Novosti Sport Događanja

Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta!

21.12.2018. / Damir Žbulj

Posebno ćemo pamtiti ovu sportsku 2018. godinu...

Ne samo zbog spektakularnih uspjeha naših nacionalnih selekcija, sportskih heroja, nego pogotovo i zbog vrhunskih rezultata velikogoričkih klubova, sportašica i sportaša naše lokalne zajednice, koji su u proteklih 12 mjeseci itekako ostavili zapaženi trag u hrvatskom sportu...

Na tradicionalnoj svečanosti u dvorani Pučkog otvorenog učilišta uručene su nagrade najboljima u aktualnoj godini, ali i onima koji su svojim dugogodišnjim radom zadužili velikogorički sport...

DVIJE NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Izvršni odbor Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice donio je odluku kako će se ove godine dodijeliti dvije nagrade za životno djelo, stolnoteniskoj legendi Miljenku Radočaju te ikoni velikogoričkog nogometa i Radnika, Ranku Dobriću.

Radočaj se prisjetio davnih vremena stolnog tenisa i početaka u Velikoj Gorici. Kako su gledali Kineze na televiziji i onda satima učili njihove poteze. O prijateljstvu s pokojnim Dragutinom Šurbekom, istinskim majstorom ovog sporta...

Posebno je istaknuo kako je preko 20 godina član Sportskog ribolovnog društva Odra i kako uživa u svom čamcu i podvodnom ribolovu.

Pingač je njegov život...

"Stolni tenis je sport koji se može igrati i do 80 godina pa se nadam, ako poživim, da ću ga i tada igrati!"

Dobrić je podsjetio sve prisutne na svoje početke u Velikoj Gorici, na 'starom' Radniku u Kolarevoj ulici. Kako je stigao u Zagreb iz Doboja te kako su ga u Veliku Goricu doveli Ivan Graber i Silvio Kranjac. Prisjetio se legendi velikogoričkog nogometa s kraja 70-tih godina prošlog stoljeća, od trenera Gucmirtla pa do Kranjca, Grabera, Jure Mirenića, Ivice Mikulčića, Vlade Črnjaka, Vlade Turčića, Pere Kovačića...

"Bila je to generacija koja je izazivala respekt gdje god smo došli!"

"Na Radniku je znalo biti tisuću ljudi, puni ih je gledalo utakmice iz okolnih stanova. Svi smo živjeli kao jedan. Prelazak na novi stadion mi je olakšao i prekid karijere. Simbolično, gdje mi je prije bio gol, sad imam ured, a gdje je bio ulaz na stadion i gdje je bila kuglana, tu sad imam stan. Moje emocije prema Radniku su duboke i velike..."

Podsjetio je i na svoju trenersku karijeru, uspjeha u Poletu iz Buševca, Lukavcu i Lomnici.

"Svaka utakmica je za mene bila doživljaj. U nedjelju ujutro Gorica je drugačije disala. To je bilo nešto nevjerojatno i normalno kako sam nostalgičan za tim vremenima"

"Ali, baš sam sretan, jer smo Radočaj i ja isto godište.

"Cijeli život sam bio u nogometu, što kao vratar, što kao trener i obitelj je trpjela. Sad više 'ne bu išlo'," izazvao je pljesak oduševljenja svih okupljenih.

ZAUVIJEK ĆEMO PAMTITI SNJEŽANU I NIKICU

Posebno je emotivno bilo u dvorani kad su za 'posebna postignuća u sportu' posthumno nagrađeni Snježana Ušić i Nikica Kasunić.

DINO I INES OPET DOMINIRAJU

Najbolji sportaš Velike Gorice ponovno je atletičar Dino Bošnjak, višestruki prvak Hrvatske, dok je najbolja sportašica i ove godine naša trofejna karatistica Ines Grdenić.

Dino je nagradu preuzeo od Krešimira Ačkara, zamjenika gradonačelnika.

"Svakom sportašu puno znači neko priznanje i ovo je samo potvrda kako se dobro radilo ove godine. Rezultati nisu bili onakvi kakve sam zamišljao, iako mi je bila najuspješnija godina. no, svaki sportaš teži nečem višem. Nadamo se da će nova godina biti puno kvalitetnija i da će 'past' taj rekord koji toliko željno iščekujem. To će mi biti dodatni poticaj za daljnji rad," rekao nam je Dino u razgovoru nakon nove nagrade u svojoj bogatoj kolekciji.

