Novosti Sport Događanja

Nataša Sobočan na najbolji mogući način promiče sport s invaliditetom, Uspon i Veliku Goricu: Imam ambicije za Igre u Parizu!

25.07.2021. / Damir Žbulj

Velika Gorica će ove nedjelje biti domaćin sedmog izdanja bacačkog mitinga za osobe s invaliditetom! U naš grad stiže i europska prvakinja u bacanju kugle, nastupit će i najbolji hrvatski paraatletičari, reprezentativke i reprezentativci koji se pripremaju za Paraolimpijske igre u Tokiju, a jedna od domaćih uzdanica bit će i naša sugrađanka Nataša Sobočan, koja je Lijepu našu kao plivačica na Igrama predstavljala u Ateni i Pekingu...

Posljednjih nekoliko godina svoj sportski put gradi u atletici, hrvatska je prvakinja i rekorderka u bacanju kugle i ne skriva ambiciju da za tri godine bude dio naše reprezentacije na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Nataša je nedavno sudjelovala na radionici Hrvatskog paraolimpijskog odbora i tvrtke Allianz Hrvatska, gdje je iz perspektive sportašica s invaliditetom iznijele svoja iskustva u svijetu paraolimpijskih sportova te s kakvim su se sve preprekama susretale tijekom života i sportske karijere.

U razgovoru za VG Danas otkrila je i planove za budućnost...

"Bila sam 18 godina u plivanju, a sad sam već pet godina u atletici. Krenula sam iz nekih zdravstvenih razloga, počela s plivačkim treninzima i to se vidjelo na rezultatima."

"Bila sam europska i svjetska rekorderka, ali sam 2015. operirala kuk i bavljenje plivanjem više nije imalo smisla. Tada sam odustala od svega, opustila sam se fizički, no, tada sam si rekla, moraš 'stati na loptu', moraš se ponovno pokrenuti..."

"Igrom slučaja sam došla u atletiku, pokazalo se dobrim, nastavila sam trenirati i sad nedavno sam prvi puta nastupila na Europskom prvenstvu. Ostvarila sam relativno dobar rezultat i pomalo se stvara neka nova priča," osvrnula se Sobočan na svoje dosadašnje sportsko iskustvo.

Kao članica Uspona već godinama promiče sport s invaliditetom, ostvaruje sjajne rezultate i najbolji način predstavlja Veliku Goricu diljem Hrvatske, a sada i Europe.

"Vrlo izazovna godina je iza mene. Sve ono što se trebalo održati lani prebačeno je za ovu sezonu. Bili smo stali s treninzima i meni je stvarno bio veliki izazov povratak na bacalište. Kad izgubiš jedan dio priprema teško se ponovno vratiti u formu. Jedan mjesec izostanka je sigurno šest mjeseci povratka u nekakav normalan ritam..."

"Malo sam se lošije snašla u svemu tome, ali mi je u neku ruku i dobro došlo. Imala sam težu operaciju ramena pa sam imala puno više vremena za oporavak i pripremu nove sezone. Zadnja tri mjeseca sam tek počela ostvarivati bolje rezultate i konačno sam se vratila u natjecateljsku formu," naglasila je u razgovoru za VGdanas!

Nastup na Europskom prvenstvu u Poljskoj bio je jedno novo iskustvo.

"Moje prvo Europsko prvenstvo u atletici je prošlo jako dobro. Osvojila sam treće mjesto. Pretpostavljam da bi sve prošlo puno bolje, ali imala sam privatnih problema. Preminula mi je majka sedam dana prije odlaska na natjecanje. Govorila sam sama sebi da sam dobro i da je sve 'super', a u biti nije bilo. U cijeloj toj situaciji sam uspjela izvući jedan dobar rezultat."

Odličan rezultat ostvarila je i na međunarodnom mitingu u Češkoj!

"Velimir Šandor i ja treniramo skupa. Imali smo jednu kraću pauzu, odradili nakon toga jedno natjecanje u Češkoj, vidjeli smo gdje je on u nekom rezultatu za Igre u Tokiju, a gdje sam ja, na početku svojih priprema."

