Novosti Sport Događanja

"Uvjerljivo najjači u zelenoj tranziciji kad je riječ o solarnoj energiji"

04.12.2023. / Redakcija

Uvjerljivo najjači grad u zelenoj tranziciji kad je riječ o solarnoj energiji je Grad Velika Gorica, piše gradonačelnik.hr u članku koji izvještava o ulaganjima gradova u solarne elektrane kojima smanjuju izdatke za električnu energiju škola, vrtića i drugih javnih objekata.

- Dosad su na krovove svojih škola, vrtića i ostalih gradskih ustanova instalirali čak 19 sunčanih elektrana vrijednih 654.000 eura, a u narednom razdoblju planiraju još tri. Očekuje se da će više od 50% električne energije ovi objekti dobivati putem sunčanih elektrana, pa će tolike biti i uštede na troškovima električne energije - pišu na portalu.

Prvu elektranu Grad Velika Gorica je postavio još u prosincu 2016. godine, na krovu OŠ Novo Čiče koja sama proizvodi čak 90 posto potrebne električne energije. Naime, u sklopu projekta Solarno mapiranje Velike Gorice, tada je predstavljena aplikacija ”Velika Gorica Solarni grad” putem koje su prikazani potencijali korištenja sunčanih elektrana na velikogoričkim krovovima višestambenih zgrada u urbanom dijelu naselja Velike Gorice te javnih zgrada na cijelom administrativnom području Grada. Grad je analizirao potencijalne objekte u svom vlasništvu, proveo analizu putem ISGE-a te se kao najadekvatnija za postavljanje prve sunčane elektrane pokazala upravo OŠ Novo Čiče. Temeljem navedene analize, uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, krajem 2020. godine postavljena je i prva sunčana elektrana na zgradi u vlasništvu Grada Velike Gorice.

Nadalje, piše gradonačelnik.hr, kako nam kažu iz gradske uprave, tijekom godina Grad je nastavio s pregledom objekata te izradom dokumentacije za nove sunčane elektrane te su zahvaljujući dugogodišnjem trudu Gradu Velikoj Gorici dodijeljena sredstva putem Javnog poziva ”Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije”. Projekt je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”.

Projektom je predviđeno postavljanje sunčanih elektrana na 22 nova objekta na širem području Grada. U sklopu projekta do danas je postavljeno 19 sunčanih elektrana te se očekuje skoro postavljanje i preostalih.

Nakon Velike Gorice s 600 kwh elektrana od ostalih gradova navodi se da je Karlovac izgradio 14 solarnih elektrana na javim objektima, Koprivnica deset, a Poreč 9 elektrana snage 100 kwh...

Podijeli