Novosti Sport Događanja

FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje

10.10.2021. / Redakcija

Osmu godinu zaredom na Trgu seljačke sloge u Buševcu jučerašnjeg su poslijepodneva zamirisali pečeni kesteni. Buševska kestenijada, 3. Tur Challenge i okupljanje Oldtimer kluba Turopolje privuklo je brojne posjetitelje koji su uživali u bogatom programu u organizaciji udruge Moj Buševec. 

U sklopu 8. Buševske kestenijade posjetitelji su mogli kušati pečene i sirove kestene, kolače od kestena i domaće štrukle. U ponudi je bio i domaći mošt koji su tradicionalno pripremili sami Buševčani.

-Prodajemo pečene i sirove kestene, a inače znamo prodati oko 100 kg. Od pića nudimo domaći mošt od grožđa koje smo mi ubrali tu u okolici. Naši ljudi su donirali što imaju po vrtovima i po brajdama. Taj mošt se napravi tjedan dana prije tako da je on danas baš pravi- rekla je Tanja Rožić, članica udruge Moj Buševec.



Istovremeno se na livadi u blizini trga održala treća utrka traktor kosilica “Tur Challenge” u koju su se ove godine uključile i mlađe generacije. Predsjednik udruge Moj Buševec, Danijel Rožić, rekao je kako je mlađe to zaintrigiralo, a kosilice idu do 10 km/h pa su odlučili zamijeniti roditelje i okušati vlastite sposobnosti.

Pobjednik utrke 12-ogodišnji je Matija Ervojić kojem je ovo prvo sudjelovanje na Tur Challenge-u. Drugo mjesto zauzeo je pobjednik 1. Tur Challenge-a Filip Rožić, a treće mjesto pripalo je Luki Mravecu. 

Pobjednik Matija nije se posebno pripremao za utrku, a kosilicu vozi od malih nogu. 

-Vozi od šeste godine, možda i prije, sjećam se da ni do gasa nije mogao. Kosi već godinama i na taj način vježba. Mi smo iz Rudeša, ali četvrtinu vremena provodimo u vikendici u Obrezini gdje imamo voćnjak pa se bavi košnjom tog tipa, a tata Damir ga podržava i obučava cijelo vrijeme- rekla nam je Gordana Ervojić, majka pobjednika utrke. 

Uz 8. Buševsku kestenijadu i 3. Tur Challenge, jučer je održano okupljanje Oldtimer kluba Turopolje čiji su članovi prvi put prezentirali svoja vozila javnosti. Osnivačka sjednica Oldtimer kluba Turopolje održana je 15. rujna ove godine. Svoj put započeli su s 8 članova, a danas je u njihov klub uključen 21 član. 

-Nadamo se da će se taj broj daleko proširiti i da ćemo iduće godine u Velikoj Gorici raditi naše manifestacije, izložbe, festivale, relije, ovisno o našim mogućnostima i vremenu. Htjeli bi Velikoj Gorici dati jednu novu vrijednost i da se prezentira taj aspekt očuvanja tehničke kulture unazad 80 godina i da to bude interesantno javnosti- kazao je Vladimir Štarkelj, predsjednik Oldtimer kluba Turopolje.

Prije osnivanja članovi su i sami obilazili gradove diljem Hrvatske kako bi posjetili susrete ove vrste pa se nadaju da će i na njihove manifestacije dolaziti brojni vlasnici oldtimera. Namjera im je također prezentirati kako se vozila restauriraju. 

-To je lijep primjer inženjerstva, pogotovo kad znate da se jedan motor ili auto doslovce izvuče iz štaglja, pa čak i iz zemlje i da je iz njega napravljeno ovakvo vozilo. Zbog ratova mnogi su se inženjeri angažirali i napravili vozila koja su trajna i vrijedna i koja se nakon 70 i više godina danas voze- rekao je Štarkelj.

Jučerašnji je događaj također poseban jer ima humanitarnu notu. U sklopu humanitarnog projekta Buševca "Petrinja Glina Sisak Buševec je uz Vas" koji je pokrenut u siječnju 2021. godine, udruga Moj Buševec donirat će sav prihod za obnovu kuće obitelji Salamun iz Strašnika.

Galerija slika

FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje FOTO Kesteni, utrka kosilica i oldtimeri u Buševec privukli brojne posjetitelje

Podijeli