Novosti Sport Događanja

Fenomenalna Matea Iveković nastavlja osvajati najsjajnija odličja: Na pripremama reprezentacije bila je i dio inovativnog istraživanja u barokomori

24.11.2022. / Damir Žbulj

Mlada, talentirana i izuzetno perspektivna velikogorička plivačica, Matea Iveković, ponovno je briljirala na još jednom velikom natjecanju! Miting Mladosti održao se u Zagrebu jubilarni 50. put, a nastupilo je gotovo 600 plivačica i plivača iz 53 kluba i četiri države.

Jednostavno je bila fenomenalna, osvojila je čak osam medalja, što u juniorskoj što u seniorskoj konkurenciji starijih plivačica, od čega čak šest zlatnih i dvije srebrne, u disciplinama 50 i 100 metara leđno, 100 metara mješovito i 50 metara leptir!

Nedavno je Matea bila i na okupljanju reprezentacije te je odradila pripreme u Rijeci, gdje je bila i dio zanimljivog projekta KBC Rijeka u provedbi istraživanja utjecaja hiperbarične terapije na sportaše.

U istraživanju u barokomori riječkog KBC-a sudjelovalo je 16 vrhunskih sportašica i sportaša, članova seniorske i juniorske hrvatske reprezentacije, a među njima je bila i naša sugrađanka Matea.

Pripreme na bazenu Kantrida su bile zahtjevne i inovativne, treniralo se i ujutro i navečer, a između njih korištene su blagodati barokomore, prvenstveno ublažavanje umora i bolja regeneracija i oporavak.

Neobično je to iskustvo, boraviti u takvoj komori pod visokim tlakom, uz korištenje 100 postotnog kisika.

Jedan tretman traje 80 minuta a nakon odrađenog istraživanja napravit će se laboratorijske pretrage, a cilj je potvrditi na znanstveni način ono što se već godinama špekulira kako je korisno za oporavak i razvoj sportašica i sportaša.

Treninzi su bili teški, ali i produktivni, od jutarnjeg dvosatnog plaivanja u bazenu, vježbanja u teretani, boravka u barokomori i večernjeg povratka u bazen, a sve uz prilagođenu prehranu.

Cilj je da naša reprezentacije na idućim velikim natjecanjima ostvari što bolje rezultate i da naše vrhunske plivačice i plivači, među kojima je i Matea, u svakoj utrci ostvare maksimalan učinak!

Želimo im puno uspjeha u idućim izazovima!

Galerija slika

Fenomenalna Matea Iveković nastavlja osvajati najsjajnija odličja: Na pripremama reprezentacije bila je i dio inovativnog istraživanja u barokomori

Podijeli