"Posebno sam ponosan što sam na Prvenstvu Hrvatske u dva dana osvoji tri zlatne medalje. Prvo na 1500 i 3000 metara, gdje je razmak između utrka bio samo pola sata, a onda sam drugi dan slavio i na pet kilometara i ne sjećam se da je to netko ikad napravio. Želim u novoj godini puno zdravlja, da cijela sezona prođe bez ozljeda. Želim da prvi puta srušim neki seniorski hrvatski rekord i nakon toga mogu kao glavni cilj postaviti odlazak na Olimpijske igre u Tokio. Imam 24 godine i to je sasvim realno. Možda promijenim disciplinu, mislim kako realne šanse za plasman imam na malo dužim prugama. Branko Zorko je trčao 1500 metara, a ja bih pokušao na pet i na deset kilometara. Imam svoju šansu."

Uskoro kreće i dvoranski dio sezone: "Dobili smo novu dvoranu na Zagrebačkom velesajmu, to nas je spasilo. Bit će puno natjecanja, dosta ranije počinje sezona, sad već u veljači. Cijela sezona će biti produljena, pošto je Svjetsko prvenstvo u Dohi tek u rujnu. Cilj u novoj godini je ostvariti planove koje smo si zacrtali, a to su rezultati koji me 'guraju' da nastavim dalje. Bez zdravlja i motivacije nema ništa od toga. Onaj primarni cilj je 2020. godina i plasman na Olimpijske igre. Uvijek mi je to u glavi, u podsvijesti. Vjerujem kako će se i to ostvariti, samo treba biti strpljiv."

Dino je izuzetno skroman, iako mu fenomenalni rezultati daju za pravo da ponekad i glasnije traži podršku lokalne zajednice.

"Uvijek postoji šansa i prostor za bolju podršku Grada. Nikad nisam puno tražio i zahtijevao. Zadovoljavam se onime što imam i dajem sve od sebe na treningu i natjecanjima i to se pokazalo uspješnim i tako ću nastaviti i dalje."

Nominirani su bili još i Marko Drašković (JK Pinky), Kristijan Kahlina (HNK Gorica), Marko Baković (KK Gorica) i Josip Geci (PK Megablast).

Ines je ovu prestižnu nagradu preuzela šesti put, a u konkurenciji su još bile Elena Pleša (JK Pinky), Una Sedmak (Streljački klub Plemenitaš), Mirjana Šimek (Atletski klub Velika Gorica) i Barbara Iveljić (PK Megablast). Nagradu je uručio Neven Karas, predsjednik gradskog vijeća Velike Gorice.

"Ovu godinu volim jer sam osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Sočiju, ali i jer sam položila sve ispite na fakultetu. U drugom mjesecu me čeka Europsko prvenstvo u Danskoj, a dalje ćemo vidjeti. Prvo ću si dati malo oduška za Božić i blagdane, a onda krećem s napornim pripremama."

U kategoriji 'sportski djelatnik godine' nagrađeni su Kristijan Kirinić (NK Vatrogasac), Dražen Došen (NK Meštrica), doktorica Sanja Kos, Diana Breko (HOK Gorica), Srđan Vučićević (ŽRK Udarnik Velika Gorica) i Stjepan Pukanić (HRK Gorica).

U kategoriji 'nada godine' bilo je 13 dobitnica i dobitnika, što dovoljno govori o budućnosti velikogoričkog sporta.

Tena Petračić (Maraton klub Velika Gorica), Matija Ivanjko (Judo klub Pinky), Luka Dora (HNK Gorica), Mia Zoroja Odrčić (HOK Gorica), Sara Habijanić (TKD Velika Gorica), Jan Markan (Tenis klub iTeam), Borna Barišić (Kuglački klub Radnik), Nikola Kos (Šahovski klub Polet), Fran Tomašić (HRK Gorica), Gabrijela Šoljić (Karate klub Centar). Nera Butković (ŽRK Udarnik), Dominik Kučan (Karate klub Velika Gorica) i Matej Vukoić (SK Turopolje).

