Novosti Sport Događanja

Črnko: Želimo biti među prve četiri ekipe u Hrvatskoj, naša ambicija je realna i ostvariva

20.07.2019. / Damir Žbulj

U subotu od 21 sat na našem Gradskom stadionu Gorica protiv zaprešićkog Intera kreće u novu prvoligašku sezonu.

Trener Sergej Jakirović spreman je svoju ekipu povesti u nove izazove, a spremni su i predsjednik Nenad Črnko i sportski direktor Mindaugas Nikoličius, koji ne skrivaju svoje ambicije i nadaju se još boljoj Gorici.

Kadar momčadi gotovo je nepromijenjen, ciljano su dovedena pojačanja da se 'popune rupe' odlascima kapetana Čagija, Oboabone, Mchedlishvilija...

-->> Jakirović: Moramo nastaviti tamo gdje smo stali, kad smo kompletni ne bojim se nikog!

Prijelazni rok traje do kraja kolovoza i Litavac Niko strpljivo čeka priliku da u Goricu dovede još nekog igrača, ali isključivo nekog tko će 'raditi razliku na travnjaku'.

"Najvažnije je da svi možemo raditi u miru i da, poput nekih drugih klubova, nemamo unutarnjih sukoba. Zahvaljujem predsjedniku, treneru i svima u klubu na dobroj suradnji i na činjenici da se možemo koncentrirati samo na nogomet. Pokušavamo napraviti sve što je u našoj moći, u okviru naših financijskih okvira. Nadomjestili smo igrače koji su otišli, a većina ekipe je ostala na okupu. Još uvijek tražimo dva, tri igrača koji bi nam donijeli prevagu na terenu, koji imaju kvalitetu i koji bi treneru donijeli 'glavobolju' koga staviti u početnu momčad. Sva tri igrača su ofenzivci, po jedan napadač, krilni igrač i 'plemeniti' veznjak...

"Najvažnije je da imamo kontinuitet ekipe, stabilnost i da možemo raditi u miru, kako bismo ponovno bili 'hit prvenstva'," istaknuo je Nikoličius.

Pojasnio je i kako funkcionira nogometno tržište: "Naša momčad je sada 100 posto poput one koja je igrala prošlu sezonu. Svi novi igrači koji dođu u klub moraju biti oni koji rade razliku, koji će biti pojačanja. Ako razumijete tržište, na početku prijelaznog roka cijene su visoke, a Gorica si još uvijek to ne može priuštiti. Čak i bogatiji klubovi imaju problema s angažiranjem kvalitetnih igrača. Teško je s našim financijskim mogućnostima angažirati u ovom trenutku igrače koje mi želimo dovesti. Kvantiteta nije problem, možemo dovesti pet, šest igrača koji će popuniti kadar i koji neće raditi razliku pa kad sezonu završimo na osmom ili devetom mjestu pričat ćete da smo napravili loš posao...

"Sve to je realnost modernog nogometa i prijelaznog roka!"

Gorica spada u red financijski stabilnih prvoligaša, a sportski direktor svjestan je klupskih mogućnosti.

"Ne želimo platiti visoku cijenu za pojedine igrače, jer imao svoj proračun i ne želimo ići preko njega. Imamo pripremljen novac za angažiranje pojačanja, ali to u ovom trenutku nije niti približno dovoljno za dovođenje nogometaša kvalitete koju priželjkujemo...

"I to je čista realnost."

"Pričamo samo o plaćama za igrače, mi si niti ne možemo priuštiti odštete za transfere. Prije nekoliko tjedana poslali smo ponudu za jednog jako dobrog igrača iz ruske prve lige, za posudbu, a oni nam se nisu niti udostojili niti odgovoriti. Želimo tog igrača, stvarno bi u Hrvatskoj napravio razliku, ali trenutno ga nismo u mogućnosti angažirati. To je priča o razlici između kvalitete i kvantitete u momčadi."

