Novosti Sport Događanja

Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica

23.03.2023. / Redakcija

U šumi Žutica jučer se okupilo 150 srednjoškolaca i zasadilo oko 3500 mladica hrasta lužnjaka. Riječ je o akciji u sklopu projekta Prijatelj šume, koji je uz financijsku potporu Zagrebačke županije uspješno provela Turopoljska udruga skauta „Tur“ iz Velike Gorice.

Od prošle jeseni učenici Gimnazije Velika Gorica, Srednje škole Vrbovec, Srednje škole Dragutina Staržimira iz Sv. Ivana Zeline te Srednje škole Ivana Šveara iz Ivanić Grada bili su uključeni u edukativne radionice o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i posljedicama te općekorisnim funkcijama šuma, a projekt je okončan akcijom sadnje mladica u šumi na području županije u kojoj je sastojina ugrožena djelovanjem štetnika i ponekad predugim naplavnim razdobljima, kao izravnim posljedicama klimatskih promjena.

Šuma Žutica je retencija rijeke Save na području Lonjskog polja i spada u nizinske poplavne šume. Kao takva predstavlja cjelovite komplekse hrastovih i jasenovih sastojina. Na opstojnost hrasta štetno djeluje hrastova mrežasta stjenica, pristigla u ove krajeve iz Azije, dok su šume jasena u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ugrožene širenjem i štetnim djelovanjem fitopatogene gljive Chalara fraxinea putem korijenovog sustava. Oba štetnika izazivaju sušenje i propadanje šumske sastojine, a bez prirodnih predatora u našim krajevima brzo se i lako šire.

U suradnji i uz stručnu pomoć djelatnika Hrvatskih šuma, koji su za provedbu ove edukativno-ekološke aktivnosti osigurali sadnice, učenici su u Žutici zasadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka. Sadnja stabala pokazala se najučinkovitijom i najlakšom metodom za neutralizaciju ugljičnog otiska koji stvara svatko od nas. Zahvaljujući suvremenom načinu života sve je veći, a osobito uslijed korištenja elektroničkih i drugih kućanskih uređaja, sagorijevanja fosilnih goriva i sve intenzivnijeg transporta ljudi i roba. Sudjelovanjem u akciji sadnje stabala učenici su imali priliku neutralizirati dio vlastitog ugljičnog otiska, ojačati svoju ekološku osviještenost i učiniti nešto korisno za širu zajednicu.

Foto: Turopoljska udruga skauta „Tur“

Galerija slika

Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica Turopoljski skauti i srednjoškolci iz gradova Zagrebačke županije posadili oko 3500 mladica hrasta lužnjaka u šumi Žutica

Podijeli