Novosti Sport Događanja

Među 100 najvećih tvrtki u županiji i njih 17 iz Velike Gorice

20.09.2022. / Redakcija

U Zagrebačkoj županiji u 2021. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, sjedište je imalo 9.811 poduzetnika, kod kojih je bilo 66.640 zaposlenih, a koji su ostvarili ukupne prihode u iznosu od 67,8 milijardi kuna (16,2% više u odnosu na 2020. g.), pokazuju podaci agencije FINA za proteklu godinu.

Velika Gorica, kao najveći grad Zagrebačke županije, u protekloj godini broji 1.916 poduzetnika koji su zapošljavali 13.188 radnika, što je 2,4% više nego godinu ranije, a ostvarili su prihode od 15,4 milijarde kuna. Pokazatelji su to koji govore da Velika Gorica čini više od 20% gospodarstva naše županije.

FINA je objavila financijske rezultate sto najvećih tvrtki iz Zagrebačke županije, a mi smo izdvojili one sa sjedištem u Velikoj Gorici među kojima je vidljivo da je nekoliko novih tvrtki preselilo svoje sjedište u naš grad.

Najveća tvrtka sa sjedištem u Zagrebačkoj županiji, a nalazi se u Velikoj Gorici, je društvo LIDL HRVATSKA d.o.o. k.d. koja je i u 2021. godini zadržala dominantnu ulogu među poduzetnicima. U 2021. godini društvo je ostvarilo najveće ukupne prihode u iznosu od 6,6 milijardi kuna, najvišu dobit razdoblja u iznosu od 380,3 milijuna kuna te zapošljavalo najveći broj radnika, njih 2.537. LIDL je jedina tvrtka sa sjedištem u Velikoj Gorici koja se nalazi u „milijarderskom“ društvu pet najvećih tvrtki u županiji.

Na 11. mjestu našla se Zubak grupa s 510 zaposlenih u Hrvatskoj koji su ostvarili prihode od gotovo 790 milijuna kuna. Hrvatska kontrola zračne plovidbe je na 16. mjestu s gotovo 600 milijuna kuna prihoda i 720 zaposlenih, a u protekloj godini zabilježili su gubitak poslovanja od 4,5 milijuna kuna. Među pridošlicama, bolje reći povratnicima, u Veliku Goricu je Makromikro grupa koja je nedavno u našem gradu otvorila centralno skladište. Tvrtka je lani zapošljavala 510 radnika te ostvarila 509 milijuna kuna prihoda i 20 milijuna kuna dobiti te se našla na 19. mjestu najvećih tvrtki u Zagrebačkoj županiji. Na 32. mjestu tvrtka je J.U.A. Frischeis koja je ostvarila 271 milijun kuna prihoda, a zapošljava 139 radnika. Tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb ostvarila je 251 milijun kuna prihoda s prikazanim velikim gubitkom poslovanja od 172 milijuna kuna, a što je pokazatelj diobe poslovanja među tvrtkama koje upravljaju Zračnom lukom dr. Franjo Tuđman. Tako je pod ovom tvrtkom 85 zaposlenih, dok je među 100 najvećih još i Havas – zemaljske usluge koja upravlja zemaljskim operacijama na zračnoj luci, a prikazali su 110 milijuna kuna prihoda te 440 zaposlenih. Logistička podružnice tvrke Kuehne&Nagel smjestila se u poslovnoj zoni Meridijan16 gdje je nastavila svoje poslovanje u Hrvatskoj, a među tvrtkama u našoj županiji s 245 milijuna kuna prihoda i 101 zaposlenim zauzela je 41. mjesto liste. Najveći postotni porast prihoda od goričkih tvrtki imao je avioprijevoznik Trade Air koji je proširenjem flote s 84 milijuna kuna prihoda u 2020. narastao na 240 milijuna kuna u prošloj godini u kojoj bilježi 66 zaposlenih i nešto manje od 5 milijuna kuna dobiti.

U drugom dijelu liste najvećih tvrtki u županiji našle su se Autokuća Štarkelj, trgovina računalnom i elektroničkom opremom Instar center, županijska tvrtka Ljekarne Zagrebačke županije, Auto Gašparić, tvrtka Spartak iz Kosnice i mraclinska tvrtka PPS Galeković koja je sa 129 milijuna kuna prihoda i 118 zaposlenih ostvarila značajan rast poslovanja u odnosu na godinu ranije. Među sto najvećih još je jedna logistička podružnica i to tvrtke Samer&Co koja je u godinu dana udvostručila prihode koji su dosegli 110 milijuna kuna, a zapošljava 31 djelatnika. Među 100 najvećih našla se i drvoprerađivačka industrija Pana iz Turopolja koja zapošljava 180 radnika, a prihodi su joj proširenjem pogona u godinu dana narasli s 59 na 104 milijuna kuna.

Tako se među 100 najvećih poduzetnika u Zagrebačkoj županiji našlo 17 tvrtki registriranih u Velikoj Gorici, a među njima nekoliko je tvrtki koji su u našemu gradu našli svoje novo sjedište. Najveća aktivnosti događa se u poslovnoj zoni Meridijan16 koja sada već je novo radno mjesto za preko tisuću zaposlenih. Financijske pokazatelje u sljedećim godinama još će pojačati jedno preseljenje, ono Hrvatske pošte čija upravna zgrada bi trebala do kraja godine postati novo sjedište ove tvrtke koja je lani ostvarila 1,7 milijardi kuna prihoda.

foto: Meridijan16 Business park

Podijeli