Novosti Sport Događanja

U Odri uhvaćen kapitalac teži od 10 kilograma: Ekosustav je idealan je za mrijest štuke, a zahvaljujući drugačijem pristupu gospodarenju porasla je i količina ribe

02.08.2022. / Anes Šuvalić

Na rijeci Odri u Čičkoj Poljani nedavno je uhvaćena štuka teška više od 10 kilograma. Riječ je kapitalcu koji se izmrijestio i odrastao u rijeci Odri. Štuka je inače autohtona vrsta turopoljskog kraja, a nalazi se i na amblemu lokalne ribolovne udruge. Kako smo doznali, ulov ovakvog primjerka nije slučajan, već je rezultat brige i rada zaljubljenika u ribolov.

- Ekosustav Odranskog polja idealan je za mrijest štuke, a posljednjih sedam godina zahvaljujući drugačijem pristupu gospodarenju porasla je i količina bijele ribe. Voda je sad čišća i ima veći pritok kisika te hranjivih tvari – rekao nam je predsjednik Športske ribolovne udruge Odra Ognjen Cahun.

Športska ribolovna udruga Odra najveća je udruga te vrste u Zagrebačkoj županiji i važan je faktor u borbi za očuvanje bioraznolikosti Turopolja.

- Zahvaljujući pristupu „ulovi i pusti“ ograničili smo kvote izlova, zaposlili ribočuvare te smo smanjili ribokrađu pa smo dobili ovakve rezultate. Stvorili smo pogodno prirodno okruženje za ugrožene vrste, koje su se tu doselile i podigle mlade. Smatram da polako vraćamo ravnotežu u prirodu Turopolja – dodao je Cahun.
Zahvaljujući sve većoj količini ribe u Turopoljskom lugu nastanio se i par orlova, koji je nedavno dobio prinove. Sve veće količine ribe stvorile su idealne uvjete za njihov život i razmnožavanje.

Foto: Facebook/ŠRU Odra

Podijeli