°C 31

Konačno se adaptira sanitarni čvor u laboratoriju Domu zdravlja: 'Više neće biti neugodnih situacija'

22.10.2019.

Petar Brnada

Nakon što je krajem srpnja velikogorički laboratorij u Domu zdravlja prošao kroz veliku rekonstrukciju kojom su iznimno zadovoljni bili i pacijenti i osoblje, u zraku je ipak ostao 'visjeti' jedan veliki neriješeni problem o čemu smo pisali OVDJE.

Naime, provedenim radovima u laboratoriju je odvojen prostor gdje se radi analiza urina od prostora za vađenje krvi, onako kako i po službenim zakonskim i medicinskim propisima i treba biti. Prostorija za vađenje krvi dobila je i nove, puno udobnije fotelje te ormariće, a nabavljeni su i paravani kako bi se koliko-toliko osigurala privatnost pacijenata. Uz to je preuređen i prijem pacijenata koji je po novome puno funkcionalniji, kako za pacijente tako i za osoblje te je nabavljena vrhunska i skupa medicinska aparatura, no problemu sanitarnog čvora u kojemu su pacijenti prikupljali uzorke još uvijek se nije naziralo rješenje.

U čemu je stvar. Stari i neprilagođeni sanitarni čvor često je uzrokovao neugodne situacije u kojima se ljudi u velikoj gužvi i koškanju pred vratima, prilikom ulaska i izlaska iz laboratorija te WC-a, međusobno polijevali urinom. Sada se, konačno, prionulo rješavanju i tog zaista velikog i ozbiljnog problema što nam je potvrdio i voditelj ispostave Doma zdravlja, dr. Stjepan Zagorac.

-Upravo kao što sam i zadnji puta govorio prilikom obilaska novoobnovljenog laboratorija ja sam bio nezadovoljan tim dijelom jer sam očekivao da će se adaptacijom riješiti i taj sanitarni čvor koji je praktički napravljen prije 40-50 godina, i tražio sam da se prilagodi tako da pacijenti ne unose i iznose urin kroz čekaonicu nego da direktno imaju prolaz do samog laboratorija i da kroz prozorčić to predaju, te da ne moraju ići van među ljude i u gužvu gdje je dolazilo do nezgodnih situacija- rekao nam je dr. Zagorac dodavši da bi radovi trebali završiti do kraja tjedna.

Kako nastavlja dr. Zagorac, to mu je bila velika želja i to su sada i ostvarili, a vjeruje da će uskoro napraviti još jedan sanitarni čvor i za osoblje jer su im ovim potezom uzeli jedan njihov sanitarni čvor da bi ovaj mogli adaptirati i proširiti.

-Nadam se da ćemo uskoro uz njega napraviti još jedan tako da budu zadovoljni i pacijenti, ali i osoblje koje tamo radi. To je bilo u okviru mogućega. Ja bih bio najzadovoljniji kada bi ostalo prostora da se napravi i komfornija čekaonica i neke druge stvari pa da sve bude pristupačnije i ljepše, međutim to nije moguće jer su okviri takvi kakvi jesu. Dom zdravlja da bi se proširio treba neke nove uvjete gradnje i sredstva koja je teško prikupiti- priča nam voditelj ispostave Zagorac.

Pritom je istaknuo da je uvedena sasvim nova oprema u laboratorij i da on možda i nije po prostoru najsuvremeniji, ali je što se tiče opreme i stručnosti jedan je od najboljih tako da pacijenti s te strane mogu biti i sigurni i zadovoljni. No pritom je kazao da u svemu moramo pratiti trendove i uvjete Europe i zapadnih zemalja te da je uzalud sva skupa oprema i stručnost ukoliko neki osnovni problemi poput sanitarnog čvora nisu adekvatno riješeni.

-Ovo je isto bila primjedba pacijenata, pogotovo onih koji su naučili na bolje uvjete, prvenstveno onih koji dolaze u mirovinu iz zemalja zapadne Europe, i onda kada su vidjeli ovakav način ulaska i izlaska u WC i davanja uzoraka, njima je to bilo neshvatljivo, kao i meni, pa mi je sada iznimno drago da to rješavamo. To bi do kraja tjedna trebalo biti riješeno, a onda ćemo uskoro napraviti još jedan sanitarni čvor za osoblje kako bi bili svi zadovoljni i kako se nitko ne bi trebao osjećati zakinutim- zaključio je dr. Zagorac.

Galerija slika

U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija' U laboratoriju Doma zdravlja konačno se adaptira sanitarni čvor: 'Više neće biti neugodnih situacija'