Novosti Sport Događanja

U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije

11.07.2022. / Klara Kosić

Kraj Srednje strukovne škole radi se punom parom, a danas su ovi radovi i službeno otvoreni.

Na obilježavanju početka izgradnje Regionalnog centra kompetentnosti nazočio je i zamjenik župana, Damir Tomljenović, ravnatelj SSŠ, Miroslav Antolčić te gradonačelnik Krešimir Ačkar.

- Mi danas ne polažemo samo kamen temeljac za ovu zgradu, već za budućnost strukovnog obrazovanja u Zagrebačke županiji, a i šire - rekao je Tomljenović

Radi se o projektu Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu –Industrija 4.0 kojega kao prijavitelj provodi Srednja strukovna škola Velika Gorica, ukupne vrijednosti više od 100 milijuna kuna od kojih 80 milijuna kuna dolazi iz sredstava EU, a 20 milijuna kuna je sufinancirala Zagrebačka županija. Zbog porasta troškova, Zagrebačka županija je izdala još dodatnih 13 milijuna kako bi projekt opstao. 

- Samo će 66 milijuna kuna biti uloženo u zgrade, objekte, a sve ovo ostalo je ulaganje u opremu, strojeve i obrazovanje kadrova koje će moći prenijeti znanje za ove tehnologije. Time ćemo postići dva cilja: dobit ćemo izuzetno stručne kadrove u strojarskom smjeru, a s druge strane, budući da imamo dosta poduzeća u Zagrebačkoj županiji koje imaju izrazito razvijene tehnologije, sigurni smo da ćemo osigurati da mladi ljudi ostanu u županiji - rekao je Tomljenović.

Podsjetimo, riječ je o dva projekta, od kojih je jedan vezan uz uspostavu infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti kroz izgradnju triju centara izvrsnosti u sektoru strojarstva na tri lokacije, dok je drugi projekt vezan uz razvoj ljudskih potencijala kroz brojna stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika, modernizaciju i izradu obrazovnih srednjoškolskih programa i programa obrazovanja odraslih.
 
Srednja strukovna škola Velika Gorica kao nositelj projekta postaje Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, a radi se o prostoru od nekih 1835m2 na dvije etaže, a izgradnja bi trebala završiti do polovice 2023. godine, nakon čega će se sam centar otvoriti početkom 2024. godine. 

Ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić, nabrojao je prednosti ovoga projekta.

- Ovo je prvenstveno modernizacija strukovnog obrazovanja. Možda je reforma teška riječ, ali je sigurno u tom smjeru. Kao prvo, učenici će moći učiti temeljeno na radu. Drugo, nastavnici će imati mogućnost daljnjeg stručnog usavršavanja na modernoj opremi. Treće, poduzetnici će imati učenike koji će biti daleko pripremljeniji i kompetentniji za prelazak sa strukovnog obrazovanja na tržište rada. Također će moći koristiti resurse centra. Postojat će i mogućnost modernizacije kurikuluma kroz dodatne fakultativne predmete i programe, te kroz obrazovanje odraslih. Benefiti su dalekosežni, ulažemo u budućnost naših učenika, naše djece i nas samih - rekao je Antolčić

Uz Srednju strukovnu školu Velika Gorica, Srednja strukovna škola Samobor bit će Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se u Srednjoj školi Dugo Selo nalaziti Centar izvrsnosti za robotiku.

- S obzirom da sve strukovne škole Zagrebačke županije gravitiraju prema ta tri centra, tu bi trebalo biti otprilike 1700-1800 naših učenika tehničara jedinstvenog modela obrazovanja trogodišnjih zanimanja koji će imati izravnu korist i edukaciju u tim centrima - rekao je Antolčić.

Očekivani rezultati projekta bit će nova zanimanja kao što su Specijalist 3D tehnologija (3D mjeriteljstvo – 3D modeliranje - 3D printanje), izrađen standard zanimanja i standard kvalifikacija kao i modernizacija 8 redovnih programa obrazovanja strojarski računalni tehničar; tehničar za mehatroniku; tehničar za vozila i vozna sredstva; CNC operater; automehaničar; instalater kućnih instalacija/instalater grijanja i klimatizacije; strojobravar/bravar; zrakoplovni tehničar; 10 individualiziranih programa za učenike s teškoćama; 10 individualiziranih programa za osobe s invaliditetom (OSI); 6 neformalnih programa obrazovanja odraslih te Karijerni centar na razini RCK Industrija 4.0.

 - Regionalni centar kompetentnosti od velikog je značaja za Veliku Goricu-stari obrtnički grad-koji je niz desetljeća, grad koji podupire obrtnička zanimanja i grad je koji je svjestan da bez ovakvog ulaganja i modernizacije strukovnog zvanja, bez ulaganja u moderne tehnologije nećemo moći pridobiti mlade ljude da se bave onime što nam je neophodno jer svi mi koji se susrećemo s radovima doma i na poslu vidimo koliko je zapravo deficitarno pravo obrtničko zanimanje, koliko nam nedostaje struke i koliko se mladi sve teže odlučuju za obrtnička zanimanja - istaknuo je Krešimir Ačkar, zahvalivši se Srednjoj strukovnoj školi na čelu s ravnateljem, dožupanu Tomljenoviću i Zagrebačkoj županiji.

- Nadamo se da će ovaj iskorak u našem gradu donijeti dodatnu vrijednost i kvalitetu i omogućiti da novi naraštaji kroz ovaj centar izvrsnosti ostvare svoje afinitete te se usavršiti kako bi bili sposobni za život i učinili svoj život ljepšim, ali i život cijelog našeg grada - zaključio je gradonačelnik.

Galerija slika

U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije U Velikoj Gorici položen kamen temeljac za budućnost strukovnog obrazovanja cijele županije

Podijeli