Novosti Sport Događanja

[FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika'

09.09.2022. / Damir Žbulj

Našeg nogometnog majstora iz Okuja gledao sam i pratio uživo još dok je nosio dres Hrvatskog dragovoljca i već tada je bilo jasno kako se radi o posebnom tipu igrača, koji će imati što za pokazati na nogometnim travnjacima.

Prepoznao je to zagrebački Dinamo, koji ga je prije deset godina angažirao kako bi nadomjestio odlazak Milana Badelja...

Naravno da nije pogriješio!

Marcelo Brozović je godinama naporno gradio svoju kariju, potvrđivao se doslovno iz utakmice u utakmicu te je izrastao u jednog od najboljih svjetskih defenzivnih veznih igrača, ali i onih nogometaša koji mogu odigrati praktički na bilo kojoj poziciji u momčadi. Neumorni trkač, koji može zaustavljati protivničke napade, ali i razigravač, koji može sjajnim proigravanjima kreirati šanse za svoje suigrače. Brozović ima i odličan udarac i ponekad nas na to podsjeti fenomenalnim golovima.

Pokazao je sve to u dresu reprezentacije, kad je bio jedna od glavnih karika uspjeha u Rusiji i osvajanja povijesnog srebra i titule svjetskih viceprvaka!

Brozović je velikom transferu prešao u milanski Inter sada već davne 2015. godine i od tada je neizostavni član udarne postave Nerazzurra, a tek će u studenome napuniti 30 godina i sigurno će još sezonama igrati na ovako visokoj razini!

Iako je imao ponude brojnih europskih nogometnih velikana, naš popularni EpicBrozo je u ožujku ove godine produljio vjernost svom Interu na još četiri godine, čime je postao jedan od najbolje plaćenih hrvatskih sportaša!

Kratkotrajni boravak u Milanu želio sam svakako iskoristiti i za odlazak na legendarni San Siro, točnije stadion Giuseppe Meazza, kako mu je službeni naziv po talijanskoj nogometnoj legendi Intera.

Posjeta ovom hramu svjetskog nogometa bio je zaista posebno iskustvo, jer na njemu su odigrane brojne velike utakmice, a uz Brozovića i nedavno Perišića, na njemu su svoje domaće utakmice igrali i brojni nogometni velikani, od 'crno-plavih' Argentinca Javiera Zanettija, velikog brazilskog Ronalda, Giuseppea Bergomija pa do 'crveno-crnih' Maldinija, Kake, Van Bastena, Ševčenka, Costacurte, Rivere, Baresija.

Dario Šimić nosio je dres i Intera i Milana, a još i danas se na spomen Zvone Bobana ozari lice svakog navijača Rossonera.

Sam dolazak ispred stadiona bio je impresivan, jer samo u nekoliko minuta hoda od stanice podzemne željeznice osjetiti koliko su Talijani zaluđeni nogometom, čak i na 'hladnom' sjeveru. Velike kolone ljudi, navijačka pjesma, brojni štandovi s rekvizitima, hranom i pićem, samo su dio tog dekora, koji se u potpunosti može osjetiti tek na ulasku u stadion!

Vidi se i da je lokalnim navijačima Brozović jedan od omiljenih igrača, jer su dresovi s njegovim imenom izuzetno popularni te se na svakom koraku mogao vidjeti broj 77 na leđima!

Impresivno zdanje može primiti do 80 tisuća gledatelja i jedan je od najmonumentalnijih stadiona na svijetu, a najveći u Italiji.

U dvoboju Lige prvaka s minhenskim Bayernom nije bio ispunjen sasvim do posljednjeg mjesta, međutim, okupilo se gotovo 60 tisuća gledatelja, atmosfera je bila spektakularna, a uz neumorno navijanje domaćih ultrasa poseban štih dali su i gostujući tifozi, koji se nisu ustručavali niti sve začiniti mnogobrojnim bakljama u svom navijačkom sektoru.

Toliko o tome da se pirotehnika koristi još samo na Balkanu...

Na svakom koraku San Sira osjeti se duh nekih prošlih romantičarskih nogometnih vremena, jer nije to stadion koji je konstruiran i napravljen za današnje 'konzumerističke' potrebe.

Još prije nego je poprimio današnje konture, na ovom stadionu igrane su utakmice Svjetskog prvenstva davne 1934 godine, bio je domaćin Europskom prvenstvu 1980. godine, kad je i dobio ime Giuseppe Meazza. Dobar dio nas pamti ga iz Paninijevog albuma sličica Svjetskog prvenstva Italia 1990, a na njemu su odigrana i četiri finala Lige prvaka.

Predviđeno je da se na njemu održi ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara 2026. godine, a nakon toga Inter i Milan svoje bi utakmice trebali igrati na novom impresivnom 'modernom' stadionu, koji je već prozvan 'Katedralom'.

Nadamo se kako ćemo Brozovića u crno-plavom dresu Intera gledati i na novom zdanju, što bi značilo da je EpicBrozo ušao u probrano društvo legendi milanskog Intera, jednog od najvećih svjetskih klubova, jedinog kluba koji je dio Serie A od njenog osnutka 1909. godine, koji je 19. puta bio prvak Italije, koji u svojim vitrinama, uz brojne domaće i inozemne trofeje, ima i tri naslova prvaka Europe!

Bayern je na kraju slavio, demonstrirao je svoju snagu te je istaknuo kandidaturu za velike stvari ove sezone u Ligi prvaka, no, Inter nije bio bez svojih prilika, a Brozović je već standardno bio jedan od najboljih u svojoj momčadi. Više uspjeha želimo mu u okršajima s Barcelonom i Viktorijom iz Plzena.

Brozović je Inter odveo do naslova prvaka Italije 2021. godine, prošle sezone osvojio je i talijanski Kup i Superkup i sigurni smo kako će u narednim sezonama još obogatiti svoju riznicu trofeja!

No, prvom želimo Brozoviću i Vatrenima puno zdravlja, sreće i novi veliki uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje će vatreni 'braniti' spektakularno srebro iz Rusije! 

 

Galerija slika

[FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika' [FOTO] Kod Brozovića u hramu svjetskog nogometa: Giuseppe Meazza jedno je od posljednjih utočišta sportskih 'romantika'

Podijeli