Novosti Sport Događanja

Jović: Posvetit ćemo više pozornosti razvoju igrača kroz Goricu

18.09.2019. / Damir Žbulj

Tek je nekoliko dana ostalo do početna nove premijerligaške rukometne sezone. Igrači Gorice marljivo su odradili svoje pripreme i sada su koncentrirani na prvog suparnika, ekipu Poreča, koja u subotu gostuje u našem gradu.

Protekla sezona bila je izuzetno važna za funkcioniranje i budućnost kluba, jer je potpisana i formalizirana suradnja s hrvatskim prvakom PPD Zagrebom, što se u konačnici i vidjelo na rezultatu. Ne samo da je sačuvan premijerligaški status, nego je pod vodstvom Andrije Nikolića u Ligi za ostanak osvojeno i prvo mjesto, uz značajni doprinos igrača iz Zagreba, kao što su Luka Lovre Klarice, Antonio Ljubić, Rudolf Zvonimir Šafranko, Jakov Vrdoljak pa vratar Ivan Vekić, prije nego je ozlijedio koljeno.

Uz standardni kostur momčadi, rukometaše poput Cekovića, Žarkovića, Laljeka i Ćavara, Gorica bi se u narednoj sezoni mogla boriti za pozicije u gornjem dijelu poretka Paket 24 Premijer lige, koja od ovog ljeta ima i sponzorsko ime, što bi trebalo u velikoj mjeri pomoći klubovima i njihovoj stabilnosti u natjecanju.

HRS je ove godine ukinuo i kotizacije u svim svojim ligama, za Paket 24 Premijer ligu, Prvu ligu rukometašica, Prvu mušku ligu, sve Druge lige rukometašica i rukometaša, Prve kadetske i mlađe kadetske lige djevojčica i dječaka te ligu djevojčica A.

Iz najvišeg ranga ispali su Rudar iz Ruda i labinski Rudan, a novi članovi hrvatske rukometne klupske elite bit će Bjelovar i Dubrovnik, uz već standardne klubove - Dubravu, Umag, Poreč, Sesvete, Spačvu, Varaždin, Zamet...

PPD Zagreb i Nexe Našice se u natjecanje uključuju u drugom dijelu natjecanja, u Ligi za prvaka.

Početak nove sezone iskoristili smo za razgovor s čelnicima Zagreba, koji su nam predstavili nastavak suradnje s Goricom.

Dio tog plana bio je i odlazak 23-godišnjeg Davora Ćavara na pripreme s hrvatskim prvakom, bio je tamo jedan od efikasnijih pojedinaca, no, na kraju je odlučeno kako će ponajbolji igrač Gorice još neko vrijeme nastaviti svoju karijeru na lijevom krilu turopoljskog premijerligaša.

"Ćavar je dio naše ekipe, ali će igrati za Goricu sigurno. Prošao je s nama priprpreme, sigurno će s nama biti na nekim jutarnjim treninzima, i ako se slučajno netko ozlijedi spreman je uskočiti," istaknuo je Božidar Jović, legenda hrvatskog rukometa, olimpijski pobjednik i svjetski prvak, a posljednjih godina glavni menadžer Zagreba.

 

Direktor Vedran Šupuković je pojasnio ambicije vezane uz razvoj igrača u HRK Gorica za narednu sezonu...

"Najtalentiraniji igrači 2000. godišta su potpisali ugovore s nama i pod vodstvom Andrije Nikolića bit će u Gorici. Stigao je i sin Gyule Gala, također pivot, Dominik Gal, pa krila Vrbić i Kraljević, vratar Purić...

"Nama je zapravo cilj da kroz Goricu imamo sustav razvoja tih mladih igrača i da točno znamo što od njih možemo očekivati. Naš roster je dobar, mlad i potentan, ali teško je očekivati kako ćemo kroz iduće tri godine uspjeti zadržati i Mandića i Šipića. Oni su već sad igrači svjetskog renomea. Zato nam je projekt Gorice bitan jer odmah znamo tko nakon odlaska takvih igrača dolazi u našu momčad. Nismo to nažalost do sada imali."

"Namjera nam je da narednih godina kroz Goricu sami stvaramo igrače, kroz razvojni ciklus u Gorici. Imat ćemo ovdje tako desetak igrača iz te generacije 2000., koji će kroz igranje Premijer lige i puno prije stasati," istaknuo je Šupuković.

"U dogovoru s HRK Gorica dosta će tih igrača trenirati pod našim patronatom, pod pažnjom naših kondicijskih trnera i više ćemo pozornosti posvetiti njihovom razovju," nadovezao se Jović pa dodao:

"Naš Klarica, koji je 2001. godište, rapidno je napredovao u posljednje vrijeme, a prošlu sezonu u Gorici je u Premijer ligi imao šest golova u prosjeku. Igrač koji je sličan Stepančiću i on je sigurno naša budućnost. Mi trenutno ne možemo parirati velikim europskim klubovima što se tiče financija, ali što se tiče svih ostalih stvari možemo. Od treninga, priprema pa do putovanja i mislim da smo u tome u rangu najboljih, poput Barcelone, PSG-a i usudio bih se reći da smo bolji od njemačkih klubova."

Vjerujemo i nadamo se kako će u svemu tome profitirati i mladi velikogorički rukometni talenti, koje bismo u budućnosti željeli gledati u prvoj momčadi Gorice.

Goričani će u novu sezonu ući i u novom ruhu te će po uzoru na nogometaše imati specijalno dizajnirane dresove s velikogoričkim i turopoljskim simbolima.

U svakom slučaju, sigurni smo kako je pred rukometašima, uz podršku vjernih navijača, uzbudljiva rukometna godina. 

Podijeli