Novosti Sport Događanja

Velikogorički 'štih' novog Dinama

22.04.2020. / Damir Žbulj

Igor Jovičević i službeno je predstavljen kao novi trener prve momčadi zagrebačkog Dinama.

Dio svog djetinjstva Igor je proveo u Velikoj Gorici, a njegov otac Čedo Jovičević, koji je nažalost prije desetak dana preminuo, igračka je legenda Dinama, dok je jednu sezonu (1987. – 1988.) proveo i na klupi našeg velikogoričkog Radnika.

Rođen je 1973. godine u Zagrebu. Prošao je kompletnu Dinamovu školu. Pristupio je sa samo šest godina, a otišao ujesen 1991. na poziv madridskog Reala s nepunih 18 godina. Bio je najbolji igrač kadetskog Europskog prvenstva (U-16) održanog u svibnju 1990. godine u tadašnjoj DR Njemačkoj.

U dječačkim je danima bio prvak u krosu, a prve nogometne korake napravio je u velikogoričkom Radniku sa šest godina gdje je uspješno prošao probu.

Nakon samo nekoliko treninga ponovno je otišao na probu, ali u Dinamo gdje ga je preuzeo trener Zdenko Kobešćak.

Prošao je sve mlađe dobne kategorije Plavih, a 1991. je kao jedan od najtalentiranijih mladih nogometaša Europe prešao u redove juniorske momčadi madridskog Reala. Nastupao je za drugu momčad Kraljevskog kluba, a trenirali su ga tamo i slavni Vicente del Bosque i Rafa Benitez.

Nažalost, zbog problema s ozljedama nikad nije ispunio svoj igrački potencijal i ostvario zapaženu profesionalnu karijeru kakvu su mu predviđali. Ozlijedio se 11. lipnja 1995. u dresu mlade hrvatske reprezentacije u 13. minuti utakmice protiv Ukrajine u Kijevu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Zbog ozljede je pauzirao dvije i pol godine.

Igračku karijeru završio je s 31 godinom nakon druge teške ozljede križnih ligamenata.

Jovićević je 2010. godine preuzeo ulogu sportskog direktora ukrajinskog Karpata iz Lavova, gdje je bio i trener mlađih dobnih kategorija, a kasnije je godinu i pol dana vodio seniore. Jednu sezonu bio je na klupi slovenskog Celja, a 2017. godine vratio se u Zagreb gdje je preuzeo drugu momčad Dinama.

S Dinamovim je juniorima dvije godine uzastopno izborio četvrtfinale UEFA Lige prvaka mladih. Lani ih je izbacio Chelsea, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, u utakmici u kojoj je Dinamo vodio 2:0. Ove godine je Jovičević s juniorima Dinama stigao do četvrtfinalnog okršaja s lisabonskom Benficom, koji je odgođen zbog svjetske pandemije koronavirusa.

"Ovo je ostvarenje mojih dječačkih snova, doista je neizmjerna radost koju osjećam, ali isto tako i velika odgovornost koju sa sobom nosi dužnost glavnog trenera. U mladim danima bio sam jedan od navijača sa sjeverne tribine. Prije svega sam Dinamov navijač. Dakle, prije nego što sam trener, ja sam navijač. Volim Dinamo od malena, cijeli život sam tu, tata me u ove prostorije doveo dok sam imao četiri godine. I želio sam biti trener Dinama, nije mi bilo važno kad. Samo da budem," rekao je na predstavljanju.

Prisjetio se Igor i svog pokojnog oca, koji je preminuo prije desetak dana....

"Emocije su pomiješane. Roditelji mi znače jako puno, gubitak tate ostavio je velikoga traga, moram se s time suočiti, sjećanje na njega nikad neće izblijediti. Ponosan sam na njega, na sve što je učinio u karijeri i na sve što je dao Dinamu u tih 10 godina. A, igrao je praktički bez pauze, bez ozljeda. Jedina je stanka bila kad je morao odslužiti vojni rok. On je moj heroj, moj idol, uvijek mi je bio parametar kako se treba ponašati i koji su putevi uspjeha."

 

U njegovom stručnom stožeru kao trener vratara bit će i Sandro Žufić, koji je u svojoj karijeri bio čuvar mreže velikogoričkog Radnika, ali i Odre te Dinama iz Odranskog Obreža.

U dresu tadašnjega trećeligaša Radnika branio je i u prijateljskoj utakmici protiv Dinama u Velikoj Gorici primivši samo jedan pogodak. Plavi su pobijedili 1:0, a mrežu mu je zatresao Eduardo da Silva. Za Dinamo su tada igrali i brojni hrvatski reprezentativci, poput Modrića, Ćorluke, Vukojevića...

Žufić se vrlo rano posvetio trenerskom poslu i radu s mladima. S nepunih 28 godina postao je asistent u stožeru prve momčadi Hrvatskog dragovoljca, dubok trag ostavio je i u Lučkom, gdje je bio i trener vratara, ali i trener juniorske momčadi, asistent glavnoga trenera, sportski direktor, dok je posljednjih godina i trener vratara u mlađim dobnim kategorijama hrvatskih reprezentacija.

U Dinamovu je školu došao 2015. godine i bio zadužen za rad s mladim vratarima U-16 i U-19. Bio je dio stožera Igora Jovićevića u UEFA Ligi prvaka mladih.

Podijeli