°C 16

Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis

20.10.2018.

Petar Brnada

Nakon nešto više od godinu dana, Vrata od krča, jedinstveni spomenik u Turopoljskom lugu, ponovno stoje cjelovita.

Naime, Vrata su nastradala još u rujnu prošle godine kada ih je zakačio tegljač za prijevoz trupaca. Vozač kamiona nije dobro procijenio visinu slavoluka zbog čega je kamionom udario u gornju gredu, no dijelovi vrata, srećom, nisu bili znatnije oštećeni pa su podvrgnuti temeljitoj obnovi.

"Vrata od krča" postavljena su nakon velikog i mukotrpnog krčenja Turopoljskog luga, kojim su se stvarale obradive površine, a koje je trajalo od 1774. do 1779. godine kada je zemlja podijeljena na 1600 jednakih parcela. U čast upravo tom velikom zajedničkom uspjehu na granici krčevine i ostatka šume Turopoljci su podigli vrata koja se sastoje od dva stupa preko kojih je pružena velika greda.

Za vrijeme velike poplave i olujnog nevremena 1914. godine vrata su srušena, te su ponovno obnovljena i postavljena 1916. godine, a i u prijašnjim godinama, unatoč oznakama upozorenja, bilo je slučajeva oštećivanja.

No upravo je uz spomenutu 1914. godinu, na dan kada je došlo do rušenja prolaza, vezan jedan iznimno važan svjetski događaj o kojemu govori i natpis uklesan u kamenu stupova koji do obnove vrata nije bilo moguće pročitati.

-25 VII 1914 porušila je oluja drveni prolaz ovdje koji je sagradjen g 1779 kako gornja hrastova ploca svjedoci koja je bila na staromu prolazu smjestena. Istog dana kada se je srusio stari prolaz predan je ultimatum Srbiji nakog cesa se je rodio strasni svjetski rat- stoji u natpisima uklesanima s unutarnje strane Vrata.

Galerija slika

Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis Vrata od krča ponovno stoje: Otkriven i stari natpis