Zvonko Kunić, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije i Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Velike Gorice uručio je nagrade dobitnicima u kategoriji promidžbe velikogoričkog sporta. Veliki promotori našeg sporta i grada Velike Gorice u zemlji i inozemstvu bili su HNK Gorica, Taekwondo klub Velika Gorica, Plesni klub Megablast, odbojkaški trener Frane Žanić i Karate klub Velika Gorica.

"Ove godine slavimo 25 godina i ne možemo zamisliti bolji završetak godine. Ovo je priznanje svim mladim ljudima koji su ostvarili vrhunske rezultate. Imamo juniorski breakdance tim koji je bio treći na svjetskom prvenstvu, seniorke su u paru bile finalistice i završile su na petom mjestu. O državnim naslovima prvaka ne trebamo više niti govoriti. Hvala puno svim roditeljima i svima koji su nas podržavali cijelo vrijeme," istaknuo je Gordan Križaj.

Djevojke iz Megablasta izvele su spektakularnu plesnu točku kojom su oduševile okupljene u dvorani.

U kategoriji 'posebna postignuća - prvaci' nagrađeni su klubovi koji su osvajali naslove prvaka u svojim natjecanjima i tako promovirali cijelu našu regiju na nacionalnoj razini. Dobitnici su HNK Gorica, KK Gorica i Judo klub Pinky.

Trener godine je Josip Sesar, strateg košarkaša Gorice, koji su mjesto među prvoligašima izborili bez ijednog poraza.

"Izuzetno sam ponosan što sam dobio ovu nagradu. Prošle sezone bili smo sjajni, igrali smo odlično, ali ove smo malo 'zapeli'. Iskreno se nadam kako ćemo do kraja to popraviti i ispraviti i da ćemo zadržati prvoligaški status," naglasio je Sesar. U konkurenciji su još bili Sergej Jakirović iz HNK Gorica i Ana Vesel Križaj iz Megablasta.


Nagrada sportašu s invaliditetom stigla je u ruke Velimira Šandora, koji je još jednom podsjetio i upozorio na sve probleme koji muče sportaše s invaliditetom i kako se nada još većoj podršci.

Posebnu nagradu za sportska postignuća uručio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika.

Laureati su Marina Drašković iz judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, Igor Vrban iz Karate kluba Velika Gorica te Borna Čeran iz Atletskog kluba Velika Gorica.

"Nažalost, postoji lista čekanja i narednu sezonu, dvije nećemo moći primati nove članove. Ali, radimo na tome da se to promijeni," poručila je Marina, koja je za nedavno u Bruxellesu preuzela i nagradu Europske komisije koju je zaslužila sjajna ekipa iz Fujija.

U kategoriji 'ekipa godine' nagradu su zaslužile šahistice Poleta iz Buševca, prvakinje Hrvatske, kojima je priznanje uručio Damir Martin, sjajni hrvatski veslač, srebrni olimpijac, osvajač brojnih medalja sa svjetskih i europskih prvenstava, ali i trenutno dopredsjednik HOO-a.

"Ovo je izvanredan rezultat, više od toga možemo biti samo prvakinje Europe, ali to su neki drugi snovi," poručila je Mirjana Medić.

"Dolazi nova generacija djevojčica, koje su vrh u svom uzrastu. Ubrzo će biti dio naše juniorske ekipe, a vjerujem kako će u neko dogledno vrijeme izboriti mjesto u našoj seniorskoj ekipi. Moram priznati kako su klubovi iz cijele Hrvatske bili sretni. Javili su nam se, čestitali, jer toliko smo godina čekali tu titulu. Stalno smo bili u vrhu, drugi, treći. Naše curice su stalno u vrhu, imamo dvostruke prvakinje Hrvatske u školskom ekipnom natjecanju," istaknuo je Zlatko Rožić, čelnik Poleta.

U kategoriji 'momčad godine' HNK Gorica je odnio nagradu ispred košarkaša Gorice i juniorske ekipe karate kluba Velika Gorica. Nagradu je nogometašima uručio Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a.

