°C 11

VG Vodoopskrba: Nikome nećemo isključivati vodu, septičke jame praznit će se i nedjeljom, dostupne cisterne s vodom

02.04.2020.

Petar Brnada

Na današnjoj konferenciji za medije gradskog Stožera civilne zaštite iznesene su informacije o funkcioniranju vodoopskrbnog sustava o čemu je govorio direktor VG Vodoopskrbe, Tomislav Jelisavac.

Direktor Jelisavac potvrdio je da su sukladno određenim odlukama i preporukama sveli poslovanje na način da mogu zaštititi ljude, te je poručio građanima da je sustav i dalje dobar te stabilan, bez anomalija.

-Trenutno smo prorijedili određene ekipe unutar posla. Podijelili smo ih tako da jedni rade dva tjedna pa onda drugi dva tjedna kako bi mogli smanjiti eventualnu mogućnost zaraze. Trenutno, naš sustav vodoopskrbe je dobar, jak i stabilan, nema nikakvih anomalija te opskrba pitkom vodom ide u normalnim granicama, naravno svima onima koji su priključeni na sustav.

Napomenuo je pritom Jelisavac da kontroliraju kakvoću naše vode te da se preko internog laboratorija jednom dnevno uzimaju uzorci.

-Naša voda potpuno je ispravna, dobre je kakvoće te je spremna za ljudsku potrošnju- poručio je Jelisavac.

Tamo gdje nema cjevovoda, VG Vodoopskrba je omogućila dovoz pitke vode putem cisterni. Potrebno je samo nazvati naš broj telefona VG Vodoopskrbe koji se nalazi na internetskim stranicama te na taj način s nama dogovoriti isporuku cisterne pitke vode.

'Najveći kvar u povijesti'

Prošli tjedan bili smo suočeni s najvećim kvarom u povijesti Vodoopskrbe koji je bio uzrokovan potresom koji je pogodio Zagreb i okolicu, podsjetio je direktor Jelisavac.

-Došlo je do velikog puknuća magistralnog voda gdje je grad zajedno sa okolnim naseljima ostao bez vode. Sve ekipe u ranim jutarnjim satima bile su dignute od strane vodoopskrbe, izašle su na teren te su riješile određeni kvar. Grad je nekih sat vremena bio bez vode, a sela Donjeg Turopolja bez vode su bila gotovo do kraja dana. Koristim ovu priliku da zahvalim svim mještanima na razumijevanju, strpljenju te na nizu poruka potpore koje su nam poslali- rekao je Jelisavac.

Otkrio je pritom direktor VG Vodoopskrbe da ovih dana imaju povećan dotok otpadnih voda na pročistač. Djelatnike su stoga podijelili u ekipe koje rade 12 sati dnevno kako bi smanjili mogućost eventualne zaraze preko fizičkog kontakta.

Ispumpavanje septičkih jama

Zbog velikog ostanka ljudi doma VG Vodoopskrba ovih dana ima i povećan broj poziva vezanih uz ispumpavanje septičkih jama. Da bi smanjili određenu listu čekanja koja se stvorila usred povećanih poziva korisnika, u poduzeću su produljili  radno vrijeme na 12 sati dnevno.

-Uveli smo ispumpavanje septičkih jama nedjeljom, a sve u cilju higijene i zaštite samih građana. Također, ovim putem pozivam i one ljude koji su ostvarili mogućnost da se priključe na javni sustav vode i odvodnje da nam pošalju papire kako bismo ih mogli priključiti i obaviti sve potrebe preduvjete da ih se priključi- rekao je Jelisavac.

'Nećemo isključivati vodu'

Dodao je da im ovih dana telefon neprestano zvoni zbog pitanja vezanih uz račune i uz pitanja hoće li ljudima isključivati vodu.

-Trenutno su računi za usluge ožujka generirani poslani, imaju određeni dan dospijeća. Svi koji ne plate u određenom vremenskom periodu, odnosno do dana dospijeća neće im biti obračunate zakonske zatezne kamate na neplaćanje računa u vrijeme dospijeća. Također, nećemo ih isključiti iz sustava vodoopskrbne mreže kao ni one ljude koji tijekom prošlih mjeseci nisu plaćali računa. Upravo zato jer brinemo o njima i brinemo o higijeni i svi skupa jedino na taj način možemo suzbiti borbu protiv ovog virusa- poručio je Jelisavac.

Direktor je uputio i nekoliko rečenica o projektu aglomeracije teškom preko 700 milijuna kuna kazavši da sve ide prema planu.

-Projekt ide svojim tokom, a mi se na dnevnoj bazi čujemo sa predstavnicima izvođača za sve tri cjeline koji nama podnose određena izvješća što su napravili po kojoj cjelini. Natječaj za pročistač smo ovih dana raspisali te je otvaranje ponuda planirao u svibnju 2020- izvijestio je Jelisavac naglasivši da zahvaljuje i svim svojim djelatnicima, napose onima koji zbog prirode svojega posla ne mogu ostati u svojim domovima sa svojim bližnjima jer sustav bez njih ne bi funkcionirao.