Novosti Sport Događanja

Uvijek su tu kad treba, osim kada ne mogu izaći s posla: Za razliku od pripadnika HGSS-a, vatrogasci iz DVD-ova ne mogu napustiti posao i krenuti na intervenciju

09.08.2022. / Anes Šuvalić

Dobrovoljna vatrogasna društva imaju važnu ulogu u Turopolju i jedan su od najstarijih oblika samoorganiziranja građana. Ako su profesionalci iz Javnih vatrogasnih postrojbi perjanica vatrogasnog sustava Republike Hrvatske, onda su operativci dobrovoljnih vatrogasnih društava njegova kičma.

Posljednji požari pokazali su važnost dobrovoljnog vatrogastva. U gašenju nedavnog šumskog požara u blizini naselja Kuče sudjelovali su i operativci DVD-a Kuče, DVD-a Vukovina i DVD-a Čička Poljana, a u gašenju požara u pogonu tvrtke PANA ENERGY u Turopolju vatrogasci DVD-a Buševec, DVD-a Turopolje, DVD-a Mraclin i DVD-a Novo Čiče. Zajedničko im je da su svi volonteri i da su uvijek spremni pomoći svakome. No, to nije uvijek lako, pogotovo ako se dogodi da se u tom trenutku nalaze na poslu. Za razliku od kolega iz Hrvatske gorske službe spašavanja, oni nemaju pravo napustiti svoje radno mjesto i krenuti u pomoć potrebitima.

- To je definirano Zakonom o vatrogastvu. Pripadnici HGSS-a mogu otići s radnog mjesta kad ih se pozove, a operativni članovi DVD-a ne mogu. Znači mi zakonski nemamo tu mogućnost i ovisimo dobroj volji poslodavca. Bio je slučaj da smo morali ići na ispomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi s cisternom prilikom gašenja požara na otvorenom i nismo mogli nikoga dignuti pa smo zamolili jednog našeg člana koji je u penziji da oradi taj posao. Mi ne možemo birati kad ćemo morati izaći na intervenciju – rekao nam je predsjednik DVD-a Velika Gorica Sven Fabijančić.

Ljudi nisu skloni tražiti od svojih poslodavaca da ih puštaju s posla zbog intervencija, jer se često to od strane poslodavaca na to ne gleda blagonaklono. No, kako smo doznali postoji rješenje i za taj problem.

- Dobrovoljnim vatrogascima trebalo bi se omogućiti da se prijave svojim poslodavcima i da se kod njih vode u evidenciji. Postoji sustav VATROnet u kojem se može provjeriti tko je operativni član, a tko nije – dodao je Fabijančić.

Možda je pravo vrijeme da se odgovorni zamisle i riješe ovaj problem, ako nikako drugačije neka prepišu zakone iz nama susjednih zemalja koje su tu problematiku puno bolje riješile. Dobrovoljno vatrogastvo jedan je od najhumanijih poziva i zaslužuje pažnju cijele zajednice.  

Foto: Facebook/DVD Turopolje

Podijeli