Novosti Sport Događanja

U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“

12.11.2022. / Anes Šuvalić

Završena je još jedna vinogradarska godina, jedna od dosad najboljih što s tiče količine grožđa i mošta. Sveti Martin najvažniji je vinski svetac, a njegov spomendan bio je povod da Etno udruga Kurilovec uprizori tradicionalnu proslavu turopoljskog Martinja na Turopoljskom gruntu obitelji Dianežević.

- Jer ovo je naše Turopolje. Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja našeg gostoljubivog Turopolja – poručila je gostima Snježana Dianežević, koja je sa svojim suprugom ugostila na Turopoljskom gruntu ovu manifestaciju.

U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske pa tako i u Turopolju jako je ukorijenjeno štovanje vinogradarskih i vinskih svetaca.

- Obilježavamo vinogradarske svetce Vincekovo, Lovrekovo i Bartolovo, a najznačajniji vinski svetac je sveti Martin. Svečanim ceremonijalom krštenja mošta, on prelazi u vino. To je za vinara jedan od najznačajnijih događaja u sezoni. Sve ove svetkovine vinogradari i vinari Vukomeričkih gorica tradicionalno obilježavaju – rekao nam je Vlado Mikulčić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara „Grozd“.

Najzanimljiviji dio, onaj zbog kojeg su se svi okupili, odradili su vinski biskupi i ministranti predvođeni meštrom Ivanom Fiolićem Fiom. Mošt je kršten i napokon je postao vino, a zbog razgovora tijekom ceremonije gradonačelnik Krešimir Ačkar priveden je pred vinske biskupe.

- Pohvalio bih organizatore iz Etno udruge Kurilovec, tako i obitelj Dianežević i sve one koji su sudjelovali u uprizorenju ove turopoljske tradicije, kako bi se ona oživjela i očuvala. Ovdje se manifestiraju sva bogatstva Turopolja od folklora i pjesme, ovih tradicionalnih drvenih građevina od hrastovine, podgutnice, poculice, ali i ostalih dijelova bogate baštine – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Uz Etno udrugu Turopolje i domaćine obitelj Dianežević u organizaciju su se uključili Plemenita opčina turopoljska, KUD Nova zora iz Donje Lomnice, KUD Mičevec, KUD Slavuji iz Bukevja, VIS Jane, Vinogradarski bend, Udruga vinara i vinogradara GROZD i Udruga uzornih Hrvatskih seoskih žena.

Galerija slika

U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“ U Kurilovcu proslavili Martinje: „Turopolje to smo mi. Mi smo ova zemlja i ovaj kraj smo mi. Zato prijatelji dragi uživajte danas u ljepoti običaja“

Podijeli