°C 15

Velika Gorica u finalu izbora za centar hrvatskog filma!

10.12.2019.

Juraj Odrčić

Hrvatska je posljednjih godina postala nezaobilazno mjesto za snimanje filmova u kojima se posebno traže jedinstvene lokacije koje su filmaši pronašli, prije svega, na jadranskoj obali. Igra prijestolja, Robin Hood i Star Wars neki su od takvih primjera, no uz hrvatsku arhitekturu potrebnu za scenografiju, ovakvim filmovima nedostaje i pravi filmski kompleks koji bi omogućio veći udio u produkciji tih filmova.

Ravnatelj HAVC-a Christopher Peter Marcich za zadatak si je zadao ostvarenje takvoga projekta zbog čega je Hrvatski audio vizualni centar naručio studiju izvodljivosti i analizu potencijalnih lokacija - uvjetovanu velikim prostorom, brzim prometnicama i zračnom lukom. Jasno je stoga zašto je Velika Gorica ušla u finale ovog izbora.

Tijekom ljetnih mjeseci o ovome se izjasnio i gradonačelnik Dražen Barišić riječima da će Velika Gorica postati dom  kompleksu filmskih studija u kojima će se snimati filmovi i serije hrvatske i međunarodne produkcije.

Potvrđeno nam je da konzultantska tvrtka obilazi potencijalne lokacije u Hrvatskoj, a posjetili su i naš grad gdje su razgledali prostor oko Kušanca. Bude li preporuka za kompleks filmskih studija upravo ta lokacija, a s obzirom na ozbiljne najave investitora da postoji interes za takvim ulaganjem, uskoro bi "TuropoljeFilm" mogao biti veći i od nekadašnjeg Jadran filma. (foto: ilustracija Pixabay)