°C 12

Vijeće donijelo odluku o prodaji zemljišta: U radnu zonu Rakitovec stižu novi investitori

11.07.2019.

Petar Brnada

Na dnevnom redu današnje sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice našla se točka Prijedloga Odluke o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Velike Gorice u Radnoj zoni Rakitovec gdje bi uskoro trebali stići novi investitori.

Kako je izvijestila privremena pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu, Elizabeta Stipetić, riječ je o namjeri stavljanja radne zone Rakitovec u punu funkciju.

-Grad je vlasnik nekretnine velike površine od 34 tisuće kvadratnih metara. Budući da trenutno nema zainteresiranih za tako veliku površinu, a postoji interes za manje površine, napravljena je upravo podjela na nekoliko manjih površina. Predlaže se da Gradsko vijeće donese odluku o prodaji od 79,8 kuna po kvadratnom metru –istaknula je pročelnica Stipetić.

S odlukom o prodaji u ime Kluba vijećnika SDP-a složio se vijećnik Marijo Zdelar koji je i pohvalio novi aneks ugovora.

-Ovdje stoji da rok za dovođenje nekretnine u funkciju obavljanja gospodarske djelatnosti mora biti dvije godine, to pozdravljam. To je dobro da se ne desi kao puno puta do sada da su ljudi pokupovali zemlju, a onda je nisu stavili u  funkciju i najvjerojatnije se čekaju bolji uvjeti da se ona preproda. Ovaj aneks tu mi se čini da će to onemogućiti. No zanima me kakvi su penali i sankcije ukoliko novi vlasnik ne stavi u funkciju pogon i hoće li se tada vratiti zemlja Gradu- rekao je Zdelar.

Slično razmišlja i potpredsjednik Vijeća, Damir Šimunić, kojega je zanimalo ima li mogućnosti da Grad Velika Gorica od Ministarstva državne imovine dobije dio zemljišta u Rakitovcu koji je u vlasništvu Republike Hrvatske.

-Pozdravljam ovu odluku i mi ćemo je podržati, međutim mi i dalje mislimo da bi bio daleko bolji model da smo to zemljište investitorima dali u najam pod određenim uvjetima da tamo nešto naprave i da zaposle Velikogoričane. Mislim da bi ta radna zona već u punom smislu bila u funkciji. Mi sada imamo situaciju da parcele koje su prodane prije šest godina nisu u funkciji. Molio bih odgovor koliko tamo ima državnog zemljišta s obzirom da je ministar Marić obećao da će dio tog zemljišta darovati Gradu Velikoj Gorici. U ovom trenutku tamo je neizgrađeno negdje oko 21 hektar zemlje-kazao je Šimunić.

Odgovore na pitanja i Zdelaru i Šimuniću dao je pročelnik Domagoj Ilečić.

-Ovo zemljište o kojemu sada govorimo je u srcu radne zone, a to je zemljište bilo 2015. godine zakupljeno od strane jednog investitora koji je potpisao predugovor s Gradom i trebao je raditi jednu tvornicu parketa tamo, no zbog izvanrednih okolnosti koje su nastupile kod investitora, on je otkazan i sada se oslobodilo zemljište. Na sreću, ta zona će brzo popuniti jer vlada veliki interes tako da smo donijeli odluku da se ide u prodaju zemljišta- otkrio je pročelnik.

Kako je dodao, u radnoj zoni Rakitovec trenutno je petero poduzetnika, od kojih su dva poduzetnika u fazi ishođenja projektne dokumentacije za izgradnju svojih objekata, a jedan je trenutno zakupio zemljište u zoni.

Ukupan broj zaposlenih trenutno je 100 djelatnika. Sa ovim novima koji izgrađuju svoje pogone broj zaposlenih je 140. Također, podatak za grad Veliku Goricu, cijela infrastruktura po radnom mjestu Grad je koštalo 66 tisuća kuna, rekao je pročelnik.

Za radnu zonu Vukovinsko polje i dovođenjem velikog investitora kao što je Atlantic i ostalih investitora koji su ovdje, trošak ulaganja po zaposlenom je manji od 37 tisuća kuna pa je tako Gorica među vodećima u Republici Hrvatskoj.

-Vaš prijedlog što se tiče najma je interesantan, mi smo to razmotrili i razmišljamo o tome međutim većina investitora u Gorici želi imati svoje pogone i svoja postrojenja međutim gospodarska situacija je diktirala u jednom trenutku interes tih investitora tako da ste imali jedan period od 2013. godine gdje nije bio interes investitora, a sada se taj interes pojačao i u principu samom prodajom zemljišta mi vjerujemo da će vrlo brzo do kraja godine i samo zemljište se rasprodati.

Što se tiče državnog zemljišta, pročelnik Ilečić potvrdio je da tamo postoji jedna parcela cca 40 tisuća kvadratnih metara koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.

-Grad Velika Gorica je već u nekoliko navrata uputio službeni zahtjev Ministarstvu državne imovine da se to dodijeli Gradu Velikoj Gorici kako bi se stavilo u funkciju i pogon no do sada još nismo dobili pozitivan odgovor- završio je pročelnik.

Na današnjoj sjednici vijećnici su donijeli odluku i o Prijedlog Zaključka o davanju ovlaštenja gradonačelniku Grada Velike Gorice za potpisivanje I. Aneksa Ugovoru o sakupljanju i zbrinjavanju napuštenih ili izgubljenih životinja koji se ima sklopiti s Općinom Orle i Veterinarskom stanicom Velika Gorica, kao i odluku o Prijedlogu Zaključka o potpisivanju Ugovora o upravljanju sportskim objektima između Grada Velike Gorice i Ustanove za upravljanje Športsko rekreacijskim centrom Velika Gorica te odlučili o Prijedlogu Zaključka o razrješenju i izboru člana u Odbor za društvene djelatnosti.