Novosti Sport Događanja

U travnju prepolovljen broj kaznenih djela, na području grada policija ne bilježi rast obiteljskog nasilja

04.05.2020. / Petar Brnada

Zaštitne mjere koje su tijekom travnja, ali i većim dijelom ožujka bile na snazi kako na području čitave Hrvatske tako i u Velikoj Gorici, dovele su do drastičnog pada kaznenih djela u tom periodu u odnosu na prošlu godinu.

Naime, u Policijskoj postaji Velika Gorica doznali smo da je na gradskom području tijekom travnja broj kaznenih djela naprosto prepolovljen.

-Tijekom mjeseca travnja kada su na snazi bile mjere protiv COVID-19 možemo reći da je broj kaznenih djela pao za duplo, odnosno da je zabilježeno 18 kaznenih djela nego u mjesecu travnju prošle godine što je relevantan podatak- rekli su nam u policiji dodavši da se samim time radi o određenom padu kaznenih djela na godišnjoj razini.

-Ljudi su bili doma, a na snazi su bile i zabrane mobilnosti što je očito utjecalo na samu dinamiku kaznenih djela pa tako imamo upola manje kaznenih djela- pojasnili su iz PP Velika Gorica.

Što se tiče kaznenih djela iz domene nasilja u obitelji, iako je tijekom uskrsnih blagdana zabilježeno čak osam takvih djela, iz policije nam kažu da ne bilježe promjene u odnosu na iste podatke iz prošle godine.

-Podatak o nasilju u obitelji koji je na nacionalnoj razini iznesen medijima jest točan, ali na velikogoričkom području nije zamijećen veći broj kaznenih djela ili prekršaja iz domene nasilja u obitelji. Eventualno gdje imamo povećanje jesu dani Uskrsa kada je zabilježeno osam slučajeva, ali to baš i nema veze s mjerama protiv epidemije- rekli su nam u policiji.

U vremenskom razdoblju od 25. travnja do 4. svibnja zabilježeno je sve skupa 46 raznoraznih događaja. U tih desetak dana zabilježeno je 13 kaznenih djela od kojih se njih devet progoni po službenoj dužnosti dok je u slučaju četiri kaznena djela progon previđen po privatnoj službi.

Što se tiče nasilja u obitelji, zabilježena su četiri takva slučaja u 10 dana, no povećan je broj prometnih nesreća.

Iz policije su nam potvrdili da su u navedenom periodu evidentirali čak 14 prometnih nesreća što je, kako kažu, poprilično velik broj.

Podijeli