"Ne bih mijenjao Čabraju i Lovrića za Čolinu i Dolčeka. Naša dva igrača stigla su iz druge lige, bez velike pompe, naporno su radili, jedan je nastupio na U-21 Europskom prvenstvu, a drugi ima ponude iz Turske od dva milijuna eura. No, prije godine dana oni uopće nisu postojali na nogometnoj karti Hrvatske."

Niko je siguran kako Gorica i ove sezone ima kvalitetnu ekipu i kako će ponovno igrati veliku ulogu u domaćem prvenstvu.

"Na početku sezone nedostaje nam šest igrača, no, kad smo kompletni, mislim da je ovogodišnja ekipa ipak malo snažnija od one prošlogodišnje. Ipak, za Osijek ćemo se donekle kompletirati i vjerujem da ćemo biti sve bolji."

PODIZANJE LETVICE

Predsjednik Črnko letvicu je ove godine podigao još više. Siguran je kako Gorica ide u pravom smjeru. Osim pojačanja u igračkom kadru, investira se i u infrastrukturu i vidi se kako mu je velika želja od velikogoričkog prvoligaša napraviti respektabilan klub, koji će biti prepoznatljiv i izvan granica Lijepe naše...

Rekonstruirane su VIP prostorije na Zapadu, napravljene su nove prostorije za medicinsko osoblje, novi prostori za novinare, kupljene su nove klupe za rezervne igrače, postavljaju se stolice na Istoku, uvode se brojači na istočnom ulazu za gostujuće navijače...

"Želim se i ovako javno zahvaliti svim igračima na jednoj predivnoj sezoni, pokazali smo ono što znamo i mislim da smo prezentirali neke nove vjetrove u hrvatskom nogometu. Želim da tako nastavimo i dalje. Mi smo klub koji želi iz godine u godinu rasti, bez obzira radilo se o infrastrukturi ili rezultatu..."

"Bila nam je inspekcija Uefe, znamo što nam je potrebno za stadion s četiri zvjezdice i definitivno ćemo dosegnuti tu razinu bez da imamo propisani kapacitet od osam tisuća mjesta."

Gorica je prošlu sezonu završila na senzacionalnom petom mjestu, dok posljednjeg kola borila se za plasman u Europu. Jasno je kako će međunarodni iskorak biti idući cilj klupske Uprave...

"Prvenstvo je dugačko, ali razlika u odnosu na prošlu godinu je ta da danas znamo gdje idemo i znamo koju kvalitetu moramo imati da bismo ostvarili dobre rezultate. Naravno da ove sezone želimo napraviti još više i definitivno s takvim ambicijama ulazimo u prvenstvo. Za dodatni iskorak moramo biti 'čvrsti u glavi', moramo u svakoj utakmici davati maksimum svojih mogućnosti. Vjerujemo u sebe, vjerujemo u momčad koja je ostala i dat ćemo sve od sebe da budemo još bolji, i na tablici i na terenu i infrastrukturno. Uvjeren sam da mi to možemo."

"Radit ćemo i dalje na tome, imamo dovoljno vremena u prijelaznom roku da osnažimo ekipu. Svjesno smo da će biti jako teška sezona, svi nas protivnici sada jako dobro poznaju. Definitivno je naša ambicija realna i ostvariva," naglasio je Črnko.

Osvrnuo se i predsjednik na dosad obavljeni posao u prijelaznom roku: "Mislim da nam je 85 posto momčadi ostalo na okupu. Cilj je u ovoj fazi zatvoriti pozicije koje su bile ispražnjene i mi smo svoje planove u ovom trenutku, prije početka prvenstva, ispunili. Nismo mogli računati kako će Čabraja biti na U-21 Euru, kako će Miya biti na Afričkom kupu nacija, kako će Suk i Maloča biti ozlijeđeni. Gorica nije klub koji može sebi dozvoliti 50 igrača pod ugovorom i da nema stresa kad neki od igrača izostaju. Stresnih situacija će uvijek biti."

