Novosti Sport Događanja

Olimpijski festival dječjih vrtića po prvi puta u Velikoj Gorici: Pozivamo sve na Gradski stadion, našim mališanima to bi stvarno puno značilo

26.05.2024. / Damir Žbulj

Velika Gorica će po prvi puta biti domaćin Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, edukativno-sportskoj manifestaciji, koja njeguje vrijednosti olimpizma kod najmlađih članova hrvatskog društva i koja promiče sport među djecom, a istovremeno ih uči prijateljstvu, razumijevanju različitosti, nenasilju i natjecanju u fair play ozračju.

Vrtićanci se ovakvom priredbom, između ostalog, potiču na sustavno tjelesno vježbanje i uključenje u sportske aktivnosti, što je u današnje vrijeme modernih tehnologija izuzetno važno!

Ovaj tradicionalni festival Hrvatski olimpijski odbor provodi dugi niz godina u suradnji sa sportskim zajednicama, u skladu s Olimpijskom poveljom i Statutom HOO-a, a sada će se po prvi puta uključiti i Zajednica sportskih udruga Grada Velike Gorice, prvenstveno zahvaljujući tajniku Darku Blažinčiću.

Na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Grada Velike Gorice, koji će se održati u ponedjeljak 27. svibnja, sudjelovat će oko 180 mališana iz naših dječjih vrtića, a dio festivala bit će DV Ciciban, DV Lojtrica, DV Velika Gorica i DV Žirek.

"Natjecateljsku ekipu koja predstavlja jedan dječji vrtić čini 40 natjecatelja od kojih je 20 djevojčica i 20 dječaka a svaki dječji vrtić sudjeluje u malonogometnom i atletskom natjecanju. Atletska natjecanja održavaju se u četiri discipline, a to su trčanje na 50 metara, štafeta 4 x 25 metara, bacanje loptice udalj i skok u dalj. Djevojčice se natječu s djevojčicama, a dječaci s dječacima," pojasnio je Blažinčić u najavi.

Koncept natjecanja sličan je Olimpijskim igrama, što je vidljivo iz programa natjecanja.

Okupljanje je na goričkom gradskom stadionu od 16.30 sati, a svečani mimohod počinje u 17 sati.

Na mimohodu po atletskoj stazi sudjeluju svi dječji vrtići sa svojim ekipama i u pratnji su odgajateljice. Svaki dječji vrtić na čelu kolone nosi transparent s nazivom dječjeg vrtića koji predstavlja.

Slijedi ceremonija otvaranja i pozdravni govor predstavnika Hrvatskog olimpijskog odbora i otvaranje igara od strane gradonačelnika Velike Gorice.

Skupina od osmero djece unijet će na stadion zastavu HOO-a. a Ema Bakula iz Taekwondo kluba Velika Gorica recitirat će zakletvu Olimpijskog festivala: "U ime svih natjecatelja obećavam da ćemo sudjelovati na Olimpijskom festivalu na način da ćemo poštovati i slijediti pravila pod kojima se održava, da ćemo se posvetiti sportu bez dopinga i droge, u istinskom sportskom duhu za slavu sporta i na čast naših ekipa.“

Zastavu HOO-a nosit će Ana Ribić i Lovro Ilečić (DV Ciciban), Kim Gelo i Lovro Arapović (DV Lojtrica), Eva Sučec i Danijel Milinović Salopek (DV Velika Gorica) te
Maša Butković i Adrian Križanić (DV Žirek), na jarbol će ju staviti Damir Martin, proslavljeni hrvatski olimpijac i posljednjih godina naš ponosni sugrađanin, a podignut će je Ema Bakula.

Damir je trostruki osvajač olimpijske medalje, srebrni je bio u Londonu i Rio de Janeiru, a brončani u Tokiju! Dvostruki je i svjetski i europski prvak te osvajač još brojnih drugih odličja te je prava inspiracija svim sportašima. Ema je mlada nada velikogoričkog borilačkog sporta, hrvatska kadetska reprezentativka, koja također može biti uzor malim sportašicama i sportašima.

Nakon toga na stadion ulazi i olimpijski plamen, a baklju će ponijeti Šimun Hranilović iz DV Ciciban, Sebastian Paukovac iz DV Lojtrica, Filip Mendeš iz DV Velika Gorica i Oliver Sokolić iz DV Žirek.

Bit će to zaista posebna trenutak za ove mališane...

"Zajednica sportskih udruga, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom, osigurala je za svako dijete prigodne diplome, majicu i kapu s obilježjima festivala za otvaranje olimpijade. Pored toga, svako dijete dobiti će prigodnu medalju, majicu s logom i u boji vrtića za natjecanje. Sve odgajateljice i osoblje vrtića dobiti će prigodne majice s logom i u boji vrtića. Pobjednici dobivaju medalje, diplome i pehare a vrtić, odnosno ekipa koja će se najviše isticati u poštivanju olimpijskih pravila dobiva nagradu za fair play," dodao je Blažinčić.

Samo natjecanje počinje u 17.25 sati, dok je za 18.40 sati predviđena ceremonija dodjela nagrada i diploma te proglašenje najuspješnijih pojedinaca i ekipa.

Nakon toga slijedi svečana ceremonija zatvaranja Olimpijskog festivala dječjih vrtića, spuštanje zastave HOO-a, pozdravna poruka svim natjecateljima i gašenje olimpijskog plamena.

"Pozivamo sve naše sugrađane da uveličaju naš Olimpijski festival dječjih vrtića svojim dolaskom. Našim mališanima bi ovakva gesta stvarno puno značila u budućem sportskom odrastanju," zaključio je Blažinčić.

 

 

 

 

 

Podijeli