Novosti Sport Događanja

Zrakoplovna škola spremna je iseliti na novu lokaciju, susjedi će im biti gimnazijalci

02.12.2021. / Maja Peranić

Prijedlogom Strategije kapitalnih ulaganja u školske objekte na području Zagrebačke županije za razdoblje 2021. do 2026. planira se izgradnja i dogradnja 25 školskih objekata, škola i dvorana na području županije. U planu, koji je prihvatila Županijska skupština, je i izgradnja novih zgrada za dvije velikogoričke škole i to Gimnaziju Velika Gorica i Zrakoplovno tehničku školu Rudolf Perešin, njezina hangara te zajedničke dvorane koju bi koristile obje škole.

Dvije velikogoričke škole spremne su nakon dugo godina iseliti na novu lokaciju, a kako smo doznali od njihovih ravnatelja, zajednički su krenule u suradnju na pripremi projekata za izgradnju novih škola. Kazali su nam kako je ideja da se dvije škole presele na novu lokaciju gdje će se izgraditi dvije zgrade, svaka za pojedinu školu, te jedna sportska dvorana.

ZTŠ potrebna dogradnja i obnova, koncesionar nema sluha

Zrakoplovno tehnička škola na svojoj se lokaciji u Zračnoj luci nalazi već dugih 45 godina za koju je veže duga tradicija. No zbog dotrajalog objekta kojem nedostaju kapaciteti, škola već dugi niz godina pokušava provesti projekt nadogradnje i izgradnje hangara. Iako su uz samu školu pronašli i adekvatno zemljište, zbog nemogućnosti poszizanja dogovora s koncesionarom MZLZ, taj prijekt nije moguće realizirati. Ravnatelj škole Vedran Šarac kaže nam kako je situacija u školi sve teža te se susreću s nizom problema pa su odlučili krenuti u rješavanje tog pitanja na drugi način.

-Nama je situacija sve lošija što se tiče objekata, održavanja, nemamo dvoranu, djeca putuju u Goricu na tjelesni, snalaze se kako znaju. Niz problema se javilo i kroz razgovor s osnivačem došli smo do zajedničkog zaključka da probamo tražiti neko drugo rješenje. Kako u međuvremenu postoje planovi da bi se i Gimnazija koja je na istom prostoru sa drugim školama također selila negdje drugdje nametnulo se rješenje da bi se u zajedničkoj suradnji s Gradom našlo neko zemljište na području grada na kojem bi se gradile dvije škole. Zajedno bi bile jeftinije, jer bi imale zajedničku dvoranu i obje bi riješile svoj status. Župan je to podržao i sve je stavljeno u Strategiju Zagrebačke županije koja je osnivač škola-objasnio nam je ravnatelj ZTŠ Rudolf Perešin, Vedran Šarac.

Velikoj Gorici treba samostalna gimnazija

I ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Brankica Žugaj, potvrdila nam je da intenzivno traje priprema za takav projekt koji bi se, prema naputcima Ministarstva znanosti i obrazovanja, 2023. godine prijavio na natječaj Europskih fondova odakle bi se povukla sredstva za financiranje izgradnje škola i dvorane.

-2023.godine bit će objavljeni natječaji koji će financirati izgradnju odnosno infrastrukturu koja se odnosi na gimnazijske programe, jer težnja je povećati broj gimnazijskih učenika s obzirom na broj u Europskoj uniji, jer je naš postotak značajno manji nego što je tamo. Za taj natječaj je potrebno napraviti pripremu i potrebna je dokumentacija, odnosno idejno rješenje kako bi se moglo pristupiti. Tu je još i Zrakoplovno tehnička škola. Odluka je da se pripremimo zajedno za 2023. kako bismo mogli aplicirati na natječaj Europske unije-kaže nam ravnateljica Žugaj.

Gimnazija također ima potrebe za kapacitetima. Škola je to koju trenutno pohađa gotovo 500 učenika, a prostor dijeli s Ekonomskom i Strukovnom školom. Ravnateljica Žugaj ističe kako je potrebno omogućiti da velikogoričku gimnaziju upisuje više učenika na godinu, jer interes za to postoji, a i škola je svojim uspjesima pokazala da se radi o jednoj od najkvalitetnijih gimnazija u Hrvatskoj, pa i šire.

