Novosti Sport Događanja

Vozači, oprez: Mali Velikogoričani u ponedjeljak kreću u školu, pomozimo im da stignu sigurno!

04.09.2021. / Maja Peranić

Na području Republike Hrvatske na početku nove školske godine provest će se tradicionalno akcija „Poštujte naše znakove“, pa tako i na području koje pokriva policijska postaja Velika Gorica. Cilj akcije je zaštita djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

Prema podacima PP Velika Gorica, u prvih sedam mjeseci u prometu je na velikogoričkom području ozlijeđeno petero djece. Srećom radilo se o lakšim ozljedama, no policija upozorava da pojačan oprez u prometu.

-Tijekom prvih 7 mjeseci 2021 na području PP Velika Gorica u prometnim nesrećama nije bilo poginule djece, a ukupno je ozlijeđeno petero djece, od kojih nije bilo teško ozlijeđene djece, već su bili lakše ozlijeđeni. Od njih, troje su bili putnici, a dvoje pješaci-kazali su u policiji.

Tijekom kolovoza policajci su obišli zone svih osnovnih škola, kojim prilikom nisu utvrdili nedostatke prometne signalizacije, a najavljuju kako će im u rujnu akcija „Poštujte naše znakove”, odnosno nadzor prometa u zonama osnovnih škola, biti prioritet.

-Promet ćemo nadzirati s maksimalnim brojem policajaca, a osobitu pažnju ćemo posvetiti poštivanju ograničenja brzine kretanja i nepropisnom parkiranju. Svim učenicima prvih razreda osnovnih škola policajci će održati, njihovom uzrastu primjereno, predavanje o sigurnom sudjelovanju u prometu s aspekta pješaka te će im podijeliti prigodne darove – poručili su iz policije.

Na području PP Velika Gorica u 26 osnovnih i područnih škola u 42 prva razreda kreće oko 680 učenika, istaknuli su. Osigurati im siguran put od doma do škole njihova je zadaća i prioritet.

-Također ćemo povodom početka nove školske godine održati posebnu akciju u mjesecu rujnu kojoj je cilj senzibiliziranje javnosti, u prvom redu vozača na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za volanom, odnosno potrebu za povećanim oprezom vozača u zonama osnovnih škola, gdje će djeca uzornim vozačima dijeliti prikladne poklone-kazali su u velikogoričkoj policiji.

Uz želju da roditeljima i njihovim školarcima početak školske godine bude što uspješniji i ljepši, velikogorička policija uputila je i savjete njima, ali i vozačima, kako da svima taj početak bude što sigurniji.

SAVJETI RODITELJIMA

- pratiti djecu u i iz škole barem prvih desetak dana,
- uputite ih na opasna mjesta na putu do škole, odnosno kako se ponašati na tim mjestima,
- vlastitim uzorom ukažite djeci kako je potrebno ponašati se u prometu na cesti
- pri kupovini školskih torbi, odjeće i obuće vodite računa da bude što uočljivija, odnosno svijetlih boja ili s reflektirajućim materijalima,
- ne parkirajte nepropisno u zoni osnovne škole
- neka djeca u vozilo ulaze i iz vozila izlaze na pločnik, a ne na kolnik
- podsjećamo da se djeca do pete godine života moraju prevoziti u dječjoj sjedalici na stražnjem sjedalu vezana sigurnosnim pojasom, da svi koji se prevoze na stražnjem sjedalu moraju biti vezani sigurnosnim pojasom te da se na sjedalu suvozača ne smiju prevoziti djeca mlađa od 12 godina.

SAVJETI VOZAČIMA

- podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
- povećajte pozornost u blizini škola, vodite računa da djeca ne znaju ili ne znaju dovoljno prometne propise,
- poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
- zaustavite se i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno prijeći preko kolnika.

SAVJETI DJECI

- za kretanje koristite samo pločnik,
- cestu prelazite samo preko zebre,
- preko ceste prelazite samo na zeleno svjetlo,
- obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
- ako stalno ima vozila, sačekajte da se neko vozilo zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći

Podijeli