Novosti Sport Događanja

Kurilovec ostao bez Udarnika

29.01.2018. / Juraj Odrčić

Do posljednjeg mjesta ispunjena sala kurilovečke Gasilane, nogometaši i prijatelji nogometa, uzvanici od gradonačelnika Dražena Barišića i zamjenika Ervina Kolarca, predsjednika Gradskoga vijeća Nevena Karasa, predsjednika Zajednice športskih udruga Gorana Kovačića, kao i člana Izvršnog odbora HNS-a Nenada Črnka i drugih, svi zajedno na obljetničkoj 70. skupštini Nogometnog kluba Udarnika našli su se ove subote 27. siječnja 2018. godine.

U prigodi 70. godišnjice ponositog Udarnika prilika je to da se osvrne kako na dugu tradiciju nogometa u Kurilovcu, ali tako i na uspjehe u proteklom razdoblju - vrh trećeligaškog društva, novi teren s umjetnom travom, kvalitetan rad s mladima, uspjehom zaokružen četverogodišnji mandat vodstva kluba na čelu s Filipom Gabelicom.

Umjesto takve atmosfera slavlja i zadovoljstva - mučna i tmurna, gotovo toksična atmosfera u kojoj se napetost mogla rezati nožem. Skupština u kojoj za predsjedavajućim stolom se vežu cigareta na cigaretu, u kojoj ogorčeni Kurilovčani napuštaju salu, a članovi mole da ih se ispiše iz kluba. Povod svemu tome - promjena imena kluba, a razlog - kreativnost pri odabiru delegata s pravom glasa koje je Izvršni odbor dodijelio odabranim članovima.

Sve po Zakonu, a kaj je z glavom?!

Na samome početku skupštine spornim se nametnulo pitanje prava glasovanja o predloženim odlukama. Još u Statutu iz veljače 2015. godine stoji kako "Skupštinu u ime članova čine njihovi predstavnici koje članovi biraju između sebe", što je sukladno zakonskim odredbama, no u vodstvu kluba su si dali za pravo sami poimence izabrati tko će biti ti delegati.

- Skupštinu kluba broji 53 člana, od toga 45 iz redova članova jer smo Kurilovec podijelili na devet rajona po pet članova, tri člana iz redova roditelja, tri sponzora i dva člana iz Grada Velike Gorice - objašnjavao je predsjedavajući Zdenko Sovina koji je na direktan upit Nikole Jančića o tome tko je odredio imena 45 delegata odgovorio: "Izvršni odbor".

U osnovi, Izvršni odbor kluba je birao ljude koji će odlučivati o odlukama na Skupštini, pa i o tome tko sjedi u Izvršnom odboru. Nakon ovoga odgovora svaka daljnja konstruktivna rasprava bila je osuđena na propast, a uzalud su članovi kluba upozoravali da se radi o prevažnom pitanju da bi o njemu odlučivala šačica ljudi.

- Licemjerno je da se sada diže glas pobune, a jedan dio tih koji dižu taj glas na Udarniku nisu bili godinama. Nema ih na utakmicama, nema ih na radnim akcijama i suprotstavljaju se ljudima koji ostavljaju svoj novac, prije svega novac, a onda i svoje dragocjeno vrijeme u klubu. Mislim da oni imaju pravo donositi odluke za koju vjeruju da će im pomoći u daljnjem vođenju kluba - poručio je nezadovoljnicima predsjedavajući skupštine Zdenko Sovina spočitavajući Kurilovčanima neaktivnost zbog čega klub vode "stranjski ljudi".

- Ja sam od 1971. bio registrirani igrač Udarnika, 15 godina mladosti sam ostavio na Udarniku, nije bilo ni kune niti dinara. Nakon igračke karijere ni jedna lopata nije zabijena bez mene i sad netko tko je prodefilirao klubom jednu godinu ima pravo odlučivati o imenu kluba, a ja nisam delegat već gledatelj. Ljudi koji su od temelja dizali klub nemaju pravo glasa. Sramota! - odgovorio mu je Zlatko Stepanić nakon čega je zatražio da ga se ispiše iz kluba.

Zbog čestog spominjanja da se radi o zakonskim odredbama po kojemu se glasa, Ivica Kliček je upitao zašto se na prošloj Skupštini, vođenoj po aktualnom Statutu, nije glasalo po ovom principu, a nakon što je dobio odgovor predsjedavajućega: "Trebalo je vrijeme prilagodbe da se sve uhoda" svima u sali je postalo jasno da su karte već podijeljene.

