°C 14

ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje

12.09.2017.

ivana

Završetak gradnje moderne ULO hladnjače kapaciteta 3 tisuće tona Distributivnog centra za voće i povrće očekuje se u studenom ove godine kada bi mogla početi i s radom,a upravo iz ovog mjesta palsirat će se domaće voće i povrće u sedamdesetak škola i odgojnih ustanova na području Zagrebačke županije.

Gradnja ULO (ultra low oxygen) hladnjače, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima koja je započeta sredinom svibnja ove godine vrijedna je 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a) i predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće. Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od čega 19,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna, dok Distributivni centar sudjeluje s 2,8 milijuna kuna.

-Pridržavamo se rokova, završeni su zemljani i betonsko-armirani radovi, konstrukcija je postavljena i paneli, sljedeći tjedan počinje postava ULO-opreme. Već nam je došlo 5.000 komada od 8.500 box-paleta, nabavili smo najbolje na tržištu trenutno što postoje, bez lažne skromnosti, najmodernija je hladnjača i najbolja čak u regiji. Sve je spremno za prihvat prve jabuke, nabavili smo i najmodernije strojeve za pakiranje, a kako tržište to traži moći ćemo raditi i svoju kartonsku ambalažu. S 30. rujnom bi trebala biti kompletna oprema isporučena. Kad stigne uporabna dozvola u studenom, krećemo s radom-rekao je direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac.Nova hladnjača, jedina koja neće biti u rukama trgovaca, omogućit će domaćim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode na tržište tijekom cijele godine, a dodatna dobra vijest koju je obznanio direktor Bunjevac olakšat će im poslovanje u startu jer stižu dodatna sredstva.

-Na prvom strukturalnom fondu organizacija mjera 9 naša proizvođačka organizacija je prošla i u idućih pet godina ćemo dobiti za naše troškove poslovanja 750.000 kuna godišnje što će nam pomoći u startu-rekao je direktor Bunjevac naglasivši da se projekt vodi kao regionalni jer će se ovdje čuvati voće i povrće proizvođača iz Zagrebačke i Međimurske županije.

Domaći proizvodi u školskim i bolničkim kuhinjama

U obilasku direktor Bunjevac pokazao je kako napreduju radovi županu Stjepanu Kožiću i gradonačelniku Draženu Barišiću.

- S puštanjem u rad, nadam se kroz primjerene cijene da će proizvođači moći pokrivati svoje troškove. Posebno smo zadovoljni jer su rokovi ispoštovani i za ovo smo dobili 90 posto bespovratnih sredstava, ovo je jedina hladnjača u vlasništvu proizvođača , a ne trgovaca. Izuzetno sam zadovoljan, jer će se na tržište plasirati naše voće i povrće i djelom mliječni proizvodi-rekao je župan Stjepan Kožić prilikom današnjeg obilaska Distributivnog centra otkuda će se plasirati dio domaćih proizvoda u škole, a nadaju se, kasnije i u bolnice.-Ove godine počinje nova školska shema za koju je sredstva osigurala Europska unija, program provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralni razvoj i uključili smo se kao Distributivni centar za isporuku određene količine voća povrća i mlijeka. Time smo proizvođačima osigurali plasman robe u škole kojima je osnivač Zagrebačka županija i kroz gradove poput Velike Gorice, koje pohađa ukupno 32.000 đaka. Školama je bio problem jer postoji ciklus od šest mjeseci kada se sredstva mogu povlačiti, pa je Županija preuzela obvezu da će osigurati ta sredstva kako bi se prebrodilo prvih šest mjeseci-istaknuo je Kožić.

-U ovom projektu smo od darivanja zemljišta 2008. godine, danas smo došli pred završnu fazu, na najbolji način su privučena sredstva i sad samo treba raditi na pozicioniranju na tržištu, kroz kvalitetu koja će se isporučivati i angažman naših poljoprivrednika koji bi trebali proći kroz ovaj Distributivni centar. Ovo je dobar i kvalitetan posao, kvalitetan angažman koji su u svojim nadležnostima napravili Grad Velike Gorice i Zagrebačka županija-rekao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Europarlamentarci stižu u posjet

Tijekom sljedećeg tjedna gradilište nove hladnjače posjetit će i delegacija od 40 ljudi među kojima će biti 20 europarlamentaraca kako bi i sami vidjeli kakav se projekt radi u Rakitovcu.

-Meni bi bilo draže da je više ovakvih objekata u Hrvatskoj, svi bi bili jači, lakše bi se borili na našem tržištu i probijali na europsko tržište koje nam je sad otvoreno. Nažalost, naša poljoprivredna proizvodnja po svim sektorima je "na aparatima" i ovaj objekt je za nas zadnja nada koja nas je držala da se skroz ne pusti proizvodnja voća i povrća u Zagrebačkoj županiji i šire. Kada bi se proizvodi prodavali kao i do sada, za 1 kunu po kilogramu, a trošak proizvodnje bude 1,70 kn ponovno bi proizvođači poslovanje završavali u minusu. Bitno je da u Hrvatskoj proizvodnja ima osigurano tržište, a to su naše škole, bolnice, socijalno obrazovne institucije, Do sada su nam govorili da nismo infrastrukturalno i organizacijski spremni za takve pothvate, sada nam to ne mogu reći. Prošle godine smo probili led s 25 područnih i osnovnih škola, a ove godine smo se udvostručili, i snabdijevat ćemo 35 škola, s područnim školama njih 70, i to nam je namjera, širiti se, plasirati naše proizvode u bolnice i osigurati da imamo zdravi domaći proizvod u našim školama i bolnicama. Bez ovog projekta, da nije Zagrebačke županije i Grada Velike Gorice mi ne bi preživjeli- poručio je Bunjevac.Istaknuo je i kako je Hrvatska tijekom povijesti bila poznata po svom voćarstvu, još nedavno su bili uz bok srpskim proizvođačima, dok danas proizvodnja jabuke u Hrvatskoj čini tek 10 posto srpske proizvodnje ovog voća.

-Ne mogu dovoljno pohvaliti važnost distribucije domaćeg proizvoda u obrazovne, socijalne i bolničke institucije. Tu "zlatnu rezervu" koriste članice EU da njihove institucije koriste domaće proizvode, te imaju radijus iz kojeg područja se može uzimati voće i povrće, a u Hrvatskoj nažalost 90 posto se opskrbljivalo uvoznom i starom robom loše kvalitete, dok su proizvođači, kao što smo mogli vidjeti, bacali svoje proizvode-zaključio je Bunjevac s vjerom da će ULO-hladnjača okrenuti situaciju ovdašnjih proizvođača u njihovu korist i u korist kupaca koji žele domaći proizvod.

Galerija slika

ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje ULO-hladnjača pred završetkom: Domaće voće stiže u školske kuhinje