Novosti Sport Događanja

Na sigurnom putu prema Europi

27.02.2021. / Damir Žbulj

Izuzetno zanimljivo i 'prometno' bilo je u turopoljskom prvoligašu u proteklom zimskom prijelaznom roku. Na početku godine sve je poprilično šokirao odlazak litavskog dvojca, sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa i trenera Valdasa Dambrauskasa, no, situacija se u klubu ubrzo stabilizirala i Gorica je praktički nastavila tamo gdje je stala u jesenskom dijelu sezone, na sigurnom putu prema Europi!

Nikoličius je bio jedan od ključnih 'igrača' ulaska Gorice u prvoligaško društvo i pretvaranja kluba u respektabilnog člana hrvatskog nogometa. Predstavnik 'litavskih partnera' i jedan od najzaslužnijih za dovođenje igrača poput Atiemwena, Lovrića, Cherifa Ndiayea, Farouka Miye, Zwolinskog, Babeca, Špikića, Kalika, Suka, Mitrovića i brojnih drugih koji su u protekle više od tri godine prošli kroz klub. Neki su od njih osigurali napredak i zaradu Gorici i litavskim parterima, neki će to tek napraviti, a neki od njih su svoji iskustvom i kvalitetom pridonijeli da kroz sve ove utakmice Gorica ostvaruje sve bolje i bolje rezultate, da igrači oko njih budu sve bolji i bolji.

Trenutni pogled na ljestvicu HT Prve lige dovoljno govori. Gorica je ove sezone nakon 22 odigrana susreta na spektakularnoj trećoj poziciji s 43 osvojena boda, pet manje od vodećeg dvojca, Osijeka i Dinama, ali i velikih 11 bodova ispred Rijeke, čak 17 više od Hajduka...

Nikoličiusa u Splitu čeka zahtjevan posao, očekivanja i pritisak na Poljudu su uvijek veliki i trebat će u nekoj novoj sredini i u nekim sasvim drugačijim okolnostima pokazati kako posao odrađen u gorici nije bila slučajnost. Vrijeme je 'kupio' dovođenjem nekolicine zvučnih igrača, veznjaka Marca Fossatija te napadača Kačaniklića i Livaje, ali i njegov rad će uskoro prema rezultatima i pobjedama suditi tamošnji navijači.

No, to su sada njegove brige, a Gorica mu može biti zahvalna na svemu što je napravio. Bilo je tu i 'promašaja', igrača koji se u ovoj sredini nisu najbolje snašli, koji nisu pokazali dovoljnu kvalitetu, ali su dobri potezi zasjenili sve ostale...

Jedna od njegovih najvažnijih odluka bilo je i dovođenje sunarodnjaka Valdasa Dambrauskasa na klupu, nakon što je otkaz dobio Sergej Jakirović. U potpunosti je Dambrauskas promijenio stil igre goričke momčadi, a na kraju se to pokazalo kao pravi potez vrijedan divljenja. Dambrauskas je odveo turopoljskog prvoligaša na još jednu veću razinu, izgradio je u kratkom vremenu svoje trenersko ime i početkom ove godine prihvatio bogatiju i u ovom trenutku izazovniju ponudu bugarskog velikana Ludogoreca, redovitog sudionika europskih natjecanja. Nemam mu se što zamjeriti, otišao je za boljim uvjetima, a ono što je najvažnije, ostavio je odlične temelje za svog nasljednika, Sinišu Oreščanina, talentiranom hrvatskom nogometnom strategu koji u Hajduku nije izdržao. Međutim, u Gorici bi s obzirom na to kakve rezultate ostvaruje, mogao biti dugoročno rješenje.

Iako u početku nije sve išlo glatko, u ovom kratkom vremenu vidjelo se kako će Gorica i dalje biti pri samom vrhu domaćeg nogometa. Srušio je Rijeku na Rujevici, do posljednjih sekundi Dinamo držao u šaci, upisao pobjede nad Slaven Belupom, Šibenikom i Lokomotivom. No, tek ga očekuju najveći izazovi, a konačni cilj je osvajanje mjesta koje vodi u Europu, ili kroz Kup ili kroz prvenstvo, gdje se ima još jako puno igrati do kraja sezone.