Nakon Gabelice, Gorenc

Do posljednje točke Skupštine, a koja je bila upravo promjena imena kluba NK Udarnik u NK Kurilovec, skupštinari su zajednički potvrdili sve predložene odluke, a uključujući i one o novom vodstvu kluba - za predsjednika kluba izabran je Daniel Gorenc.

U svom oproštajnom govoru kao predsjednik NK Udarnika g. Filip Gabelica istaknuo je da je ponosan što je ušao u 70. godišnju povijest kluba kao predsjednik NK Udarnika, najavivši i svoj daljnji angažman u podršci klubu.

- Hvala vam za taj trenutak povijesti, za tu privilegiju i čast, našem dragom klubu od srca čestitam 70. rođendan i želim mu još puno obljetnica i trofeja, ma kako god se on zvao sutra - rekao je stari predsjednik Gabelica.

- Zahvaljujem na velikom povjerenju koje ste mi ukazali, ne znam je li veća čast biti predsjednik institucije kao što je NK Udarnik, ili veća obaveza? Svjestan sam i jednoga i drugoga i spreman sam uložiti sve napore da opravdam vaše povjerenje. Samo svi skupa i zajedno možemo učiniti bolje i dobro za naš NK Udarnik - rekao je novi predsjednik Gorenc u trenucima prije promjene imena kluba.

Finale

U atmosferi da do ulaska u kurilovečku Gasilanu članovi kluba nisu znali da nemaju pravo glasa i situaciju da se promjene temeljnog dokumenta čitaju za govornicom, umjesto da se prijedlog izmjena Statuta pisano uputi članstvu prije Skupštine, dočekana je ključna točka izmjene Statuta. Uz izmjenu kluba, arhitekti ove "Ako prođe, prođe" Skupštine na kraju su i sami potvrdili da odabrani delegati nemaju legitimitet donošenja odluka kada su sami izglasali dopunu Statuta po kojemu predstavnike u Skupštini biraju svi članovi, a ne Izvršni odbor.

"U članku 27. mijenja se stavak treći i sada glasi: Članovi između sebe biraju svoje predstavnike u skupštini kluba, i to najmanje 3, a najviše 7 predstavnika iz pojedinih rajona, ovisno o ukupnom broju članova u pojedinom rajonu s time da ukupni broj članova - predstavnika u skupštini, iz svih rajona je zajedno maksimalno 45", pročitao je izmjenu Statuta predsjedavajući Sovina, a kojega je potvrdilo 28 od Izvršnog odbora delegiranih članova.

Nakon predloženih svih izmjena Statuta za govornicom su se zaredali članovi koji su se usprotivili promjeni imena, a zajednička argumentacija im se svodi na nekoliko stajališta: da se radi o 70 godina povijesti kluba od čega 28 godina u slobodnoj Republici Hrvatskoj; da je to pitanje o kojemu trebaju odlučivati svi Kurilovčani; i u konačnici da predlagači nisu obrazložili niti jedan razlog zašto bi ime trebalo promijeniti. Obrazloženje su na kraju i dobili.

- Živimo u vremenima koja zahtijevaju drugačije odnose i ajmo dozvoliti ljudima koji danas vode brigu o klubu da imaju pravo odlučiti kako će se taj klub zvati. U klubu ostavljaju svoje slobodno vrijeme i svoj novac. Ako već žele da se ne ugasi naš nogometni klub, da dalje živi i radi, dajmo im mogućnost da sami odlučuju - obrazložio je Zdenko Sovina, a takvu argumentaciju u ime 200 članova podržalo je 28 delegata što je bilo dovoljno da se izbriše ime Udarnik.

Ostavština mandata Filipa Gabelica, umjesto uspjeha iz uvoda ovoga teksta, ostaje u konačnici sram nad 70. godina povijesti udarničkog imena, a novom predsjedniku Danijelu Gorencu u zalog je ostavljen duboki razdor među Kurilovčanima.

Mnogo puta već je citirana izjava osnivača i predsjednika kluba Franceka Odrčića: "Razmeš ti mene, nas zutra ne bu, a Udarnik bu tu navek", a nakon obrazloženja Predsjedavajućega da se klub voli novcem, od ovoga Odrčića samo može čuti: "Razmeš ti mene, vaših penez zutra više ne bu, a Udarnik bu opet tu". (jo)

 

 

Podijeli