Novosti Sport Događanja

Nova fešta u goričkoj svlačionici: Tri komada u mreži Lokosa i sjajna partija Kahline vrijedni četvrtfinala Kupa

07.12.2020. / Damir Žbulj

Nogometaši Gorice izborili su svoje mjesto u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa, drugu sezonu u nizu! Na Gradskom stadionu gostovala je Lokomotiva, a Goričani su na kraju uzbudljivog dvoboja slavili 3:1, golovima Mitrovića, Lovrića i Matara Dieyea, kojem je to bio prvijenac u goričkom dresu.

Nedavno su Lokosi u prvenstvenom okršaju na velikogoričkom travnjaku 'izvukli' remi, no, u novom okršaju Dambrauskasova momčad iskoristila je svoje prilike i zasluženo prošla među osam najboljih.

U početnoj postavi bilo je nekoliko iznenađenja, Krizmanić je dobio priliku na stoperskoj poziciji, Steenvoorden je prekomandiran na mjesto defenzivnog veznjaka, a u vrhu napada zaigrao je Matar Dieye te napokon dočekao i svoj prvi pogodak.

Poslije nekoliko uvodnih pokušaja domaćih prvu pravu veliku priliku imali su Lokosi, opasan udarac uputio je Ibrahim Aliyu, no, Kahlina je uspio to odbiti u korner. Kapetan je ponovno bio jedan od najboljih na travnjaku, a posebno se istaknuo na ulasku u sudačku nadoknadu utakmice, kad je prvo zaustavio penal Karačiću, a onda i zicer bivšeg hrvatskog reprezentativca Nikice Jelavića i tako spriječio da se ova utakmica u završnim minutama nepotrebno zakomplicira.

Gorica je jako blizu početne prednosti bila u 20. minuti, Hrvoje Babec opalio je s ruba kaznenog prostora, ali je Hendija spektakularnom reakcijom to obranio.

Ipak, na isteku prvih pola sata igre bio je nemoćan. Lovrić se otkrio na desnom krilu, dobro ubacio, a na petercu je Mitrović sjajno ispratio akciju i skrenuo loptu u mrežu.

Imali su gosti odmah nekoliko šansi za izjednačenje, ali je Kahlina u dvije opasne situacije pravovremeno reagirao i sačuvao prednost.

Lokosi su u nastavak krenuli još ofenzivnije i to im se uskoro isplatilo. Tuci i Tahiraj našli su se u dvije prilike, a poslije pet minuta igre u drugom dijelu na semaforu je 1:1. Zaspala je obrana Gorice, nakon nekoliko dodavanja lopta dolazi do Aliyua, koji iz neposredne blizine snažnim udarcem pogađa pod gredu.

Inicijativa Lokomotive trajala je još nekih 15-ak minuta i kad gosti to nisu iskoristili, stigla je kazna. Prvo je Dieye promašio nemoguće, s tri metra je glavom loše pucao, ali je uskoro sve popravio Lovrić...

Dobio je loptu u prostor na lijevoj strani, oslobodio se čuvara, prebacio na desnu nogu i majstorski, u svom stilu, pogodio suprotan kut u 72. minuti dvoboja.

Sve je bilo odlučeno pet minuta kasnije, kad su ispred protivničkog kaznenog prostora Golubickas i Kalik dobro kombinirali, a mladi litavski veznjak asistirao je senegalskom napadaču za njegov prvi gol za Goricu.

Zanimljiv okršaj mogao se dodatno zakomplicirati u samom finišu, ali je svoj posao ponovno fantastično odradio Kristijan Kahlina. Sudac Bebek je nakon pregleda VAR-a vidio ruku Babeca, dao mu javnu opomenu i pokazao na bijelu točku, ali Karačić nije uspio svladati goričku 'jedinicu'. Iskazao se kapetan i nekoliko trenutaka kasnije, kad se našao 'oči u oči' s Nikicom Jelavićem, ali je još jednom spektakularnom reakcijom sačuvao svoju mrežu.

Gorica je tako ponovila prošlogodišnji povijesni rezultat u Kupu, a možemo se nadati kako će ove sezone napraviti barem korak više.

Među osam najboljih tek je Osijek, koji je još prošli mjesec slavio na Udarniku kod Kurilovca.

U prosincu će još svoje utakmice osmine finala igrati Varaždin i Rijeka, Rudeš i Dinamo te Šibenik I Istra 1961, dok su susreti Zagreba i Hajduka, dubrovačkog GOŠK-a i Slaven Belupa te Oriolika i labinskog Rudara prebačene za drugi dio sezone.

 

Hrvatski nogometni kup, 1/8 finala:
HNK GORICA - LOKOMOTIVA 3:1 (1:0)
Mitrović 30', Lovrić 72', Dieye 77' / Aliyu 50'

HNK GORICA: Kahlina - Doka, Jovičić, Krizmanić, Čabraja - Steenvoorden (od 75. Dvorneković), Babec - Mitrović (od 46. Golubickas), Hamad (od 75. Kalik), Lovrić (od 85. Špikić) - Dieye (od 89. Pršir). Trener Valdas Dambrauskas.
NK LOKOMOTIVA: Hendija - Karačić, Kolinger, Kovačić, Čeliković - Acquah (od 46. Kallaku), Cokaj (od 89. Jelavić) - Tahiraj (od 80. Đira), Chajija, Aliyu - Kovačević (od 46. Tuci). Trener Goran Tomić.

 

(Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Podijeli