Novosti Sport Događanja

Budimir na okupljanje Vatrenih stigao kao član Osasune, u srijedu debitira za Hrvatsku protiv Švicarske?

06.10.2020. / Damir Žbulj

Velikogorički nogometni internacionalac i aktualni hrvatski reprezentativac Ante Budimir na okupljanje Vatrenih uoči prijateljske utakmice u Švicarskoj i okršaja Lige nacija sa Švedskom i Francuskom na Maksimiru stigao je kao član španjolskog prvoligaša Osasune.

Budimir je proteklu sezonu i pol bio član Mallorce, koju je svojim golovima uveo u Primeru, ali je nakon ove turbulentne sezone i ispadanja u niži rang zaželio je novi izazov.

Svoju karijeru počeo je u velikogoričkom Radniku pa se preko austrijskog LASK-a vratio natrag u svoju Goricu. Nakon transfera u zaprešićki Inter odlazi u zagrebačku Lokomotivu, gdje sjajnim partijama i golovima skreće pažnju na svoje nogometno umijeće. Angažirao ga je njemački St. Pauli, nakon odlaska u Italiju dao je velik doprinos ulasku Crotonea u Serie A, nosio je i dres Sampdorije, a svojim partijama u Mallorci nametnuo se i izborniku Zlatku Daliću.

Prošle sezone je zabio 13 golova u španjolskom prvenstvu, a učinkovitiji od njega bili su tek Ocampos, Aspas, Garcia, Luis Suarez, Moreno, Benzema i neprikosnoveni Leo Messi. Posljednji je put toliko golova u jednoj sezoni Primere postigao Alen Peternac 1999. godine za Valladolid. Rekorder po broju golova je sadašnji predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Davor Šuker, s 24 pogotka za Real Madrid u sezoni 1996./97., odnosno s isto toliko pogodaka za Sevillu u sezoni 1993./94.

U Osasunu je stigao na posudbu, a na kraju sezone španjolski prvoligaš ima pravo prvokupa za osam milijuna eura, plus 25 posto od budućeg transfera.

Osasuna je nakon četiri odigrana kola u novoj sezoni u sredini ljestvice s dvije pobjede i dva poraza, a navijačima će biti predstavljen nakon reprezentativnih obveza.

"Više od godinu i pol dana uvijek sam davao sve od sebe za ovaj dres, ovaj grad i ovaj otok, gdje se zaista osjećam kao kod kuće. Izuzetno sam sretan što sam zajedno dijelili mnoge emocije i radosti, poput one kad smo izborili Primeru. Veliko hvala svima u klubu, od čistačica i ekonoma pa do menadžera i predsjednika, koji su mi omogućili da igram za Mallorcu. Također, hvala i mojim suigračima i trenerima, želim vam svima sve najbolje," poručio je između ostalog na oproštaju od svog bivšeg kluba.

Budimir je bio dio hrvatske nogometne reprezentacije i na prošlom okupljanju, za gostovanja u Ligi nacija kod Portugala i Francuske, ali još nije upisao svoje prve minute.

Njegov debi u 'kockastom' dresu očekujemo ove srijede, kad će Dalićevi izabranici u St. Gallenu od 20.45 sati odigrati pripremni dvoboj sa Švicarcima.

“Malo je vremena, a puno utakmica, to neće moći izdržati svi igrači i zato je popis malo širi. Meni je cilj da protiv Švicarske priliku dobiju igrači koji su do sada manje igrali i koji nisu uvijek bili u krugu reprezentacije. Želimo ih vidjeti, što znači da ćemo protiv Švicaraca igrati s momčadi koja će biti dosta pomiješana. Naravno da nam je važna Liga nacija, želimo ostati u elitnoj skupini i sve snage moramo usmjeriti na utakmice protiv Švedske i Francuske u Zagrebu. To su dvije bitne utakmice, dat ćemo sve od sebe da pobijedimo barem jednu kako bismo ostali u elitnoj skupini," najavio je izbornik Dalić pa dodao:

“Želimo vidjeti igrače koji nisu bili često u krugu reprezentacije, a igraju dobro u svojim klubovima. Svi su zaslužili poziv i sada imaju priliku nametnuti se i pokazati da na njih možemo računati u bliskoj budućnosti. Moje pravilo je već poznato, u reprezentaciju se teško upada i ispada iz nje, ali, s obzirom na okolnosti u kojima se događaju česti izostanci igrača, moramo naći određena rješenja. Rekli smo da pripremamo momčad za Europsko prvenstvo i ovo je prigoda da vidimo neka nova lica," prenosi hns-cff.hr.

Naravno, standardni član Vatrenih je i ovaj put naš Turopoljac iz Okuja Marcelo Brozović, svjetski viceprvak, srebrni iz Rusije. 

Nadamo se kako će Budimir dobiti priliku i u okršajima protiv Švedske (11. listopada) i Francuske (14. listopada), a velikogorički ljubitelji nogometa imat će ga priliku gledati i uživo na Maksimiru, jer je odlukom Uefe dozvoljen povratak navijača na tribine, do 30 posto kapaciteta stadiona.

Ulaznice se mogu kupiti samo za tribine Zapad i Sjever, dok su tribine Istok i Jug zatvorene za publiku nakon potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku.

Cijena za tribinu Zapad sredina dolje je 250 kuna, za Zapad dolje 150 kuna, za Zapad gore 100 kuna, za Sjever dolje i gore 60 kuna. Ulaznice će se moći kupiti isključivo putem interneta, uz ispis kod kuće.

Hrvatski nogometni savez će pravovremeno obavijestiti navijače o svim organizacijskim detaljima utakmice odnosno strogim mjerama koje će svi gledatelji morati poštivati kako bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje drugih gledatelja i općenito - koncept povratka gledatelja na stadione.

Podijeli