Novosti Sport Događanja

Otišli su Bura, Laljek i Novak, ali Gorica u novu sezonu kreće s izuzetno talentiranim 'mladim lavovima'

02.08.2022. / Damir Žbulj

Pod vodstvom trenera Andrije Nikolića krenuli su rukometaši Gorice s pripremama za novu sezonu, u kojoj će klub po treći puta nastupiti u europskim natjecanjima.

Gorica će u prvom kolu kvalifikacija za EHF Europski kup biti slobodna, dok će u drugom kolu biti nositelj, a te utakmice na rasporedu su krajem listopada i početkom studenog.

Hrvatsko prvenstvo počinje sredinom rujna, a Goričani su smješteni u Ligu A, zajedno s našičkim Nexeom, Varaždinom 1930, zagrebačkom Dubravom, Zametom, Rudarom, RK Ribola Kaštela te RK Metković-Mehanika, povratnikom u najviši rang hrvatskog rukometa. U Ligu B izvučeni su prvaci iz PPD Zagreba, Sesvete, Poreč, Bjelovar, Trogir, Moslavina i Osijek.

Momčad Andrije Nikolića je prošlu sezonu zaključila dramatičnim okršajima sa Sesvetama u doigravanju za treću poziciju te su na kraju uzbudljivo natjecanje u Paket24 Premijer ligi završili na četvrtom mjestu.

Cilj je i ovaj put ući u Ligu za prvaka, ali će to biti malo teže ostvariti nakon što su klub napustili Lucian Bura i Ivan Laljek, koji će svoje karijere nastaviti u inozemstvu, a dres Gorice neće nositi ni lijevi vanjski Dominik Novak.

Vratare će i u idućoj sezoni predvoditi iskusni Tomislav Sladoljev, koji je jedan od najboljih na hrvatskim parketima, a priliku za dodatni iskorak tražit će Mislav Turčić i Ivan Jozepović.

Na krilnim pozicijama ostali su Juro Čakarić i kapetan Hrvoje Ceković, ali će im se priključiti i mlade nade hrvatskog rukometa. Rok Malin je lijevo krilo, mladi reprezentativac rođen 2003., a stigao je iz Siska, dok je Maksimilijan Jurić 21-godišnje desno krilo, iz Rudara iz Ruda.

Na pivotskim pozicijama ostali su Dominik Gal i Kajo Cikatić, a priključio im se još jedan juniorski hrvatski reprezentativac, Adam Šalić, koji je stigao iz Dubrave.

Šalić je 2002. godište, visok je dva metra, ima 120 kilograma i mogao bi biti veliko pojačanje, a spada u kategoriju 'nebrušenog dijamanta'.

Boje Gorice će u idućoj sezoni braniti i Niko Franković, koji je ovog svibnja potpisao dugoročni ugovor s PPD Zagrebom. Inače je iz Labina, još nema niti 18 godina, također ima dva metra, a igra na poziciji lijevog vanjskog te je još jedan 'dragulj' hrvatskog rukometa.

Puno se očekuje i od naše domaće nade, sjajnog šutera Frana Tomašića, koji je i u prošloj sezoni dobivao sve više prilike kod trenera Nikolića, ali je završnicu propustio zbog ozljede.

Na poziciji lijevog vanjskog bit će i 19-godišnji Luka Leskovec, kojeg je Nikolić trenirao još u mlađim kategorijama PPD Zagreba te jako dobro zna njegov potencijal.

Organizator igre bit će Filip Goričanec, Međimurec koji se već udomaćio u našem gradu te još jedan veliki potencijal našeg rukometa, mladi hrvatski reprezentativac Jakov Dujić, 18-godišnji Zadranin, koji je s Hrvatskom lani osvojio europsko kadetsko srebro.

Školovao ga je Ivano Balić u akademiji RK Balić i Metličić, kojem je primarni cilj razigrati momčad, tražiti pukotine u protivničkoj obrani, ali može i 'opaliti' po golu kad mu se za to ukaže prilika. Izbornik Krešo Ivanković ga je lani opisao kao igrača koji ne poznaje strah i koji se ne boji ući u okršaj s većim i čvršćim igračima od sebe. Dujić je veliki talent, ali i rukometaš zbog kojeg se isplati doći na tribine.

Veliki doprinos u novoj sezoni očekuje se i od 23-godišnjeg Tomislava Barišića, a svojoj prilici nadaju se i mlade nade Zvonimir Turkalj te Fran Solariček.

No, najveće pojačanje bit će ostanak Mateja Svržnjaka, 19-godišnjeg desnog vanjskog, koji će odlaskom Luciana Bure biti glavna napadačka uzdanica Gorice. Svržnjak je ovog ljeta nosio hrvatski dres na M20 EHF Europskom prvenstvu u Portugalu, ali selekcija pod vodstvom Igora Vorija, Denisa Špoljarića i Valtera Matoševića nije na kraju uspjela ostvariti zapaženi rezultat.

Pred Svržnjakom je izuzetno važna sezona u kojoj treba potvrditi svoj veliki talent te mora napraviti dodatni iskorak u seniorskom rukometu, a to znači i biti i jedan od nositelja igre i glavnih napadačkih aduta HRK Gorica.

Stručni stožer pojačao je i kondicijski trener Tomislav Vulić, koji se treba pobrinuti da rukometaši Gorice u novoj sezoni imaju što manje ozljeda i da budu sjajno fizički pripremljeni, kako bi se što bolje nosili sa svim izazovima koji ih čekaju.

Goričani će pripreme odraditi u Gradskoj dvorani, a očekuju ih prijateljske utakmice s Bjelovarom, Dobovom, Rudarom i Sesvetama, što će biti pravi test prije početka nove sezone.

 

 

 

 

 

Podijeli