"Plan je da dovedemo još tri igrača koji će raditi razliku. Prijelazni rok traje do 31. kolovoza i u puno većim klubovima se stvari rješavaju pred kraj prijelaznog roka. Svi ti nogometaši još čekaju ponude većih klubova i mi nismo u privilegiji da diktiramo situaciju. Ako sve realiziramo u narednih nekoliko tjedana ili mjesec dana, onda mirno možemo nekog i prodati, a da se to ne odrazi na momčad. Takav je i plan. Ponavljam, prvenstvo je jako dugo. U jednom trenutku imali smo i 13 bodova više od Hajduka, a završili smo s jednom bodom iza njih. Nije bitno što klub napravi u prvih mjesec dana prijelaznog roka, nego je bitno što ćemo napraviti u svih 36 kola."

"Želimo stalno rasti, imamo neke planove za iduće dvije, tri godine unaprijed. Sretan sam što i sportski segment prati ambicije kluba i svi zajedno činimo jednu veliku cjelinu," posebno je istaknuo.

ŽAL ZA EUROPOM

Kad se vidi kako je Hajduk predstavljao hrvatski nogomet u Europi, svima je još više žao što na njegovom mjestu nije bila Gorica.

"Bit ćemo realni, možda u ovom trenutku u svim segmentima i nismo bili spremni za Europu. Prihvatili smo to kao jednu činjenicu. Definitivno kako nam je žao, to smo žarko željeli i napravili smo sve korake u zimskom prijelaznom roku kako bismo to na kraju i ostvarili. Sve pohvale idu i sportskom direktoru i stručnom stožeru. Detektirali smo naš najveći problem, to su bile domaće utakmice, i to smo do kraja sezone izvrsno odradili."

"Bismo li mi pobijedili Maltežane ili ne, teško je to za reći. No, jasno je kako ovaj poraz Hajduka spada u anale pod rubrikom 'vjerovali ili ne'. Morate biti svjesni kako se takve stvari u nogometu i sportu događaju. Ovaj rezultat je poruka svima nama pred početak prvenstva. na terenu je 11 igrača s jedne i druge strane i stvar je kako ćete pristupiti utakmici. Više ne smijemo imati u glavi ono što je bilo prošle sezone, svi sada krećemo od nule. Mislim kako ćemo svi nešto naučiti od ispadanja Hajduka," smatra Črnko pa dodaje:

"Meni je stvarno žao što nismo imali priliku pokazati se u Europi, pogotovo jer vjerujem kako bi naša momčad i stručni stožer napravili odličnu pripremu i da bismo imali šansu proći dalje. Jednostavno, kad podcijeniš protivnika, onda te za kaznu dočeka gol u 96. minuti, kad više ne možeš ništa napraviti."

Gorica je u veljači ove godine napravila sjajan posao s prodajom Atiemwena i proračun za novu sezonu puno je izdašniji te sada iznosi i preko 20 milijuna kuna. No, neće biti neodgovornog trošenja na 'pojačanja', na igrače sumnjive kvalitete.

"U veljači smo napravili transfer i uz naše standardne prihode naš proračun je već sada iznad 20 milijuna kuna. Odgovorno tvrdim da Gorica ima potpunu stabilnost za ovu sezonu."

"Imali mi 25, 30 ili 50 milijuna kuna proračun, možete biti sigurni kako nećemo sve novce potrošiti u jednoj sezoni. Mi mislimo igrati malo duže vrijeme u Prvoj HNL i ne želimo se dovesti u situaciju u jednoj godini potrošimo sva sredstva, a da onda to sezonu kasnije ne možemo platiti. Imamo svoj put, definitivno smatramo da je on dobar. U nekim stvarima smo učili na svojim greškama i naš cilj je da sve one nedostatke koje smo uočili i ispravimo," poručio je Črnko, koji ne skriva svoje ambicije i nada se kako će Gorica ove sezone ući u borbu za ulazak među četiri najbolje ekipe hrvatskog nogometa.

"Zna se moje razmišljanje! Momčadi neizmjerno vjerujem, kao i sportskom direktoru i stručnom stožeru! Moje očekivanje je da budemo među prve četiri ekipe u Hrvatskoj!"

