Novosti Sport Događanja

Brojne medalje i pehari za ŠK Polet u finišu godine

09.12.2019. / Damir Žbulj

Ekipno prvenstvo Hrvatske za žene u ubrzanom šahu, na kojem se natjecalo pet ekipa, održano je u Zagrebu. Pobjednice su bile favorizirane šahistice Liburnije iz Rijeke, koja je tako donekle popravila dojam osvajanjem 'tek' drugog mjesta na održanom prvenstvu I. lige

ŠK Polet je bio u podmlađenom sastavu, a nastupile su seniorka Heike Roklicer i kadetkinje Tereza Dejanović i Mira Trgovac. Heike je na prvoj ploči imala učinak od dvije pobjede i dva remija, Tereza je na drugoj ploči imala tri pobjede i jedan remi, a Mira je dva puta pobijedila i dva puta izgubila. To je bilo dovoljno za ukupno drugo mjesto s 8,5 bodova, ispred ŠD Sisak 3 (5.5).

Održano je i pojedinačno prvenstvo Hrvatske u ubrzanom šahu za kadete i kadetkinje. Natjecalo se ukupno 156 najboljih kadeta i kadetkinja u četiri dobne kategorije, do 8, 10, 12 i 14 godina.

MARTA I GABRIJEL NAJBOLJI

Marta Trgovac je u konkurenciji do 14 godina osvojila prvo mjesto ispred Eme Bevanda iz Đurđevca i Eve Mihaljević iz Garešnice. U konkurenciji kadeta do 8 godina prvo mjesto uvjerljivo je osvojio Gabrijel Šoštarić s osam pobjeda i remijem s klupskim kolegom Dominikom Đurašinom, koji je osvojio drugo mjesto.

ŠK Polet je imao 11 predstavnika na ovom prvenstvu koji su uglavnom postigli očekivane rezultate. Mihael Matković osvojio je 5,5 boda, Nikola Kos i Vito Jurić po 5 bodova. Po prvi put na državnom prvenstvu igrali su Jakov Hranj koji je osvojio 4 boda, a Stjepan Horvačić i Damjan Trupčević osvojili su po 3 boda a igrali su u konkurenciji do 10 godina. U konkurenciji do 8 godina Maja Kos osvojila je 2 boda, a Larisa Živčec jedan bod.

Kadeti Poleta ponovo su pokazali da spadaju u sam vrh hrvatskog šaha. Osvojili su tri pehara, dva za prvo mjesto i jedan za drugo. Tri pehara osvojili su još samo kadeti ŠK Petar Sedlar-Pepe iz Kaštela Novog, ali slabijeg sjaja, po jedan za prvo, drugo i treće mjesto.

SENIORI ZA JEDAN BOD OSTALI BEZ KVALIFIKACIJA ZA 1. LIGU

Seniori ŠK Polet ostali su bez prilike za povratak u najviši rang hrvatskog šaha. osvojili su drugo mjesto u II. Ligi-Centar, s 18 meč bodova, koliko je osvojila i prvoplasirana ekipa ŠK Konaki iz Novog Virja i trećeplasirana ekipa ŠK Krapina. U sedmom kolu Polet je imao priliku pobijediti Krapinu, ali je Vjekoslav Nemec s kvalitetom više nesretno izgubio pa je meč završio 3-3.

Samo jedan bod, male nijanse, dijelile su Buševčane od prilike da se pokušaju vratiti u najviši rang kroz kvalifikacije za 1. Hrvatsku ligu.

U ekipi Poleta igralo je ove godine čak deset igrača, što je dokaz da Buševčani imaju kvalitetne i rezervne igrače. Za Polet su nastupali Marko Makaj, Aco Alvir, Drago Đeno, Željko Jukić, Filip Pavić, Vjekoslav Nemec, Filip Radenić, Jakov Pavić, Ivan Marčeta i Bruno Kos.

Poletova druga ekipa, u kojoj su uglavnom veterani rekreativci, natječe se u IV. ligi. Kad ih nije bilo dovoljno, uskočile su kadetkinje Poleta. Na kraju su osvojili solidno sedmo mjesto, a za ekipu su igrali Marijan Rožić, Josip Šafranić, Mladen Dejanović, Krešimir Hudolin, Joso Jurić, Branko Hibner, Joso Žgela, Zdravko Čolić, Tereza Dejanović, Zlatko Rožić i Mira Trgovac.

TEREZA DEJANOVIĆ DRUGA NA ADVENTSKOM TURNIRU

Adventski šahovski seniorski turnir za žene odigran je u Hotelu Palace u Zagrebu. Natjecalo se 16 šahistica. Borbu za prvo mjesto vodile su mlade igračice, koje su na kraju osvojile prva tri mjesta. Anamarija Radiković iz Đurđevca i kadetkinja Tereza Dejanović (ŠK Polet) su u sedam kola pobijedile sve svoje suparnice, a međusobno su remizirale te su osvojile po 6.5 bodova. Drugi kriterij po Buchholzu prevagnuo je na stranu Anamarije i njoj je pripalo prvo, a Terezi drugo mjesto. Treća je bila Petra Randić iz Garešnice s osvojenih 5 bodova.

Na turniru su igrale još Poletove članice Mira Trgovac i Dora Jazbec, koje su osvojile po 2.5 boda.

Podijeli