Novosti Sport Događanja

Korona udara na rekreaciju - korištenje školskih dvorana pod upitnikom!

03.09.2020. / Ivana Ćurić

S početkom rujna u trenažne procese vraćaju se i brojni sportski klubovi u kojima velikogorički učenici provode svoje izvannastavne aktivnosti. Ove jeseni, zbog epidemioloških mjera, sportaši i druge udruge rekreacije koje koriste školske dvorane našle su se u nezavidnoj situaciji - školske dvorane zatvaraju im vrata. Uslijedila je tako još jedna korona-nevolja koja ovoga puta udara na sport i rekreaciju.

Zbog toga bi bez termina u školskim dvoranama ostali brojni sportaši, a gorički klubovi pitaju se kako preživjeti sezonu?! Sve je proizašlo iz mjera HZJZ-a u kojima stoji kako se preporučuje smanjiti kontakt s drugim skupinama unutar škola. Dakle, nije riječ o zabrani, ali kao da je.

-Trenutno imamo 40-ak polaznika i treniramo vani na otvorenom kod "Hribara" dok nam vrijeme to dopušta, što će biti kasnije, ne znam. Posljednja informacija iz škole je bila da se školske dvorane definitivno neće moći koristiti. Nas spašava to što imamo par termina i u Gradskoj dvorani, no nemaju svi klubovi tu mogućnost - kratko nam je prokomentirao Anri Targuš iz Hrvačkog kluba Velika Gorica.

Neven Topolnjak iz Gradskog odjela za školstvo pojašnjava nam da mjere ne ovise o njima te da se škole samo pripremaju po uputama koje su dobile od nadležnog ministarstva i HZJZ-a dok voditelj sportskih objekata Darko Čopić naglašava da će te mjere donijeti velike probleme iako Gradska sportska dvorana i Gradski bazen rade normalno u skladu s preporučenim mjerama.

-Školske dvorane spadaju pod školske objekte i još se ništa ne zna, ako se nastavi da klubovi ne mogu trenirati u školama to će biti veliki problem, radi se o 90 posto klubova u Gorici koji onda mogu staviti ključ u bravu-rekao nam je Darko Čopić dodavši kako sve ovisi o odlukama nadležnih ministarstva i mjerama koje će biti na snazi.

-Preporuka je da se u školama smanji kontakt s vanjskim korisnicima, nije zabrana u pitanju, i mislim da bi se tu trebao naći kompromis jer nikome u našem gradu nije u cilju da sport stane. Čekamo da vidimo što će biti u drugim gradovima, jer problem je to na razini cijele Hrvatske, i u većim gradovima, a posebno i u manjima u kojima nema gradskih dvorana, već postoje samo školske dvorane za športske i druge aktivnosti-dodao je Čopić.

Dodatno smanjenje dvoranskih kapaciteta proizašlo je i iz radova na dvoranama u Srednjoj strukovnoj školi, pa i one nisu dostupne. Jedna od opcija mogla biti da klubovi sami preuzmu odgovornost za aktivnosti u školskim dvoranama, dezinfekciju prostora i slično. Kada će se pronaći rješenje za ovaj problem, klubovi se mogu samo nadati da će to biti što ranije.

-Još neko vrijeme će to biti status quo, barem tijekom rujna, a poslije ćemo vidjeti-zaključio je Čopić.


Podijeli