati prof. dr. sc. Ivice Kisića i to o razlikama između ekološkog i konvencionalnog uzgoja, a od 12:30 do 13 sati mr. sc. Marije Ševar održat će predavanje na temu „Kako do EKO znaka“ 

Period od 13 do 13:30 sati rezerviran je za predavanje izv. prof. dr. sc. Marka Vincekovića o MAKABI kapsuli za zaštitu i prihranu bilja, dok je vrijeme od 13:30 do 14 sati predviđeno za postavljanje pitanja predavačima.

I naposljetku, od 14 do 16 sati  predviđen je posjet izlagača i degustacija čaja uz glazbeni program kod Muzeja Turopolja na adresi Trg kralja Tomislava 2.

-Projektom se primarno želi podignuti svijest građana o individualnoj odgovornosti za održavanje čišćeg i održivog okoliša te zdrave životne okoline koju je potrebno ostaviti u nasljeđe budućim generacijama. Vjerujemo da samo zajedničkim snagama možemo ostaviti trag u svijesti građana i preuzeti vodstvo u poticanju samoodrživih koraka prema zdravijem društvu- kazali su iz Ekoregije Velika Gorica.

Foto: Ilustracija