Novosti Sport Događanja

Okršaj s Interom za kraj godine: Čeka nas veliki izazov, još ih na svom terenu nismo nikad pobijedili

13.12.2019. / Damir Žbulj

Gorica će prvi dio dugotrajne HNL sezone zaključiti onako kao ju je i počela još 20. srpnja, domaćom utakmicom protiv zaprešićkog Intera!

Prije odlaska na zasluženu zimsku pauzu Goričani moraju odigrati županijski derbi i po mogućnosti uzeti sva tri boda.

Ekipa Sergeja Jakirovića favorit je u dvoboju s posljednjom ekipom HT Prve lige, međutim, u dosadašnja tri međusobna okršaja na Gradskom stadionu Žuti još nisu poraženi.

Prošle sezone Inter je jednom slavio (2:3), jednom je završilo bez pobjednika (2:2), baš kao i na otvaranju aktualnog natjecanja (1:1). Gorica je tada bila desetkovana ozljedama, bez nekoliko ključnih igrača i bod se tada činio kao pozitivan rezultat.

Nije niti sada stanje puno bolje, nema Maslowskog, Ćelića, Steenvoordena, Ljubisavljevića...

No, bez obzira na to što je Toplakova momčad u prošlom kolu uspjela uzeti bod Hajduku, Goričanima bi jedino pobjeda mogla uljepšati praznike, a bio bi to i savršeni poklon svim navijačima za Dan grada, blagdan Svete Lucije, koji se slavi 13. prosinca.

Ulaz će na Gradski stadion biti besplatan, a bez obzira na izuzetno nepovoljne vremenske uvjete očekuje se kako će lijep broj turopoljskih ljubitelja nogometa doći pozdraviti svoje ljubimce posljednji put ove godine.

"Stanje je dobro. Malo smo se regenerirali jer smo prošli tjedan imali u 66 sati dvije zahtjevne utakmice. Zadovoljan sam kako je ekipa izgledala, ali naravno, najviše je tome zaslužna pobjeda..."

"Čeka nas teška utakmica, Inter je osokoljen bodom kojeg je uzeo Hajduku, znamo da ih na svom terenu još nismo pobijedili, tako da veliki izazov pred nama," najavio je trener Jakirović pa istaknuo:

"Bez obzira tko bude istrčao vjerujem da će biti spremni odigrati jako dobru utakmicu i da ovu polusezonu zaključimo pobjedom!"

Neće biti Cherifa zbog crvenog kartona dobivenog u prošlom kolu, a iako je isključenje zaradio i Jakirović, ipak će biti na klupi u posljednjem ovogodišnjem kolu.

"U dogovor s klubom podnijet ćemo žalbu, vidjet ćemo kako će to proći i kad će nastupiti kazna od mjesec dana zabrane vođenja momčadi koju sam dobio," otkrio je Jakirović, koji i dalje ne može vjerovati za što je dobio crveni karton te je još jednom istaknuo da nema šanse da je izgovorio ono što je uneseno u zapisnik nakon utakmice.

Predsjednik Črnko već je ove sezone reagirao na ponašanje sudaca, nakon 'poznate' utakmice u Osijeku

"Mislim kako je predsjednik tada postupio dobro, zaštitio je klub. Bilo je velikih repova nakon tog dvoboja, a sve se jasno vidjelo na analizi. Cherifu je greška što nije pao odmah kad je bio kontakt u kaznenom prostoru. Kasnije se sve vodi kao simuliranje i u tome nema ništa sporno. Žao mi je što Mikulić nije dobio drugi žuti karton poslije prekršaja na Lovriću..."

"Potrošio sam deset od 15 minuta na poluvremenu da Čanađiji i Cherifu objasnim da se ne smiju dovesti u situaciju da im sudac da drugi žuti karton. Zato sam bio ljut na Cherifa."

"Ne mislim da suci imaju nešto protiv Gorice, ali znam samo da moji napadači svaku utakmicu dobivaju puno 'batina' u napad što im se nekad i ne sudi. No, kad suci vide da se ti u nekim situacijama bacaš, onda ti nekad možda i neće svirati faul. Ponavljam, ne mislim da imaju nešto protiv nas," dodao je strateg Gorice.


