Novosti Sport Događanja

Korak bliže?

05.05.2020. / Damir Žbulj

S velikim nestrpljenjem iščekuje se sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza nakon koje bi se moglo znati kad će se na hrvatskim travnjacima ponovno igrati prvoligaški nogomet.

Međutim, i dalje je sve u rukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, koji u ovom trenutku odlučuje o svim aspektima našeg života, od gospodarstva pa do sporta, bez obzira što je epidemiološko stanje odlično i što smo uspješno krenuli s relaksacijom propisanih mjera borbe protiv koronavirusa.

HNS u ovom trenutku ima dvije opcije, prema jednoj se nastavak sezone očekuje 30. svibnja, a prema drugoj 13. lipnja, što bi bio i zadnji rok kad bi se moglo nastaviti s HT Prvom ligom.

Nakon održanih sjednica svih međužupanijskih odbora, u čemu su participirali i članovi Izvršnog odbora, u ovom trenutku je izvjesno kako se trećeligaši, među kojima je NK Kurilovec, kao niti svi ostali niželigaški klubovi iz našeg turopoljskog kraja, ove sezone više neće vratiti svojim natjecanjima.

"Naglašavam kako svi datumi i preporuke nisu definirani već samo predloženi te moraju biti usuglašeni s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo nakon čega će konačnu odluku donijeti Stožer za civilnu zaštitu RH,“ poručio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak nakon održanog sastanka s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu popuštanja mjera u sektoru sporta.

Jasno je i kako se ovo odnosi na natjecanja na otvorenom i kako dvoranski sport, iako je klubovima iz najvišeg nacionalnog ranga već sad dopušten trening, natjecanja neće vidjeti prije jeseni.

Na sastanku je raspravljano o više područja popuštanja mjera - treninzima kategoriziranih i profesionalnih športaša, treninzima rekreativnih športaša, mogućnostima otvaranja fitness centara i teretana.

O svim područjima izneseni su prijedlozi datuma kada bi se moglo početi s pojedinim aktivnostima i na koji način, međutim sukladno epidemiološkoj situaciji, datume će odrediti Hrvatski zavod za javno zdravstvo, odnosno posebnom odlukom definirati Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske.

Za svaku mjeru popuštanja Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavit će i posebne preporuke koje će se morati poštivati.

Prema aktualnoj situaciji možemo se samo s optimizmom nadati da će HT Prva liga onda i nastaviti 30. svibnja.

"Središnji državni ured za šport je iznio prijedloge, međutim sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji za koju se svi nadamo da će biti povoljna i da će svi sportaši uskoro moći nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima."

"Datumi nisu definirani, ali ponavljam da se razmišlja o periodu između 30. svibnja i 15. lipnja. Usklađivao sam to i u razgovoru koji sam obavio s izvršnim direktorom HNS-a Marijanom Kustićem. No, ponavljam, ni SDUŠ niti HNS ne mogu donijeti konačnu odluku o datumu nastavka natjecanja, već će to učiniti Stožer civilne zaštite," naglasio je Družak.

Posljednji rok do kada se može objaviti povratak prvoligaškog nogometnog natjecanja u Hrvatskoj je 18. svibnja.

Naravno, u svim mogućim opcijama bez prisustva gledatelja.

Klubove očekuje puno posla, uz standardne mjere zaštite koje provode na treninzima, treba prije novog početka nadmetanja obaviti testiranja svih igrača, trenera i članova stručnih stožera na koronavirus, što iziskuje i značajna financijska sredstva, a samo jedan pozitivan nalaz mogao bi sve ove pripreme baciti u vjetar.

Organizacija samih utakmica i putovanja na gostovanja bit će također posebno izazovna, još uvijek se čeka da se u trećoj fazi popuštanja mjera otvore smještajni i ugostiteljski objekti...

(Foto: HNK Gorica)

 

 

Podijeli