Novosti Sport Događanja

Vraća se prvoligaški nogomet: Oreščanin i Banić debitiraju, Gorica ima pogled prema vrhu

19.01.2021. / Damir Žbulj

Utakmicom Istre 1961 i Gorice vraća nam se prvoligaški nogomet na hrvatske travnjake. Pauza je bila iznimno kratka, još uvijek se pamti gostovanje u Splitu 20. prosinca i slavlje na Poljudu, no, vrijeme da se krene s novim izazovima...

Gorica je u međuvremenu ostala bez sportskog direktora Nikoličiusa, koji je pojačao redove Hajduka, dok je trener Valdas Dambrauskas prihvatio ponudu bugarskog Ludogoreca. Bili su to šokantni odlasci, ali prema prvim dojmovima čini se kako je u Siniši Oreščaninu turopoljski prvoligaš našao dostojnog nasljednika litavskom strategu.

"Bilo je malo vremena, dva tjedna, ali 'feedback' je dobar, što se tiče igrača i rada na treninzima. Mislim da će za prvu utakmicu biti dobro."

"Gorica je i u prvom dijelu prvenstva imala svoj prepoznatljiv stil, mi ćemo samo pridodati neke svoje stvari. Ono što je dobro nije ni potrebno mijenjati, a mi ćemo pokušati samo to nadopuniti," istaknuo je novi trener Goričana.

S ekipom je proveo dva tjedna, što sasvim sigurno nije dovoljno vremena da igračima prenese sve svoje zamisli. Međutim, zadovoljan je obavljenim poslom i spremno dočekuje svoj službeni debi na klupi.

Neće moći računati na Steenvoordena, Mitrovića i kapetana Kahlinu, koji će nažalost prekinuti svoj nevjerojatnu seriju od 151 uzastopnu prvenstvenu utakmicu na vratima.

Oreščanin je u Medulinu upisao dvije pripremne pobjede, a nakon dvoboja s Prelecovim Dinamom II najavio je kako ima spremnu početnu postavu za okršaj na Drosini.

"Inače to ne volim raditi, možda sam se malo i zaletio. Svaki dan je novo dokazivanje, takva je naša filozofija. Stvarno uvijek pokušavam komunicirati s igračima i da se onaj koji je 23. u ekipi osjeća dijelom momčadi."

Posljednja dva gostovanja u Puli završila su bez pobjednika, baš kao i prvi ovosezonski međusobni dvoboj na velikogoričkom Gradskom stadionu.

"Istru respektiramo, kolega Budicin sa svojim stožerom radi dobar posao. Analizirali smo ih, znamo njihove dobre i loše strane, kao što i oni znaju naše. Imali su tu 'nepogodu' što im je dosta utakmica bilo odgođeno u jesenskom dijelu sezone. Može im to biti minus, ali možda je i neki plus, jer su imali dodatno vrijeme da se spreme i ekipiraju."

"Pred nama je tipična prvenstvena utakmica, koja i njima nosi puno u borbi za opstanak, a naravno i nama za bolju atmosferu, za sve ono što nas čeka dalje i priključak vrhu," smatra Oreščanin.

Odgođena utakmica 14. kola HT Prve lige na rasporedu je u utorak od 16 sati, a već u subotu Gorici u goste stiže vodeći Dinamo.

"Uvijek postoji ta fama oko prve utakmice. Ako slučajno ne bude dobar rezultat, odmah se kaže da se nije dobro radilo na pripremama. A pripreme sada uopće nisu niti postojale .Puno je utakmica pred nama, naravno da je prva važna, pogotovo jer te u subotu već čeka iduća. Nadamo se da ćemo prikazati ono najbolje što možemo u ovom trenutku i da će nam to biti dobar putokaz za dalje."

"Jako smo zadovoljni s radom i ponašanjem igrača. Gorica je već dugo vremena ozbiljan i zdrav klub i stvarno je lijepo i gušt raditi ovdje," zaključio je trener.

Jedno je sasvim sigurno, u početnoj postavi će umjesto ozlijeđenog Kahline biti Ivan Banić, koji je napokon dočekao svoju šansu.

"Normalno da mora biti malo nervoze, ona je uvijek prisutna, čak i kad braniš redovito, a pogotovo sada kad nastupam nakon dužeg vremena. Prilika je došla, nažalost zbog ozljede, ali to je u neku ruku u sportu normalno. Spreman sam i jedva čekam da krene."

"Svatko želi što češće igrati i nastupati. Znao sam da preuzimam taj rizik u slučaju da Kale ostane u klubu. Branio sam nešto u Kupu, u prijateljskim utakmicama i sada je stigla prilika pa idemo pokazati što znam," naglasio je rezervni vratar Gorice pa dodao:

"Stvarno o Kahlini mogu reći samo sve najbolje, i kao o momku i kao vrataru. Nije to neka floskula. Pomogao mi je svojim savjetima i u pripremi za ovu utakmicu, mislim da mi je prava podrška u ovim trenucima. O njemu stvarno mislim sve najbolje."

"U opisu našeg posla je da moramo i pričati sa suigračima, pogotovo u obrani. Mislim da i u tome imam prostora za napredak, Kale ima to stvarno izraženo i zato je i kapetan."

Banić je karijeru započeo u rodnom Sinju, otišao je nakon toga u Hajduk, proveo tamo devet godina. Slali su ga na posudbe, nije na Poljudu dobio pravu priliku. Okušao se onda godinu dana u RNK Split, dok je bio prvoligaš. Vratio se poslije toga u svoj Junak, jednu sezonu proveo je u drugoligašu Dugopolju, a nakon toga branio je za Rudeš, od kud je i stigao u Goricu.

"Imam nešto malo manje od 30 utakmica u Prvoj HNL, mislim da sam pokazao da imam kvalitetu i na kraju krajeva zbog toga me se i dovelo u Goricu. Mislim kako nema potrebe za bilo kakvim strahom i da ću ja pokazati svoje kvalitete. Vjerujem da mogu braniti u HNL-u i na meni ja da to pokažem u sljedećim utakmicama."

"Pripreme u Medulinu su prošle super, vrijeme nas je poslužilo, usluga u hotelu je bila sjajna. Ako se dobro sjećam, posljednja dva gostovanja u Puli završila su bez pobjednika i svakako da oni tu vide svoju priliku da osvoje bodove i da se maknu s dna ljestvice. Mi gledamo da ostanemo u vrhu i da pokušamo ostvariti svoj cilj, a to je izlazak u Europu. Mislim da nam neće biti lagano, ali i idemo po pobjedu i bilo bi lijepo da u debiju za Goricu u HT Prvoj ligi ne primim gol," zaključio je uoči svog prvenstvenog debija za Goricu, koja u nastavak sezone ulazi na sjajnom trećem mjestu i 29 osvojenih bodova, samo četiri manje od lidera Dinama. Osijek također ima 33 boda, ali i dvije odigrane utakmice više.

Hajduk je u prvom dijelu sezone osvojio čak 12 bodova manje od Goričana.

U svakom slučaju čeka nas uzbudljiva sezona do kraja, samo se iskreno nadamo kako više neće biti bilo kakvih odgoda zbog korone.

HT Prva liga:
1. Dinamo 14 +26 33
2. Osijek 16 +9 33
3. Gorica 14 +13 29
4. Rijeka 11 +1 20
5. Hajduk 14 -1 17
6. Slaven Belupo 15 -2 17
7. Šibenik 14 -8 13
8. Lokomotiva 14 -9 12
9. Varaždin 16 -14 12
10. Istra 1961 12 -15 9

(Foto: HNK Gorica)

 

 

Podijeli