Očuvanje te 'obiteljske' atmosfere koju Gorica gradi već godinama pridonijelo je i zadržavanje 'starog' stručnog stožera, u kojem su i dalje Saša Sabljak, Krešimir Šoš, Siniša Klafurić, Filip Borak i Josip Paušić, a možda i najvažnije je što su uz klub ostali i Igor Krlić i Filip Šelendić, koji su do sada izvrsno obavljali skautski posao te su svakako bili važni kotačići ovog uspjeha.

Vidjelo se to i u ovom zimskom prijelaznom roku, koji je izgledao kao da je Nikoličius i dalje u klubu.

Sylvanus Nimely je 22-godišnji liberijski napadač, koji bi u nekoj bližoj budućnosti trebao zamijeniti Kristijana Lovrića. Iskusni 29-godišnji veznjak Junior Martinsson Ngouali stigao je iz Švedske, reprezentativac je Gabona, a godinama je nosio dres Hammarbyja, dok je Cheick Keita 24-godišnji Francuz malijskog porijekla, koji bi odmah trebao uskočiti u kopačke Marijana Čabraje, iako je naš 'domaći dečko' Krešo Krizmanić pokazao kako se na njega na svakoj poziciji može računati.

Sva trojica već polako ulaze u akciju, a prvu pravu priliku za dokazivanje stručnom stožeru dobili su u trening dvoboju s drugoligašem Kustošijom: "Željeli smo vidjeti kako će funkcionirati jedna potpuno nova momčad sastavljana od igrača koji su tek došli u klub i koji su do sada manje igrali. Vidjeli smo dobrih stvari, komunikacija je tijekom utakmice rasla i do slabijeg ulaska u dvoboj do kraja smo dominirali travnjakom. S time smo zadovoljni. Priliku su u završnici dobili i neki juniori, kako bi malo osjetili kako je igrati protiv drugoligaškog seniorskog suparnika," naglasio je Goran Rosanda, pomoćnik Siniše Oreščanina, koji je već godinama njegov prvi suradnik.

Nimely je zabio fantastičan pogodak, mogao bi biti igrač koji radi razliku već odmah: "Dvije pozicije su njegove, klasičnog napadača i polušpice. On je zanimljiv igrač, dobili smo dobar 'feedback' i zadovoljni smo što smo vidjeli. Definitivno će biti igrač koji će na pozicijama 'devetke' i 'desetke' donijeti neku novu dimenziju momčadi. Igra dobro među linijama, agilan je i brz, može napadati iz prvog i drugog plana, zna zabiti gol. Mislim kako će se jako dobro uklopiti u naš stil igre. Postigao je atraktivan pogodak, sudjelovao je u nekoliko akcija, kreirao je najviše prilika i u najviše njih se našao. Izuzetno pozitivno!"

Keita ima zanimljiv životopis, prošao je nogometnu školu Monaca, nastupa za Bolognu i Birmingham, ali je dosta dugo bez pravih utakmica i trebat će mu vremena da uđe u pravu formu. Fenomenalna je stvar što je Krizmanić tako dobro pokrio dolazak Čabraje pa nema niti potrebe forsirati: "Trenirao je zadnjih mjesec dana, ali kod nas još hvata formu. Kondicijski je pao u zadnjih 20 minuta, izvadili smo ga van, a vidjelo se kako još uvijek nema 90 minuta u nogama u ovom trenutku. Trebat će mu još nekoliko tjedana."

u defenzivnoj veznoj liniji Gorica ima i Suka i Kalika i Babeca, ali bi se i Ngouali mogao jako dobro uklopiti: "Junior je defenzivno jako dobar i znali smo da će kod njega trebati raditi na fazi napada. Ima tu dosta prostora za napredak, a imat ćemo s njim individualnih razgovora. Mislimo kako će nam odgovarati, pogotovo kad će nam trebati defenzivniji pristup i kada ćemo se više oslanjati na presing, kao sredstvo da dođemo do pobjede," dodao je Rosanda.