"Posebne su emocije bile nakon utakmice protiv Šibenika kad smo osigurali Prvu ligu. Pamte se posebno i pobjede nad Hajdukom na Poljudu, u Osijeku, doma protiv Rijeke. To su klubovi koji su za nas 'svemirski brod'. Sve što smo napravili ulazi u povijest i iznimno sam ponosan na sve svoje suradnike, stručni stožer, igrače i definitivno zahvaljujući svima njima ovo je bila posebna godina," poručio je Nenad Črnko predsjednik Gorice.

"Godina je bila fantastična! Bio je to plod zajedničkog rada kluba i navijača. Želim da u 2019. godini idemo zajedno naprijed i prepreke koje će biti pred nama bit će lakše svladati," naglasio je kapetan Igor Čagalj.


"Toliko je puno tih uspjeha da ih se niti ne može sve nabrojati," u pozdravnom govoru poručio je Goran Kovačić, predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Velike Gorice.

"Svake godine govorimo kako je baš ta godina povijesna. I prošle i pretprošle, ali stvarno možemo reći kako je 2018. također povijesna za sport Velike Gorice. Naš grad jedina pored Zagreba ima tri prvoligaša u najjačim sportovima, u nogometu, košarci i rukometu. HNK Gorica izborila je Prvu ligu, KK Gorica je bez poraza ušla u Premijer ligu, naši rukometaši su konstanta, igrali su i Europu. Pojedinačni sportovi se mogu pohvaliti brojnim medaljama, od atletike, juda, taekwondoa pa do badmintona, šaha. Nemojte mi zamjeriti ako nekog izostavim...

"Moramo spomenuti i dvije kapitalne investicije u našem gradu koje smo čekali toliko godina. Rasvjetu na Gradskom stadionu i bazen, kojem smo se nadali još od Univerzijade, kad je trebao biti izgrađen. Zahvalio bih ljudima koji vode ovaj grad, svim ljudima koji pomažu sport, hrvatskom olimpijskom odboru, koji nam daje izuzetnu potporu, našim prijateljima iz Lepoglave koji su nazočni ovoj svečanosti. Surađujemo na brojnim projektima, ove godine vrlo uspješno. Zahvalio bih svim sportašima, njihovim roditeljima, njihovim trenerima, fizioterapeutima, medicinskom osoblju i svima koji prate ove ljude da ostvaruju ovakve rezultate. Čestitam svim nominiranima, pogotovo dobitnicima. Zaželi bih svima sretan Božić, puno zdravlja i sportske sreće u novoj godini," naglasio je za kraj Kovačić.

Gradonačelnik Dražen Barišić podsjetio je na sve koji su zaslužni za uspjehe sportaša, od njihove obitelji pa sve do onih koji se brinu o održavanju infrastrukture.

"Svi oni su mali kotačići u tom sportskom 'stroju' našeg grada..."

"U posljednjih deset godina uspjeli smo stvoriti infrastrukturu. Zbrojili smo 100 milijuna kuna investicija iz gradskog Proračuna. Svake godine, kada ništa ne bismo gradili, dajemo za sport između 22 i 25 milijuna kuna. Izglasali smo povijesni proračun od više od 408 milijuna kuna, ali smo mi šesti grad u Hrvatskoj. Mi smo 'zdrav grad' u fiskalnom i monetarnom smislu, ekonomski i gospodarski, ali i sportski. Mi smo grad budućnosti i grad koji se može ponositi sa svojim ljudima!"

Izbor najboljih se u Velikoj Gorici provodi već više od 20 godina, a Zajednica sportskih udruga grada Velike Gorice bira najbolje u 13 kategorija. U nominiranju sudjeluju svi članovi i članice zajednice, a između više od 70 sportskih klubova i brojnih sportašica i sportaša biraju se oni najbolji.

Čestitamo svim dobitnicima u ovoj godini, kao i svim nominiranim sportašicama i sportašima, klubovima i svim sportskim djelatnicima te svima želimo puno zdravlja i sportskih rezultata za pamćenje i u 2019. godini! 

Galerija slika

Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta! Nagrade najboljima u povijesnoj godini velikogoričkog sporta!

Podijeli