°C 19

ZTC postaje regionalni centar za remont helikoptera: Do kraja idućeg ljeta dobiva nove vlasnike?

20.11.2019.

Petar Brnada

Ministar gospodarstva Darko Horvat danas će s predstavnicima norveških tvrtki Kongsberg Defence & Aerospace AS i Kongsberg Aviation Maintenance Services AS te finske kompanije Patria ISP Oy potpisati Memorandum o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju, piše jutros Jutarnji list.

U prevedenom, riječ je o prvom službenom koraku u realizaciji preuzimanja Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici od strane dviju navedenih stranih tvrtki, a o čemu smo još u lipnju pisali OVDJE.

Naime, kako jutarnji list neslužbeno saznaje u Ministarstvu gospodarstva, Kongsberg i Patrija iskazali su namjeru dokapitalizirati ZTC i preuzeti tvrtku u većinsko vlasništvo kako bi u Hrvatskoj uspostavili regionalni centar za održavanje, popravak i remont zrakoplova i helikoptera.

Prema pisanju Jutarnjeg, dokapitalizacija bi se provela uvođenjem novih tehnologija i financijskim ulaganjem u ZTC, a trenutno još nije definiran model kao niti koliki bi većinski udjel u ZTC-u Patria i Kongsberg kupili, jer s obzirom da ZTC nije tvrtka od strateškog interesa njegovu prodaju provodi CERP preko javnog natječaja. Jutarnji navodi da se očekuje da Patrija i Kongsberg daju svoju ponudu te da bi prema njihovim informacijama do kraja ljeta sljedeće godine taj proces mogao biti završen, a ZTC dobio novog vlasnika- piše Jutarnji.

Službeni razgovori Ministarstva gospodarstva te Patrije i Kongsberga traju već oko godinu dana, a ljetos je spomenute tvrtke posjetio i ministar Darko Horvat što dodatno ulijeva povjerenje da bi se posao zaista mogao obaviti. Uz to, Kongsberg i Patrija imaju offset obveze u Hrvatskoj, a moraju ih ispuniti do kraja 2020. godine.

Inače, tvrtke Patria Aviation i Kongsberg Aviation Maintenance Services bave se održavanjem civilnih i vojnih helikoptera te borbenih aviona F-18 koje koristi finska vojska, ali i aviona F-16, što znači da je Hrvatska zainteresirana za ozbiljnu suradnju s Patrijom i Kongsbergom koja bi im omogućila rješenje za održavanje naših helikoptera, ali i F-16 aviona ako ih odlučimo nabaviti.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL