°C 15

ZET ukinuo liniju za Zrakoplovnu školu! Učenici zatečeni, roditelji najavljuju ispise!

11.09.2020.

Maja Peranić

Osim svih propisa, pravila, preporuka i mjera koje su obilježile početak ove školske godine, Zrakoplovnu tehničku školu Rudolfa Perešina zatekla je i neugodno iznenadila vijest da ZET ukida liniju koja je dugi niz godina prometovala od zagrebačkog Glavnog kolodvora do škole i omogućavala tako prijevoz njihovim učenicima. Neugodna situacija s kojom se sada susreće škola postaje problem za 300 njezinih učenika, koji su većinom putnici, ne samo s područja Velike Gorice nego i Grada Zagreba, Zagrebačke, ali i susjednih županija, jer Zrakoplovno tehnička škola jedina je takva škola na ovom području.

-Ta je linija prometovala unazad 20 godina. Bila je prepoznatljiva linija koja je vozila naše učenike, imala je nekoliko postaja i četiri linije u danu - dovozila bi jutarnju i popodnevnu smjenu te ih odvozila nazad. Imali smo odličnu suradnju sa ZET-om, na kojoj im se zahvaljujem, sve je uvijek bilo korektno s njihove strane. Nedavno smo im poslali novi raspored koji smo malo prilagodili satnici zbog novonastale situacije s epidemijom, no stigla je obavijest da se linija ukida – ispričao nam je ravnatelj Zrakoplovne škole Vedran Šarac.

U školu dolaze biciklom

Školarci su sada osuđeni na ZET-ovu liniju 290 Velika Gorica-Kvaternikov trg koja jedina prolazi uz školu, no da bi se ukrcali na nju, neki će morati više puta presjedati. Ravnatelj ističe da se u zadnje vrijeme djeca se snalaze na razne načine, pa i u školu dolaze biciklom.

-Učenici se sad snalaze kako znaju, prvašići su nam "izgubljeni", puno je to presjedanja onih koji putuju iz drugih gradova, a i dugo se čeka jer polasci nisu usklađeni s rasporedom. Morali smo čak početak nastave pomaknuti na 8 i 15 ujutro jer autobus koji kreće 5 do 8 iz Velike Gorice ne stigne dovesti učenike da do 8 budu u klupama – objašnjava ravnatelj i dodaje:

-Neki učenici sada u školu dolaze biciklom, no što će biti kad krenu kiše i lošije vrijeme, a stanica kod škole nema nadstrešnicu? Djeca će na vjetrometini morati čekati – zabrinuto će ravnatelj.

Kaže kako je ova situacija neugodno iznenadila i roditelje, a neki od njih najavili su i ispis djece iz škole jer je do nje teško doći.

ZET: Nije potpisan Ugovor!

Na upit zašto je spomenuta linija ukinuta iz ZET-a je stigao odgovor da ne postoji važeći Ugovor zbog kojeg bi navedena linija prometovala, a kao alternativu predlažu korištenje navedene linije 290 ili pak 268 uz presjedanje.

-ZET trenutno ne ostvaruje prijevoz na navedenoj relaciji s obzirom na to da nije potpisan važeći Ugovor kojim bi se prijevoz regulirao. Za informacije o eventualnoj uspostavi potrebno je obratiti se Zrakoplovno tehničkoj školi Rudolfa Perešina ili tijelu lokalne samouprave, odnosno Gradu Velikoj Gorici. Kao alternativu za dolazak do Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perišina, građani mogu koristiti autobusnu liniju 290 Zagreb (Kvaternikov trg) - Zračna luka - Velika Gorica koja ima stajalište u zoni škole, a za korisnike koji su uobičajeno putovali s terminala Glavni kolodvor, linijom 268 Zagreb (Glavni kolodvor) – Velika Gorica mogu doći do Ulice Rudolfa Fizira i presjesti na liniju 290 kako bi došli do škole-stoji u odgovoru ZET-a.

Ravnatelj škole kaže kako Ugovor između ZET-a i škole nikada nije ni postojao, no vjerojatno se radi o Ugovoru između Grada Velike Gorice i ZET-a koji je prestao važiti 31. kolovoza, a kojeg je sastavni dio vjerojatno bila i ova linija.

- Linija je do 2017. bila žila kucavica. Djeca su uredno plaćala pokaze koje im je subvencionirao Grad. Suradnja sa ZET-om je bila odlična i nikakve mrlje svih ovih godina s njihove strane nije bilo. Da su barem ostavili linije koje su djecu ujutro dovozile i na večer odvozile, bilo bi lakše. Sad nam je problem i organizirati satnicu – kazao je ravnatelj koji se nada da će se rješenje ovog problema ipak ubrzo pronaći.