Novosti Sport Događanja

Povijesno europsko slavlje: Sladoljev 'spustio roletu', Ćavar i Laljek napunili mrežu Potaissa Turde

29.08.2020. / Damir Žbulj

Povijesnu pobjedu ostvarili su rukometaši Gorice na gostovanju u Rumunjskoj! U prvoj utakmici kvalifikacija za EHF Europsku ligu slavila je ekipa Andrije Nikolića kod Potaissa Turde s 26:24, a preokretom u nastavku napravila je velik korak prema prolasku u drugo kolo.

Prije tri godine Goričani su prvi puta zaigrali u Europi, ali su protiv estonske Polva Serviti u dvije utakmice upisali remi i poraz tako da je u Turdi ostvaren rezultat za pamćenje.

Još da iduće subote sačuvaju stečenu prednost i osigura nastavak europskog natjecanja...

Prema viđenome u prvoj utakmici, takav rasplet čini se sasvim realan.

Prve golove za Goricu ove sezone u Europi zabili su Laljek iz kontre i Gal s crte, ali u otvaranju dvoboja domaćin je znao uzvratiti. Potaissa je diktirala ritam, većinu vremena bila u vodstvu i na predah otišla s minimalnih 12:11.

TOMPA SE 'PROBUDIO'

Ipak, u finišu prvog dijela dogodio se možda i ključan trenutak, probudio se Tomislav Sladoljev, počeo je nizati obrane, a još jednu od brojnih sjajnih partija u goričkom dresu pružio je i u nastavku dvoboja. Kad je bilo najpotrebnije ukazao se Tompa, skidao je sedmerce, branio zicere s krila, zaustavljao protivničke dalekometne šuteve. Zaustavio se na 13 obrana, učinak mu je bio fantastičnih 50 posto i njegov doprinos bio je od presudne važnosti u ovom slavlju.

Gorica je dvoboj na svoj mlin usmjerila na samom početku drugog poluvremena, kad je serijom od četiri uzastopna pogotka napravila preokret, stvorila razliku, koju je sačuvala do kraja. Ruku je opustio Klarica, proradio je Dominik Novak, a Sladoljev je agresivnu igru u obrane Gorice okrunio s nekoliko sjajnih intervencija.

Sredinom drugog poluvremena, golom Kraljevića, Gorica odlazi na 'plus četiri', a poslije kontre Čakarića bilo je i najvećih pet golova razlike (15:20).

U tim trenucima popustila je koncentracija Nikolićevoj ekipi, nekoliko jeftino prodanih lopti omogućilo je domaćinu da uhvati priključak i u konačnici upiše prihvatljiv poraz, koji im ipak ostavlja nadu za uzvrat.

ĆAVAR POPUT ZLAJE

Potpuni povratak Potaisse onemogućili su svojim golovima Srna, Klarica i Ćavar u posljednjim minutama dvoboja, važan trenutak je bila sjajna akcija Laljeka kojom je iznudio sedmerac i isključenje suparnika, a Ćavar u maniri Zlatka Zlaje Horvata majstorskim lobom pronalazi put do mreže. Laljek je u samom finišu svojim petim pogotkom zapečatio sudbinu domaćih.

Iako je razlika na kraju mogla biti i veća, velik je ovo rezultat za uzvrat. Jer, ne smije se zaboraviti kako Rumunje prije utakmice također čeka naporno putovanje od gotovo tisuću kilometara do Velike Gorice. Svježina i fizička sprema imat će veliku ulogu u novom okršaju ovih suparnika, a sad će ta prednost biti na strani Gorice.

Ćavar se na kraju zaustavio na osam golova, a Laljek je dodao pet, bez promašaja, što je polovica golove Gorice! Novak i Klarica bili su precizni po tri puta, Čakarić i Srna zabili su svaki po dva pogotka, a u listu strijelaca upisali su se Bura, Gal i Kraljević. Još jednom treba istaknuti 13 uspješnih intervencija iskusnog Sladoljeva... 

Utakmica u Turdi odigrana je bez prisustva gledatelja, a nadamo se kako će epidemiološka situacija u oba kluba ostati 'negativna', odnosno kako neće biti oboljelih od koronavirusa i kako će se rukomet u Europi u ovim izazovnim vremenima nastaviti igrati!

Gorica je jako blizu prolasku u drugi krug kvalifikacija, a tamo ju čekaju i neki europski velikani, poput Montpelliera, Füchse Berlina i Rhein-Neckar Löwena. Uf, kakav se to tek spektakl nazire na velikogoričkom rukometnom obzoru...

No, prvo treba maksimalno odraditi uzvrat, iduće subote od 17 sati.

Podijeli