Novosti Sport Događanja

Za gorička kulturna dobra oštećena u potresu stiže 2,7 milijuna kuna, sredstva osigurana i za susjedne općine

10.06.2021. / Petar Brnada

Potres koji je pogodio središnju Hrvatsku 28. i 29. prosinca uzrokovao je oštećenja na kulturnim dobrima na području 10 županija: Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Križevačko-koprivničke i Brodsko-posavske županije, ali i tri županije u kojima je Vlade Republike Hrvatske neposredno nakon potresa proglasila katastrofalnu nepogodu - Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ministarstvo kulture i medija financirat će i provesti hitne mjere zaštite na oštećenim kulturnim dobrima temeljem Odluke o određivanju i provođenju hitnih mjera zaštite na kulturnim dobrima na potresom pogođenom području i njihovom financiranju. 

Provođenje mjera financira se iz sredstava Ministarstva kulture i medija prema popisu kulturnih dobara te naloga izdanih Hrvatskom restauratorskom zavodu za rad na hitnim mjerama zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Što se tiče našeg velikogoričkog područja, osigurana su sredstva za ukupno četiri crkve i kapele te za Stari grad Lukavec. Za crkvu Gospe Snježne u Dubrancu iznos hitnih mjera zaštite iznosi 800.000 kuna, za Kapelu sv. Katarine također u Dubrancu 67.200 kuna, za crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije milijun kuna te za crkvu sv. Vida u Mraclinu 400.000 kuna. Stari grad Lukavec, kako smo i izvijestili ranije, za obnovu će od Ministarstva dobiti 500.000 kuna.

Sredstva su osigurana i za oštećena kulturna dobra na području naših susjednih općina Orle i Pokupsko. Za Crkvu sv. Antuna Padovanskog u Bukevju stiže 400.000 kuna, a za Crkvu sv. Petra Apostola i župni dvor 500.000 kuna. Za Crkvu uznesenja BDM (Sv. Ladislava) u Pokupskom osigurano je 1,5 milijuna kuna.

Cjelovit popis kulturnih dobara na kojima će se financirati hitne mjere zaštite možete pronaći OVDJE.

Podijeli