°C 14

Uspješni gorički projekt predstavljen u Rijeci

13.09.2017.

ivana

Sudionici velikogoričkog projekta „Participativno upravljanje prirodnim resursima" upoznali su Riječane s uspješnim aktivnostima u Velikoj Gorici kako bi prenošenjem iskustva podržali i potaknuli organizacije na slične projekte u drugim dijelovima Republike Hrvatske

Radionica pod nazivom „SuDjelujte!“ – Organiziranje participativnog upravljanja u lokalnoj zajednici održana je u Gradskoj vijećnici u Rijeci. Petra Andrić iz udruge DOOR i Meri Barišić iz Grada Velika Gorica predstavile su rad višesektorske radne grupe čiji sudionici razmjenjuju informacije o aktualnim problemima u upravljanju prirodnim resursima u Velikoj Gorici. Gradu Velika Gorica, kroz radionicu su predlagale rješenja te ukazivale na nepravilnosti u upravljanju javnim i prirodnim dobrima; govorilo se i o zagovaračkoj kampanji kojom se poticala lokalna zajednica na davanje prijedloga Gradu vezanih uz upravljanje prirodnim resursima te ostale aktivnosti kojima se želi potaknuti suradnja lokalne samouprave, organizacija civilnog društva i zainteresiranih građana.Također, sudionicima su predstavljeni i lokalni primjeri dobrih praksi na području upravljanja prirodnim resursima: „E-konzultacijom s građanima do modela upravljanja gradskom plažom – Grad Rijeka“, „Participativno budžetiranje – Grad Pazin“ i „Lokalna partnerstva za transparentno upravljanje prirodnim resursima – Udruga Žmergo“.

-Građani su imali priliku na vrijeme doznati planove i promišljanja javnih službi; upoznati su s dobrim i lošim stranama koncesijskog ugovora-započela je s primjerima lokalnih dobrih praksi Lea Stoiljković iz Grada Rijeke. U smjeru participacije nastavila je i Maja Stranić Grah iz Grada Pazina dodavši kako vrlo veliku pažnju posvećuju edukaciji građana o proračunu Grada, a na njima razumljiv način.

Iz Udruge Žmergo, Helena Traub predstavila je na koji način su kroz projekt „Partnerstva za okoliš: Razvoj kapaciteta u zaštiti okoliša javnog i civilnog sektora u Hrvatskoj kroz primjenu servisa Zelenog telefona“ potaknuli građane na prijavljivanje problema u okolišu. Nakon uspješnih predstavljanja, sudionici su podijeljeni u radne grupe gdje su razvijali ideje mogućeg djelovanja, na teme: „Očuvanje autohtone sorte kapulice“ i „Promocija kulturne baštine na području Općine Medulin“.