Novosti Sport Događanja

Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje"

28.11.2023. / Redakcija

Hrvatski paraolimpijski odbor je u ožujku 2023. pokrenuo projekt ‘Školski rendezvous s paraolimpijcima’ koji će se provoditi do paraolimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Kroz naredno razdoblje organizirat će se susreti u 100 srednjih škola u Hrvatskoj u trajanju od jednog školskog sata uz gostovanje nekog od vrhunskih paraolimpijaca/ki ili parasportaša/ica koji će održati motivacijski govor te podijeliti s učenicima svoju sportsku i životnu priču.

U projektu sudjeluje i Parasportski Savez grada Velike Gorice koji je prvi takav susret organizirao u Gimnaziji Velika Gorica povodom Dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca. Susret je održan danas u prostorijama Gimnazije kada je učenike posjetio poznati Velikogorički paraolimpijac Velimir Šandor.

-Cilj je ovog projekta promocija paraolimpijskih sportova i to među učenicima u dobi između 15 i 19 godina, uključivanje što većeg broja mladih s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u sportske aktivnosti, te promjena percepcije među mladima o osobama s invaliditetom. Osim toga, cilj nam je motivirati mlade ljude pred kojima će se predavanje održati, kako bismo im na primjeru naših parasportaša pokazali da nijedna prepreka u životu nije dovoljno velika da ju ne bismo mogli nadvladati – kazala je Josipa Nuić, trenerica Parasportskog saveza grada Velike Gorice.

Vijeće učenika i goste je na početku pozdravila ravnateljica Brankica Žugaj istaknuvši kako je iznimna čast ugostiti paraolimpijca čija je životna priča i više nego motivirajuća i koja pokazuje da je nikad ne smijemo posustati ma koliko god nam to u životu bilo teško.

U jednosatnom druženju s Velimirom Šandorom gimnazijalci su imali prilike poslušati njegovu životnu priču i postavljati mu razna pitanja. Zanimalo ih je kako savladava životne prepreke, nailazi li na diskriminaciju i kako se s njom nosi, o teškoćama s kojima se susreće, kako se priprema za natjecanja, ima li tremu i je li se ikad osjećao da nešto ne može savladati.

Velimir im je rado odgovorio na sva pitanja i u ugodnom druženju u kojem nije nedostajalo šale i smijeha poručio kako svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje, ma koliko teško bilo.

-Nisam se pomirio s činjenicom da sam u kolicima nego sam ju prihvatio. A to znači da sam rekao sam sebi da od te situacije moram izvući najbolje.. Ako se ljudi pomire s činjenicom i situacijom nema napretka. Ako se pomirimo s činjenicom da nećemo nikad napravit krov na kući onda ga nikad nećemo ni napraviti, a ako prihvatimo da to neće biti ove godine nego iduće ili za dvije tri onda ćemo se truditi da to i postignemo. Tako je i ovo: Hajdemo napraviti od života u ovom stanju najbolje – poručio je Šandor srednjoškolcima.

Nakon Gimnazije posjet paraolimpijaca očekuje i druge velikogoričke srednje škole.

-Pod okriljem Paraolimpijskog saveza Velike Gorice se nalazi nekoliko klubova koji obuhvaćaju judo, atletiku, boćanje, plivanje, stolni tenis i univerzalnu sportsku školu za najmlađe i čija misija je imati otvorena vrata za sve osobe s invaliditetom da se uključe u sport i tako podignu kvalitetu života. Upravo zato, Velika Gorica je jedan od glavnih gradova u projektu gdje će se organizirati susret s paraolimpijcima u svim srednjim školama-poručili su organizatori.

Galerija slika

Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje" Gimnazijalci na "školskom rendezvousu" s Velimirom Šandorom: "Svaku životnu situaciju treba prihvatiti i iz nje izvući ono najbolje"

Podijeli