Novosti Sport Događanja

Završila trakavica s natječajem: Za gradnju novog pročistača stigle tri ponude

12.01.2022. / Redakcija

Jutros u osam sati, nakon nekoliko odgoda i žalbi, zatvoren je natječaj za gradnju novog pročistača otpadnih voda - središnjeg dijela projekta Aglomeracija. Na natječaj su pristigle tri ponude u rasponu od 167 do 261 milijuna kuna!

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica - Projektiranje i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Velika Gorica i izgradnja nadzorno upravljačkog sustava, puni je naziv natječaja iza kojega stoji gradnja budućeg pročistača otpadnih voda nužnog za sljedeća desetljeća razvoja Velike Gorice. Kada se prije nekoliko godina natječaj kreirao procijenjena vrijednost natječaja bila je 97 milijuna kuna plus PDV.

Prvi natječaj za gradnju pročistača bio je otvoren u veljači 2020. godine, a okončan je u srpnju iste godine. Na natječaj su tada stigle dvije ponude. Tvrtka Strabag AG ponudila je cijenu od 139,9 milijuna kuna (bez PDV-a) dok je tvrtka Elektrocentar Petek ponudila cijenu od 118,9 milijuna kuna. Uslijedila je afera oko mogućeg namještanja uvjeta natječaja, a formalno je zbog ponuđenih cijena van predviđenih sredstava natječaj poništen u listopadu 2020. godine.

Na novi natječaj koji je otvoren 1. srpnja 2021. godine i koji je završio krajem godine, sada su pristigle tri ponude od čega dvije tvrtki koje su se javile u prvome natječaju, no sada s višim cijenama.

Austrijski Strabag AG sada je dostavio ponudu u iznosu od 163,2 milijuna kuna koje se s PDV-om penju na 204 milijuna kuna. Tvrtka Elektrocentar Petek, čiji je vlasnik bila ključna osoba afere iz 2020. godine, javila se i na ovaj natječaj u suradnji s tvrtkom Magnum Supra te su ponudili cijenu od 134,3 milijuna kuna odnosno 167,8 milijuna kuna s PDV-om. Treće ponuda je ona zajednice ponuditelja tvrtki Riko i Arginta, iz Slovenije i Litve, koje su ponudile cijenu od 209,2 milijuna kuna odnosno 261,5 milijuna kuna s PDV-om.

Cijene Strabaga i Elektrocentra Petek tako su od prošlog natječaja porasle za 23 odnosno 15 milijuna kuna dok je novi ponuditelj za gotovo 100 milijuna kuna dao višu cijenu od najniže ponude. No, cijena je samo dio ponuda u kojima ponuđači moraju i dokazati da imaju kapacitete i znanja da izvrše ovako zahtjevan posao. Sve to ocijeniti će komisija uključenih nadzornih tijela. Hoćemo li iz ovoga natječaja vidjeti konačan rezultat i početak radova, to ćemo tek vidjeti u sljedećim mjesecima.

Podijeli