KLUPSKA SINERGIJA

Novu sezonu HT Prve lige Osijek i Dinamo otvorili su uvjerljivom pobjedama nad Slaven Belupom i Lokomotivom. U subotu još Rijeka igra s Varaždinom, a u nedjelju Prelecova Istra gostuje na Poljudu. 

"Uvijek želim podignuti letvicu. Ako nemate neki jasan cilj, onda možete najaviti borbu za opstanak i onda na kraju s osmim ili devetim mjestom budete zadovoljni. Mi s tim nismo zadovoljni! Znam da nogomet funkcionira na gospodarskim osnovama, nogomet je tržište i kroz rezultat jedino možete ostvarivati prihod, da igrači mogu zaraditi svoje nagrade i bonuse. Naprimjer, Hajduk je objavio kako je isplatio 150 tisuća eura nagrada uza plasman u Europu, a mi smo nešto malo manje isplatili našim igračima i stožeru bonusa za naš ostvareni rezultat."

"Igrači u ugovorima imaju priliku izboriti se za nagrade i premije. I svatko od njih zna da ako raste klub, mogu rasti i njihova primanja. Nitko od njih nema fiksni iznos koji će dobiti bez obzira na nastupe. Upravo zato naša momčad tako i funkcionira. Imamo kvalitetno razrađen sustav, a to može potvrditi i naš kapetan Kale, koji ima bonuse i ako ne primi gol i ako obrani penal. To je stimulacija da svaki od igrača daje maksimum na travnjaku u svakom trenutku," pojasnio je. 

Klupske ambicije su sasvim jasne...

"Ne treba se skrivati. Igrači znaju koji su im ciljevi i to je sve egzistencija. Moja želja je da stvaramo, gradimo, proizvodimo, a da nam plus na kraju sezone bude veći od minusa i da funkcioniramo na taj način i da ispunjavamo sve svoje obveze. Mi smo jedan od rijetkih klubova koji nije imao financijskih potresa, sve klupske obveze su isplaćene na vrijeme, i plaće i nagrade. U ovom trenutku ulazimo u novu sezonu s garantiranom financijskom rezervom za isti rezultat. Na kraju, kad zadržite većinu momčadi na okupu, kad znate da ste doveli igrače koje ste trebali, kad znate da tijekom prijelaznog roka imate mogućnost dovesti još i neka pojačanja pa koji bi 'idiot' rekao da je naša ambicija biti šesti. Imamo svoje planove i naša ambicija je 'ugurati' se među četiri. Ipak, prvenstvo je dugo i nitko vam to ne može garantirati. jedno su vaše želje, a drugo su rezultati koji će se ostvariti na terenu. Ali, ja vjerujem da mi to možemo!"

"U klubu imamo jednu sinergiju koja u ovom trenutku funkcionira savršeno!"

Gorica je i prošle sezone imala lijepu podršku navijača, no, u klubu vjeruju kako će ove sezone posjeta na tribinama Gradskog stadiona biti još bolja i kako će turopoljski ljubitelji nogometa u još većem broju dolaziti na domaće utakmice Gorice.

"Nisam očekivao takvu posjetu prošle sezone, ali radimo sve kako bismo to i povećali. Imat ćemo pristupačne cijene, kad nam dolazi Dinamo ili Hajduk ulaznica će biti 50 kuna, a za sve ostale 30 kuna. Radimo i infrastrukturne pomake, želja nam je da se ljudi na našem stadionu osjećaju što ugodnije, poboljšat ćemo i ugostiteljsku ponudu. Izuzetno je bitno da i momčad na terenu kontinuitetom dobrih igara 'poziva' ljude na tribine. Kad igrate dobro svi žele doći to i pogledati. Mislim kako ćemo ove sezone imati još veći prosjek gledatelja," zaključio je Črnko.

'Derbi Zagrebačke županije' s Interom, otvaranje sezone pod reflektorima, u subotu od 21 sat, već je prva prilika za to!

 

Podijeli