°C 1

Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem: 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...'

07.01.2020.

Petar Brnada

Gotovo mjesec dana nakon što smo objavili vijest i video kako serval- afrička subsaharska divlja mačka luta Turopoljem, stižu sjajne vijesti da je mačka koja je pobjegla vlasniku u Sloveniji konačno u sigurnim i stručnim rukama!

Kako doznajemo od LIFE Lynxa- hrvatskog terenskog bloga, u dogovoru sa vlasnicima veterinari Vedran Slijepčević i Branimir Reindl jučer su uspješno uhvatili servala nakon tjedan dana potrage.  

-Iako afrički serval nema previše veze s našim risovima, posljednjih dana smo udružili snage i iskustvo s jednim od naših najpoznatijih veterinara za divlje životinje - Branimirom Reindlom i pomogli u hvatanju ovog odlutalog kućnog ljubimca koji posljednjih mjeseci luta Slovenijom i Hrvatskom. Akcija hvatanja potrajala je oko tjedan dana i završila uspješno- kazali su ponosno sa Life Lynxa koji zapravo predstavlja istoimeni međunarodni projekt u sklopu kojega će se u razdoblju od 2017. do 2024. godine u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji u divljinu pustiti najmanje 14 risova uhvaćenih u Slovačkoj i Rumunjskoj.

Kako doznajemo, serval će u kratkom roku biti vraćen vlasniku u Sloveniji, umirio se, uzima hranu iz ruke i sve bolje prihvaća blizinu čovjeka.

Podsjetimo, serval je mačka srednje veličine koja naraste do 60 cm i težine od 18 kg, a uglavnom se hrani glodavcima i manjim pticama i gmazovima. Zbog svoje ljepote tražena je životinja na crnom tržištu divljih životinja gdje postiže cijene iznad 10 tisuća dolara.

Galerija slika

Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...' Uhvaćena afrička divlja mačka koja je lutala Turopoljem! 'Umirio se, uzima hranu iz ruke...'