Novosti Sport Događanja

Ponovno se igra Memorijal za Jenkija: Neizmjerna zahvalnost za sve što je učinio i za razvoj košarke u Velikoj Gorici

07.12.2022. / Damir Žbulj

I ove godine održat će se Memorijalni košarkaški turnir 'Silvije Jenkač -Jenki', a to je najmanje što se može napraviti za ovu košarkašku, ali prije svega ljudsku legendu, kako kažu svi koji su ga upoznali...

Jenkač je ostavio ogroman trag u velikogoričkoj košarci, od Radnika, Medije i Gorice. Zajedno s Hanijem Istanbulijem je 2017. godine osnovao KK Velgor, klub prepoznatljiv po radu s mlađim dobnim kategorijama i koji okuplja više od 100 dječaka i djevojčica u svim selekcijama, od U-9 do U-19.

"Kako smo i obećali prošle godine, izuzetno mi je drago što mogu reći da će se turnir održati i ove godine i što ćemo tako nastaviti tradiciju spomena na mog mentora, kolegu i prijatelja. Puno puta sam rekao i ponovit ću opet da imam prema njemu neizmjernu zahvalnost za sve što je učinio, za mene osobno, a i za razvoj košarke u Velikoj Gorici i zato ovaj turnir u njegovu čast je najmanje što mogu učiniti kako bismo ga se prisjetili," emotivno je poručio Istanbuli.

Zahvalio se predsjedniku i tajniku Zajednice sportskih udruga Velike Gorice, Goranu Kovačiću i Darku Blažinčiću, na velikoj potpori, ali i Mariju Makarunu iz Zajednice sportskih udruga Zagrebačke županije te klubovima na prihvaćanju poziva za sudjelovanje.

Turnir će se održati u suradnji sa ZSUGVG i Košarkaškim savezom Zagrebačke županije te pod pokroviteljstvo Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, a i ove godine imat će međunarodni karakter, a 17. i 18. prosinca u Gradskoj sportskoj dvorani družit će se mladi košarkaši iz KK Zara iz Zadra, KK Ilidža iz Sarajeva, KK Zagreb i KK Velgor.

"Tijekom ta dva dana druženja obnovit ćemo sjećanje na Jenkija, čovjeka, trenera i mentora, koji je svojim radom i životom zadužio sve nas i ujedno omogućiti mladim igračima da se upoznaju i steknu nova životna i košarkaška iskustva," naglasio je Istanbuli pa dodao:

"Pozivamo sve košarkaše i košarkašice, ljubitelje košarke i prijatelje da se svojim dolaskom prisjete Jenkija i daju podršku nekim novim klincima, koje bi i on vodio da ga iznenadna smrt nije odvojila od obitelji i košarke."

"Posebna zahvala ide i Krešimiru Saviću, velikom prijatelju, koji je uvijek tu kad nam treba," zaključio je glavni organizator turnira, predsjednik i trener u KK Velgor.

Jenki s trenerskim radom nije stao sve do svog posljednjeg dana, 10. siječnja 2020. godine, kad je nažalost prerano preminuo.

 

U svojoj bogatoj karijeri uvijek je nalazio načina i snagu da pokreće nove, obnavlja stare klubove, ali nikad nije prestao biti učitelj, trener i prijatelj. Mnogo je klubova i košarkaša koje je dotaknuo svojim znanjem, no, svakako velikogorička košarka, od Radnika, Medije i Gorice te košarkaši iz Maksimira, Zrinjevca i Cedevite najviše su naučili upravo od Jenkača.

Brojni igrači s kojima je radio ostvarili su zavidne karijere te nastupali na Olimpijskim igrama, Svjetskim i Europskim prvenstvima te igrali Euroligu i NBA ligu, a među njima su Mario Kasun, Robert Troha, Marin Rozić, Damjan Rudež...

Velik trag ostavio je i na trenersku struku u Hrvatskoj, a potaknuo je i školovao i aktualnog trenera Gorice Braslava Turića.

Na prvom izdanju Memorijala za Jenkija okupile su se mlade košarkaške nade iz KK Marsonia iz Slavonskog Broda, KK Pepi sport iz Mostara, španjolskog BC San Pedro iz Malage te domaćina KK Velgor. Nakon dva dana 'radosti loptanja pod obručima' najbolji su bili dječaci iz CB San Pedro, a Velgor je u dvoboju za treće mjesto bio bolji od Marsonije. U najbolju petorku turnira izabran je Fabijan Hum iz Velgora, uz Filipa Glavaševića iz Marsonije, Hamze Šutkovića iz Pepi sporta te Danija Carsaca i Santija Londoña iz San Pedra.

Podijeli