Novosti Sport Događanja

Velikogoričanka nasjela na internetsku prevaru i ostala bez 1000€! Policija apelira: Ne ostavljajte podatke i brojeve kartica!

17.09.2021. / Maja Peranić

„Pljačka na finjaka” izraz je koji bi se mogao upotrijebiti za sve veći broj internetskih prijevara prilikom kojih građani ostaju bez svog novca, a pritom se počiniteljima uopće ne može ući u trag. Za razliku od klasičnog razbojnika koji vam na ulici otme torbicu ili novčanik s par sto kuna, a kojeg policija kasnije često i uhvati, ovdje se radi o pravim internetskim znalcima koji „operiraju” za puno veće iznose i gotovo nikad ne snose sankcije.

Jedan takav slučaj, „internetske pljačke” dogodio se ovih dana i našoj sugrađanki koja ga je 14. rujna došla prijaviti velikogoričkoj policiji. Preko internet oglasnika Njuškalo stupila je u kontakt s osobom vezano za kupnju odnosno prodaju dječjih kolica. U policiji su objasnili kako je osoba stranog imena od gospođe zatražila da putem linka ispuni svoje podatke vezano za dostavu, odnosno kurirsku službu GLS. Između ostalog, tražio je i broj kreditne kartice koji je dotična gospođa dala, a unijela je i pin putem tokena. Da je nešto pošlo po zlu primijetila je kad se na ekranu pojavila valuta ruskih Rubalja (RUB). Nakon toga skinuta je pozamašna svota novca s njenog računa, točnije oko 1000 eura odnosno više od 7 000 kuna.
Iz Velikogoričke policije upozoravaju i apeliraju na građane da budu oprezni prilikom prodaje ili kupnje putem interneta, pogotovo prilikom davanja svojih osobnih podataka, brojeva kreditnih kartica i pinova. Iako su kurirske službe poput Hrvatske pošte, GLS-a, UBS-a i drugih kurirskih kuća i poduzeća pouzdani, pitanje je mora li se kupac ili prodavatelj povezati s njima na način na koji je to učinila prevarena Velikogoričanka.

-Želimo upozoriti ljude da ne nasjedaju na sve i u slučaju ovakvih i sličnih prodaja idu na „vidio-kupio-prodao” varijantu i uplate vrše, za njihovo dobro, pouzećem, neposrednom kupnjom. Ljudi će reći da je internetska kupnja sigurna, međutim očito još uvijek postoje modeli, modaliteti kroz koje se građani mogu prevariti. I gospođa je oštećena po popriličan iznos-istaknuli su iz policije.

Podijeli