Dovedena su i dva izuzetno mlada napadačka potencijala, Brazilac Caio da Cruz Oliveira Querioz te Crnogorac Vlado Gajić, obojica 18-godišnjaci. Gajić će se kaliti u juniorskoj momčadi, dok je Cruz već u prve dvije utakmice za Kurilovec, gdje će proljetni dio sezone provesti na posudbi, s dva pogotka pokazao kako bi se u Velikoj Gorici mogao i duže zadržati.

No, ono što je važnije, Gorica nije samo dovodila igrače, nego je ponovno uspješno unovčila svoje talente. Marijan Čabraja se u turopoljskom prvoligašu prometnuo u jednog od najboljih lijevih bekova HNL-a i apsolutno je zaslužio svoju priliku u Dinamu, gdje je u mladosti i prošao svoje nogometno obrazovanje. Kako je potvrdio predsjednik Črnko, bio je to nakon Atiemwena drugi najveći transfer u klupskoj povijesti, a prema neslužbenim informacijama radi se o cifri oko dva milijuna eura. Čabraja je odmah 'spakirao kofere' i preselio na Maksimir, kako bi ga hrvatski prvak mogao koristiti i u europskim utakmicama.

U tom 'paketu', uz nešto skromniju odštetu, bio je i Dario Špikić, dečko iz Kurilovca, koji je također dijete Dinama i koji će tek od iduće sezone priključiti Plavima. Do tada će se u Gorici i dalje nastaviti dokazivati, kako za svog budućeg poslodavca, ali tako i za izbornika mlade reprezentacije Igora Bišćana, koji će uskoro objaviti popis igrača na koje računa za skorašnje U-21 Europske prvenstvo. Špikić bi se trebao naći na pripremama, ali i Krešimir Krizmanić, koji u posljednje vrijeme igra sjajno, a veliki potencijal pokazuje i Josip Mitrović, izravni Špikićev nasljednik u momčadi Gorice.

Za budućnost izgleda ne treba brinuti.

U izlogu su i dalje najvrjedniji eksponati, Kristijan Lovrić, trenutno vodeći strijelac hrvatskog prvenstva, kao i Kristijan Kahlina, koji se polako i sigurno vraća nakon nezgodne ozljede prsta. Morao je kapetan prekinuti svoj nevjerojatan niz uzastopnih prvenstvenih utakmica među vratnicama Gorice, ali ne sumnjamo kako će se i nakon dvomjesečne pauze ubrzo vratiti u pravu formu i kako će na ljeto pronaći klub u kojem će zadovoljiti svoje ambicije, ali i u potpunosti naplatiti svoje vratarske kvalitete. Ivan Banić je u ovogodišnjem nastavku sezone pokazao kako bi mogao biti dostojna zamjena.

Za Lovrića je i ove zime postojao veliki interes, ali još uvijek se nije pojavio klub s pravom ponudom, koja bi zadovoljila i klub i igrača. Vrijednost prema 'transfermarktu' mu je oko pet milijuna eura, ali cijenu na tržištu diktira puno više parametara, a i pandemija koronavirusa je učinila svoje. Konkretna ponuda postojala je i od kijevskog Dynama, u posljednji trenutak javio se i jedan klub iz Kine, no, pala je odluka kako će Lovrić do kraja sezone nastaviti u dresu Gorice puniti suparničke mreže i onda pokušati ostvariti transfer života. Možda i kao najbolji strijelac HNL-a i kao reprezentativac, ili Hrvatske ili Bosne i Hercegovine. Tamošnji izbornik Petev pokazao je zanimanje i ako za Lovrića neće biti mjesta među Vatrenima, ne treba iznenaditi da ga uskoro vidimo u dresu Zmajeva.

Šokantni početak godine tako je za Goricu sada već daleka prošlost, klub se ekspresno konsolidirao, pronašao adekvatne zamjene na svim pozicijama i tek sada kreće u žestoku borbu za nove povijesne rezultate. U četvrtfinalu Kupa najvjerojatnije će protivnik biti Hajduk, a u prvenstvu Oreščanina i njegove igrače iz kola u kolo čekaju novi izazovi. U konačnici, sve je moguće, ali prvenstveno izlazak u Europu bila bi najveća nagrada i priznanje za sve ono što je Gorica napravila u hrvatskom nogometu u posljednje tri godine.

(Foto: HNK Gorica)

Podijeli