-Ono za što se ja zalažem od kad sam postala ravnateljica je da Velika Gorica koja je šesti grad po veličini u Hrvatskoj dobije samostalnu gimnaziju jer to i zaslužuje. Imamo velik broj učenika koji se ne uspiju upisati u našu gimnaziju upravo zbog infrastrukturnih kapaciteta jer nemamo ih gdje upisati, a mi želimo da naši učenici ostaju kod nas jer smo se pokazali kao jedna od najkvalitetnijih gimnazija što je nedavno potvrđeno time da smo među tri škole u EU koje imaju mogućnost pokazati svoj rad škole, sebe, svog grada svoje lokalne zajednice u školama diljem Europe. Naravno da bi uspjesi bili značajno veći da imamo neke druge kapacitete-rekla nam je Žugaj.

Iseljavanje neće biti problem, bitan je bolji standard

Iseljavanje Gimnazije iz zgrade srednjih škola u centru grada drugim bi školama također omogućilo kvalitetnije provođenje nastave, no staru lokaciju škole možda će puno teže biti napustiti Zrakoplovnoj tehničkoj školi koju za sadašnju lokaciju uz samu Zračnu luku veže duga tradicija i infrastruktura koja ondje postoji. No, ravnatelj Šarac kaže da je to jedino rješenje koje može omogućiti kvalitetnije obrazovanje njihovih kadrova.

-Možemo reći da smo emotivno vezani za Zračnu luku, ali i infrastrukturu, no Gorica je grad zrakoplovstva i jednako nam je udaljena i baza, ZTC i Zračna luka i ništa nam to ne bi predstavljalo u smislu ako bi naši učenici dobili kvalitetniji standard, kvalitetnije resurse, dvoranu, hangar, to nam ništa ne bi posebno poremetilo-kaže Šarac i dodaje:

-Mi smo koncesionaru ponavljali da se tu se radi za našu školu i za našu djecu, no kapital je tu u pitanju i tu emocija nema. Vrijeme nas gazi, u najmu smo od njih i oni ne žele to održavati. A jedina smo takva škola u županiji i jednini u Hrvatskoj obrazujemo taj kadar i smatram da zaslužujemo nešto adekvatno. Došli smo do granice normalnog funkcioniranja kad bismo trebali imati uvjete 22. stoljeća, a mi kao da živimo u 19.

Dogovori oko lokacije

Spremni su stoga, kad dođe vrijeme, u potpunosti napustiti sadašnju lokaciju škole i preseliti na novu na kojoj će im po svemu sudeći, susjedi biti gimnazijalci. Ravnateljicu Žugaj i ravnatelja Šarca upitali smo zna li se već koja bi to zajednička lokacija bila, no kažu kako o tome informacija još nemaju te da je sve još uvijek u dogovorima.

-Nadam se da ćemo se uspjeti s gradonačelnikom naći i vidjeti koja bi lokacija za to bila moguća i s obzirom da se dio sredstava planira iz EU fondova povući, dio bi financirala Županija, a dio bi nadamo se dalo Ministarstvo. To je okvir naše zajedničke ideje i zato je to ušlo u Strategiju Zagrebačke županije. Nadamo se da će to stvarno i zaživjeti-rekao je Vedran Šarac, a Brankica Žugaj je zaključila:

-Zahvalna sam Zagrebačkoj županiji i svijesti našeg župana i pročelnika koji zaista daju veliku podršku u gradnji i infrastrukturi. Suradnja Grada je neizostavna jer trebamo imati prostor na kojem će se škole graditi. Bez obzira što je naš osnivač Zagrebačka županija, Grad nam isto tako mora dati podršku i sigurna sam da će biti podrška u svemu jer mislim da je to jedno od povijesnih rješenja da grad Velika Gorica dobije svoju samostalnu gimnaziju-rekla je Brankica Žugaj.

Podijeli