Novosti Sport Događanja

U Galženici otvorenje izložbe i predstavljanje slikovnice o Kniferovim meandrima autora Dominika Vukovića i Sanje Lovrenčić

11.06.2024. / Maja Peranić

„U ritmu meandra s Julijem Kniferom” naziv je samostalne izložbe ilustracija akademskog umjetnika, ilustratora, slikara i grafičara Dominika Vukovića koja se u petak, 14. lipnja, otvara u Galeriji Galženica. Uz izložbu bit će održana promocija istoimene slikovnice za djecu autorice književnice Sanje Lovrenčić, a koju je Dominik Vuković ilustrirao.

Književnica Sanja Lovrenčić i ilustrator Dominik Vuković dosad su realizirali četiri zapažena naslova u seriji Hrvatski likovni umjetnici: „Šest šetnji Slave Raškaj“, „Muha u ateljeu Ivana Kožarića“, „Marija u gradovima“ (posvećeno fotografskom opusu Marije Braut) i ''U pariškom ateljeu Jurja Plančića''. Ove godine seriju nastavljaju novom zajedničkom slikovnicom posvećenom jednom od najznačajnijih hrvatskih umjetnika 20. stoljeća, Juliju Kniferu.

-U slikovnici je na djeci primjeren način ispričana priča o nastanku osnovnog i prepoznatljivog motiva Kniferove umjetnosti – meandra, a na temelju autorovih bilježaka približena im je i ideja o „anti-slici“. Također, uspostavljen je i svojevrsni dijalog između Knifera i umjetnika koji su utjecali na njega ili mu bili bliski tijekom stvaralačkog vijeka – ističu organizatori ovog kulturnog događanja.

Izložba ilustracija i promocija slikovnice se održavaju u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja slikara Julija Knifera i 20 obljetnice od smrti ovog autora (1924. – 2004.), a u Galeriji Galženica ostat će otvorena do 5. srpnja. Kustosice izložbe su Antonia Vodanović i Sanja Lovrenčić, a otvara se u petak 19 sati.

O autorima

Dominik Vuković rođen je u Zagrebu 1990. godine. Završivši Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009., upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafike. Na trećoj godini studija dolazi u klasu Svjetlana Junakovića gdje se upoznaje s primijenjenom grafikom i ilustracijom. Završava Akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. godine. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlaže na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi pod nazivom „Hahari i žabe” gdje predstavlja seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata „Dani poljskog suvremenog filma” 2013. godine. Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u gradu Zaprešiću osvaja treću nagradu. Radio je i na pjesničko-grafičkoj mapi “Ljudi su glazbala” s hrvatskim pjesnikom Miljenkom Muršićem 2017. godine. Mapa je predstavljena u Čakovcu i Velikoj Gorici. Sudjeluje na značajnoj umjetničkoj rezidenciji „AIR Krinzinger” u Istri u mjestu pod nazivom Kuberton. Radove iz Kubertona izlaže na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Nakon diplome djeluje u kolektivu „Space Shuttle” s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i tamo se upoznao s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela „Dugog putovanja cilj” (Mala zvona, 2019.) njemačkog autora Michaela Endea i slikovnica hrvatskog pisca Zorana Ferića „San ljetne noći” uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu „Svjetlana i sni o letu“ (Mala zvona, 2020.) dobio je nagradu „Grigor Vitez“. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. godine radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku.

Sanja Lovrenčić (1961.) književnica i prevoditeljica, autorica je niza pjesničkih zbirki, knjiga kratkih proza i romana. Objavila je i nekoliko knjiga priča, dvije knjige igrokaza te desetak slikovnica namijenjenih djeci. Za knjigu Četiri strašna Fufoždera i jedan mali Fufić dobila je nagradu Grigor Vitez (2001.), kao i za knjigu igrokaza Noina mačka (2010.). Za lutkarsku dramsku igru Bajka o Sigismundi i Krpimiru dobila je ASSITEJ-ovu nagradu za najbolji tekst za djecu (1997.) Njezina obrada hrvatskih narodnih priča Hrvatske bajke dobila je nagradu Kiklop (2009). Za slikovnicu Luda kuća (2022.) dobila je nagradu „Ovca u kutiji“ i „Ptičicu“ dječjeg žirija nagrade „Grigor Vitez“. Kao glavna urednica naklade Mala zvona napisala je, prevela ili uredila niz zapaženih publikacija namijenih djeci. Od 2005. osmišljava i vodi autorsku akciju za popularizaciju knjige i čitanja među djecom „Uberi priču!“ koja se kontinuirano odvija u nekoliko hrvatskih gradova.

Podijeli