Novosti Sport Događanja

Borbeni Goričani bez finala, Cibona ipak prejaka: Nadamo se da će doći treća sreća

13.02.2020. / Damir Žbulj

Kad u cijeloj utakmici pogodite četiri trice iz 19 pokušaja teško da se može do pobjede i protiv slabijih ekipa od prvaka Hrvatske Cibone.

Gorica je u polufinalu Kupa Kreše Ćosića pružila borbenu partiju, ali jednostavno nije imala dovoljno kvalitete i raspoloženih pojedinaca u napadu da bi napravila iznenađenje i izborila mjesto u povijesnom finalu. Cibosi su na kraju slavili s 83:73 (21:21, 20:17, 25:17, 17:18), a Gorica je ponovila prošlogodišnji uspjeh kad je, samo protiv Cedevite, također zaustavljena u poluzavršnici ovog prestižnog natjecanja.

Katastrofalno je Sesarova momčad otvorila utakmicu, bez ubačaja u prve tri minute, dok su Vukovi već poveli 8:0. Međutim, smirena minuta odmora stratega Gorice donijela je potpuni preokret, Marko Petrović je ubacio dalekometnu tricu, proradila je obrana, pogađali su Gospić, Brzoja i Babić, a slobodnim bacanjima Mazalina zaostatak na semaforu je tek minimalan (16:15).

Nisu Goričani na tome stali, dvije i po minute prije kraja prve dionice prvi puta su u prednosti, a na prvi predah odlazi se s izjednačenih 21:21.

Sjajno je Gorica izgledala veći dio druge četvrtine i da je uspjela do poluvremena sačuvati stečenu prednost, unijeti nervozu u redove suparnika, tko zna u kojem bi smjeru otišla ova utakmica. Drugih deset minuta Gorica otvara serijom sedam uzastopnih poena, Mazalina, Babića i Mikovića, a sredinom dionice velikih je 34:25 za našeg premijerligaša.

Ipak, Vukovi podižu agresivnost i malo po malo dolaze do egala, a tricom fantastičnog i ove večeri nezaustavljivog Slovenca Rebeca dolaze do plus tri na velikom odmoru (41:38).

Ključna je bio početak nastavka, koji je u potpunosti usmjerio ovaj dvoboj. Rebec je nastavio svoju simultanku, pridodali su mu se Novačić i Vucić pa je kod 61:44 za Cibose izgledalo kao da je pobjednik već tada odlučen. Međutim, Goričani se nisu predali, nastavili su se boriti i tračak nade vratila je osobna Rebeca na šutu Babića za tri poena i tehnička, koju su Goričani iskoristili za dolazak na jednoznamenkasti zaostatak.

Imala je Sesarova ekipa u posljednjih deset minuta svoje prilike, za potpuni povratak u susret, ali jednostavno previše otvorenih šuteva nije prošlo kroz obruč i Cibona će ipak u subotu od 17.30 sati igrati u velikom finalu, protiv boljeg iz dvoboja Zadra i Splita.

Mislav Brzoja sa 16 poena i Lovro Mazalin s deset koševa i 14 skokova bili su jedini s dvoznamenkastim učinkom u goričkim redovima. Rebec se na kraju u pobjedničkim zaustavio na ogromnih 28 poena, Novačić je dodao 15. a Bilinovac 12 koševa. Razočaravajuće je vidjeti da je cijela ekipa Gorice u 40 minuta imala tek sedam asistencija...

"Čestitam momčadi Cibone. Pokazali su više kvalitete i koncentracije na kraju. Bila je to jedna rovovska bitka i čestitao bih svojim suigračima i stručnom stožeru. Nadamo se da će treća sreća doći. Pogledat ćemo ovu utakmicu, naučit ćemo nešto i idemo dalje," poručio je nakon dvoboja Brzoja.

"Mislim da je ključ bio zadnjih pet minuta druge četvrtine gdje su nam napravili 16:6, naraslo im je samopouzdanje i osjetili na koji način će nas pobijediti. Cijelo vrijeme smo lovili taj zaostatak, no za pobijediti Cibonu bilo kad, ne samo u polufinalu Kupa, ako imate šut za tri poena 21 posto, to je nemoguće," iskren je za kraj bio Sesar.

Slijedi reprezentativna pauza, a Gorica se prvenstvenim obvezama vraća 29. veljače i to upravo protiv Cibone u Draženovom domu.

Hrvatsku u međuvremenu očekuju dvije utakmice na početku kvalifikacija za iduće Europsko prvenstvo, kod kuće protiv Švedske (21. veljače) i na gostovanju kod Nizozemske. U stručnom stožeru izbornika Veljka Mršića je i pomoćni trener Gorice Ivan Perinčić.

(Foto: HKS, Marin Sušić)

Podijeli