"Sigurno da svojim igračima ne govorim da simuliraju. Jedino je simptomatično da mi ove polusezone nismo imali niti jedan jedanaesterac. Što se tiče agresivnosti ekipa, mislim da ih ima dosta ispred nas po broju žutih kartona. Osijek ima najviše, a nikad ne biste rekli za njih da su gruba momčad. Stvar je kriterija, moje je mišljenje da to treba dignuti na malo višu razinu. Vidi se u Europi da nije baš svaki prekršaj za žuti karton."

Na proljeće će se i na hrvatskim travnjacima koristiti VAR, video sustav pomoćnih sudaca...

"Činjenica je kako je VAR dobra stvar i ja jesam za VAR, ali je i činjenica da je on selektivan sve dok glavni sudac odlučuje hoće li se nešto pogledati. Vidjeli ste svi situaciji na utakmici Dinama u Ligi prvaka, bio je lakat Gojaka, mogao mu je dati crveni karton, svi smo to vidjeli, no, sudac nije tako odlučio. VAR će sigurno skinuti pritisak s naših sudaca, pogotovo što se tiče zaleđa, ali naprimjer što se tiče igranja rukom u kaznenom prostoru, oni i dalje svaki na svoj način to tumači. Ne mogu se oteti tom dojmu."

KVALITETNA DOSELEKCIJA

Šest mjeseci je prošlo od početka natjecanja, a Gorica je i prije posljednjeg ovogodišnjeg nastupa bodovno premašila sjajan učinak iz povijesne prošle sezone. Moglo je biti i još bolje, no, trener Jakirović zadovoljan je ostvarenim na travnjaku...

"Dugo je sve trajalo, svaki dan radimo, a već što smo osvojili jedan bod više je uspjeh. Mislim da je ove sezone liga puno izjednačenija, nema više Rudeša. Rekao sam već i ranije, gledam samo da smo četiri boda udaljeni od drugog mjesta i to je fenomenalan uspjeh za nas. Mislim kako ćemo s jednom kvalitetnom doselekcijom u ovoj zimskoj pauzi i dalje voditi glavnu riječ sa svim ekipama oko nas tko će uzeti mjesta koja vode u Europu."

"Nije to iznenađenje, jer sam i ovdje puno puta najavio kako nema unaprijed upisanih bodova. Svi se bore za nešto, Inter se bori za ostanak u ligi. Sve moraš zaslužiti na terenu i pokazati da si bolji i to je jedina istina."

Toplak se sigurno neće unaprijed predati, međutim, najviše će se pitati igrače Gorice...

"Samir stalno nešto mijenja. Ovisno o igračima koji su mu na dispoziciji. Ima dosta problema s izostancima u posljednje vrijeme. Ali, tako je svima. Osjeća se da je kraj polusezone, svi smo 'na minimumu', ali još je jedno kolo i mislim da se takva utakmica može i bez treninga odigrati," u svom je osebujnom stilu zaključio Jakir i pozvao navijače na Gradski stadion:

"Svaka čast svima koji su bili posljednje dvije utakmice na stadionu po ovoj hladnoći. Nadam se da će doći i ovaj put, koliko god da ih dođe nama to znači jako puno! Hvala im na tome, a mi ćemo se potruditi da ih razveselimo s nova tri boda!"

U preostalim utakmicama 19. kola Rijeka u subotu dočekuje Varaždin, a Dinamo igra s Lokomotivom. U nedjelju Slaven Belupo gostuje u Osijeku, a Prelecova Istra 1961 igra na Poljudu s Hajdukom.

Nogometna godina u Hrvatskoj zaključit će se odgođenom utakmicom šestog kola između Dinama i Rijeke 18. prosinca na Maksimiru.

HT Prva liga:
1. Dinamo 17 +24 41
2. Hajduk 18 +12 32
3. Rijeka 17 +10 31
4. Osijek 18 +11 30
5. Lokomotiva 18 +3 28
6. HNK Gorica 18 -1 28
7. Slaven Belupo 18 -16 18
8. Istra 1961 18 -13 12
9. Varaždin 18 -14 12
10. Inter-Zaprešić 18 -16 12

 

Podijeli