Novosti Sport Događanja

Velika Gorica ostaje bez odbojkaškog prvoligaša

09.09.2016. / Nefertum IT
Velika Gorica ostaje bez  muškog odbojkaškog prvoligaša koji je bio primoren iz financijskih razloga donijeti ovakvu odluku i vratiti se u 2. A ligu, u kojoj će nastaviti natjecanje i pokušati se ponovno izboriti za povratak u elitni rang hrvatske odbojke u kojem su prošle godine osvojili osmo mjesto.

Nažalost, njihovi rezultati posljednjih godina nisu bili praćeni na odgovarajući financijski način, te je Odbojkaški klub Gorica prošle godine u sezonu ušao s proračunom od 60 tisuća kuna., dok okvirni troškovi (odigravanje utakmica, troškovi kotizacija, licenci, sudačkih taksi i putovanja) iznose oko 110 tisuća kuna.

ok velika 1.jpg

-U prošlu sezonu ušli smo s dugovima od pretprošle sezone jer smo očekivali povećanje proračuna s obzirom na to da smo već drugu godinu bili prvoligaši i da smo ostvarili povijesni uspjeh muške odbojke. Nadali smo se da će se naš proračun barem malo približiti onome koji ima drugi odbojkaški prvoligaš ŽOK Azena ili gorički prvoligaši u drugim sportovima. Pokrenuli smo paralelno i sve mlađe dobne kategorije i s njima nastupili na regionalnim natjecanjima. Nažalost, sredstva koja dobivamo od Zajednice sportskih udruga Velike Gorice ostala su na razini onih od godinu dana ranije, tj. od 4 do 26 puta manja u odnosu na ona koja dobivaju ostali velikogorički prvoligaši i drugoligaši, a od kojih neki postižu u natjecanjima i značajno lošije rezultate od nas- kaže dopredsjednik kluba Filip Dumbović.

Tako je prvoligaška avantura goričkih odbojkaša završila nakon samo dvije sezone u kojima su oni koje vode klub, uključujući trenera i igrače sve odrađivali na volonterskoj bazi.

ok velika.jpg

-Strašno nam je teško što nakon najboljeg rezultata u našoj klupskoj povijesti moramo donijeti odluku o istupanju iz 1. A lige. Nažalost, svaka druga odluka u postojećim okolnostima ozbiljno bi ugrozila financijski opstanak kluba. Drugi velikogorički odbojkaški prvoligaš s proračunom od 300 000 kuna jedva preživljavaju u 1. ligi, a mi bismo trebali sa 60 000 kuna. Slikovito rečeno, mi bismo cijelu sezonu trebali pokriti sa sredstvima koja oni utroše na realne troškove u nešto više od mjesec dana. To više ne ide ni uz sve volontere i svu financijsku magiju kojom smo se bavili u protekle dvije godine, razočarano je ustvrdio predsjednik Ivan Šulc.

Ovim nepopularnim potezom, na koji se u Hrvatskoj zbog slične financijske situacije odlučuje i klubovi iz drugih sportova, klupske aktivnosti neće zamrijeti. OK Gorica sada sve karte baca na rad s mlađim kategorijama, jer priključenjem Škole odbojke Gorica omladinski pogon kluba imat će oko 150 do 200 djevojčica i dječaka.  

Podijeli