"Iduće godine je Svjetsko prvenstvo u Japanu, vidjet ćemo hoću li se uspjeti plasirati i kako će sve razvijati."

"Što se tiče plivanja, bila sam na Igrama u Ateni i Pekingu, ali za atletiku tek imam planove. Ambicije postoje za plasman u Pariz 2024. godine, napunit ću 45 godina i mislim da to nije nikakva prepreka. Pokazalo se da u ovim 'kasnijim' godinama postižem puno bolje rezultate nego prije deset, 15 godina, kad sam bila mlada," s osmijehom na licu i u dobrom raspoloženju najavila je Nataša, u pratnji svoje pseće prijateljice, koju je udomila iz skloništa. 

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške lokalne zajednice. Nadamo se kako će se to u narednim godinama nastaviti, ali i podignuti na još veću razinu.

"Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija jako dobro podržavaju sport osoba s invaliditetom. Nama u Usponu ne fali apsolutno ništa, imamo osigurane rekvizite, pripreme, natjecanja i moram priznati da je Uspon jedan od rijetkih klubova koji ima fenomenalne uvjete treninga. Imamo uređeno bacalište na Radniku, nedavno je završen 'kavez' za bacanje diska..."

U Veliku Goricu ove nedjelje od 15 sati stiže bacačka paraatletska 'elita'.

"Čeka nas ovo natjecanje, sedmo izdanje bacačkog mitinga, bit će to velika prilika za naše mlade natjecatelje, ali bit će to i jedna od provjera forme naših reprezentativaca prije Paraolimpijskih igara u Tokiju."

Ključno je za razvoj sporta za osobe s invaliditetom je angažman novih članova. Mladi ljudi moraju shvatiti kako im sport može pomoći u svim segmentima života.

"Nedavno nam je došlo dvoje djece od 13, 14 godina i još uvijek moramo puno raditi da dovedemo nove članove. To nam je prioritet, osnaživanje kluba s mladim sportašicama i sportašima. Nadam se da ćemo uspjeti u tome. Kad ponovno krene škola na jesen napravit ćemo neke prezentacije naših sportova da se djeca s invaliditetom u školama uključe u treninge, da kroz sport mogu napredovati, i fizički i psihički, da se bolje socijaliziraju..."

Velikogorički Uspon imat će svog predstavnika na Paraolimpijskim igrama i ove godine! Naš brončani paraolimpijac iz Rio de Janeira, Velimir Šandor, ponovno će se boriti za najsjajnije odličje.

"Nama su u Usponu stvarno uvjeti dobri, od stadiona pa do škole i teretane gdje treniramo, sve nam je prilagođeno."

"Želja mi je da se naši reprezentativci iz Tokija vrate sa što više medalja i da nas opet sve učine ponosnima!"

Hrvatske boje u Tokiju branit će 22 sportašice i sportaša s invaliditetom, u čak rekordnih osam sportova, od kojih po prvi put nastupamo u parataekwondu, paraboćanju i paratrijatlonu.

U paraatletici nastupaju Mikela Ristoski, Ivan Katanušić,Miljenko Vučić, Zoran Talić, Deni Černi, Velimir Šandor, Marijan Presečan, Matija Sloup, Ana Gradečak i Vladimir Gašpar.

U paraplivanju nastupaju Dino Sinovčić, Kristijan Vincetić, Tomi Brajša I najmlađa članica reprezentacije 17-to godišnja Paula Novina. U para stolnom tenisu prekaljene Anđela Mužinić I Helena Dretar Karić te Pavao Jozić.

U parastreljaštvu po četvrti put hrvatske boje predstavlja Damir Bošnjak, u parajudu drugi put nastupa Lucija Brešković.

U parataekwondou Ivan Mikulić, u paraboćanju Davor Komar i u paratriatlonu Antonio Franko.

 

Podijeli