Novosti Sport Događanja

Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu

13.02.2024. / Ivana Ćurić

Tematska klupica nastala u sklopu projekta "Mladi u zajednici" prigodno je osvanula u valentinovskom ruhu. Tom prigodom na njoj su se slikali i članovi KUD-a Čiče iz Novog Čiča te svoje fotografije podijelili s nama.

Ove godine Valentinovo se poklapa s početkom korizme, Čistom srijedom, pa su mnoge škole prigodne programe imale i ranije, a i samo fotografiranje na klupici članovi folklora odlučili su odraditi i prije Valentinova. Prolazite li Novim Čičem slobodno ovjekovječite Dan zaljubljenih na ovoj klupici.

Inače sveti Valentin smatra se svecem zaštitnikom zaljubljenih parova. Legendi je puno, a jedna od najpoznatijih tvrdi da je bio svećenik koji je živio u trećem stoljeću u Rimu. Tadašnji je car Klaudije II. smatrao da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, pa je mladićima zabranio stupanje u brak. Valentin je to, prema legendi, smatrao nepravednim, pa je u tajnosti sklapao brakove. Tako je djelovao sve dok ga Klaudije nije otkrio i naredio da ga se ubije. Druga legenda pak tvrdi da je Valentin bio biskup iz Ternija te da je i on pogubljen zahvaljujući svojoj zadaći, ali i caru Klaudiju.

U 15. stoljeću spominje se njegov blagdan zaljubljenih, 14. veljače, što je do danas neobavezni spomendan kada parovi jedni drugima posebno daju na važnosti.

Galerija slika

Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu Dan zaljubljenih u Novom Čiču: Klupica za fotografiranje u valentinovskom ruhu

Podijeli